BATUHAN KAYA/ İZ GAZETE- İzmir'in bisiklet dostu kent olması için yoğun çabalar harcanmış ve kentte 35 bin kişi her gün işe bisiklet ile gidip gelmeye başlamıştı. Bisiklet severler bisiklet yollarının artırılmasını beklerken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Vasıf Çınar Bulvarı’ndaki bisiklet yolunu Dünya Bisiklet Günü’ne 2 gün kala kaldırma kararı aldı. Ekipler hemen çalışmalara başlayarak yola iş makinelerini soktu.

Cemil Tugay, gazetemize verdiği ilk röportajında konu hakkında şu sözleri söylemişti:

“Bir bulvarımız var tek yöne çevrildi ve bisiklet yolu konuldu. (Alsancak Şehit Nevres Bulvarı ve Vasıf Çınar Bulvarı’na açılan bisiklet yolu nedeniyle yolun tek şeride düşürülmesini kastederek) Bu yapıldığı zaman çok fazla itiraz oldu. Ben de eskiden Alsancak’ta muayenehanem olduğu için oradaki trafiği ve yoğunluğu çok iyi biliyorum. Konuştuk bunu o zaman Büyükşehir’in planlama ekibiyle, başkandan böyle bir talimat geldiğini ve yapıldığını söylediler. Oradaki rahatsızlık bitmedi. Ben şimdi oranın eski haline dönmesi için konuştum arkadaşlarla ve eski haline dönecek. Bundan bahsettiğim herkes çok doğru bir karar olduğunu söylüyor. Bu işte yönetime bakış açısıdır. Başkanın bu açıdan bazen çok önemi oluyor. Belediye bürokrasisinin de başkanı yanlış yönlendirmeyen isimlerden oluşması gerekiyor”

Büyük bir hayal kırıklığı

Bisikletli Ulaşımı Geliştirme Derneği Başkanı Mustafa Karakuş, karar hakkında İz Gazete’ye değerlendirmelerde bulundu. Karakuş kararı, “Kararın alınması çok talihsiz ve büyük bir hayal kırıklığı oldu. İzmir gibi bir büyükşehirde bisiklet yolunun kaldırılması bizler için çok büyük bir şok” şeklinde değerlendirdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hangi verilere istinaden bu kararı aldığını merak ettiklerini ve açıklama beklediklerini ifade eden Karakuş, “Bu kararın UKOME gündemine geldiği ve alınacağı bilgisi bize geldiğinde, hemen belediyeye bir yazı yazdık. Belediyeye, ‘Bu kararı neye istinaden alıyorsunuz, veri analizi yaptınız mı? Trafik analizi yaptınız mı? Hangi trafik verisine ya da istinaden bu yolu kapatıyorsunuz?’ sorularını yönelttik. Yıllar önce bu yol açıldığında o bölgede yaşayan insanlar park yeri sıkıntısı yaşadıklarını söyleyerek karşı çıkmıştı ama 4 seneden bu yana o yol oturdu ve insanlar alıştı” dedi.

Trafik şube müdürü reddetmiş

UKOME üyesi Trafik Şube Müdürü’nün kararı reddettiğini ve reddetme gerekçelerini söyleyen Karakuş, “UKOME’de emniyetin trafik şube müdürü bile bu yolun kalması yönünde oy kullanmış. Müdür bey, ‘Burada oturan bir düzen var. Burada artık trafik daha yavaş akıyor ve yaya ve bisikletliler için daha güvenli hale geldi’ demiş. Bu karar ne yazık ki UKOME’nin gündemi başkanlık talebiyle, tepeden inme bir şekilde gelmiş” diye konuştu.

İlk vukuatı değil

Cemil Tugay’ın Karşıyaka Belediye Başkanlığı döneminde de bisiklet yolları yapımına engel olduğunu ve bazı büyükşehir belediyesi projelerini bu sebeple reddettiğini söyleyen Karakuş, “Karşıyaka Mavişehir’de Aziz Nesin Bulvarı diye bir bulvar var. Bu bulvar çok geniş, yaklaşık 27 metre. Geçtiğimiz sene İzBB buraya bir proje çizdi ve bu proje ödül aldı. O projeyi Cemil Tugay oraya da yaptırmadı. Tugay o dönem büyükşehirle kavga etti, hatta Ulaşım Dairesi’ndeki bürokratlarla kavga etti. Hatta bürokratlara ‘Siz bu işi bilmiyorsunuz’ diyerek çemkirmiş” şeklinde konuştu.

Kalantor belediyeciliğine

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın bu kararı, kaldırılan bisiklet yolunun bulunduğu bölgede yaşayan bazı “kalantorları” memnun etmek için alındığını söyleyen Karakuş şöyle konuştu:

“Bu kararın arkasında bizim öğrendiğimiz kadarıyla Cemil Tugay var. Mevcut çalışan ekiple konuştuğumuzda, dışarıdan isimlerle konuştuğumuzda da bunu öğrendik. O yolun etrafındaki dairelerde yaşayan kalantor bir ekip var, anladığımız kadarıyla bu iş onların istediği bir iş ama bu yol onların değil. Onlar sadece orada yaşıyorlar. Adam oradaki yolları söktü attı.”

Soyer döneminde bisiklet teşvik edildi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tunç Soyer’in başkanlık döneminde çevre dostu, ekonomik, sağlıklı ve sürdürülebilir ulaşım aracı olan bisikletin kullanımını İzmir’de zirveye çıkarmıştı. Türkiye’de ilk defa İzmir’de başlatılan, bisikletli yolcuların körfez içi vapur seferlerinden 5 kuruş karşılığında faydalanmasına yönelik proje, bisiklet kullanımında ciddi bir artışa neden olmuştu. Bisikleti ile vapuru tercih eden yurttaşların sayısı 2022 yılının ilk üç ayında yüzde 82 artışla 35 bin 380 olmuştu. Pandemi sürecinde 25 kilometrelik bir bisiklet yolu imalatı yapılmıştı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Sağlıklı Kentler Birliği tarafından 2020 yılında 11’incisi düzenlenen ‘Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Yarışması’nda Sağlıklı Şehir Planlaması kategorisinde “İzmir’de Sosyal Mesafe ve Bisiklet Yolları” projesi ile ödül kazanmıştı.

Muhabir: Batuhan Kaya