Batuhan KAYA/İz Gazete - DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ve yönetim kurulunun kararı üzerine İzmir’deki 11 belediyede grev kararı alınmıştı. Bu kararın üzerine İlk “grev kararı”, Bornova Belediyesi’nde asıldı.  Belediye binası önünde bir araya gelen işçiler, Başkan Ömer Eşki’ye çağrıda bulunarak, greve 10 gün kalmasına rağmen işçilerin hala Toplu İş Sözleşmesi masasında olduğunu hatırlattı. DİSK Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube Sekreteri Uğur Nazlıoğlu, greve gidilecek ilk belediyenin 11 Kasım’da Bornova olduğunu açıklayarak, “Başta CHP genel başkanı Özgür Özel'in yalancı rakamlarla işçinin cebindekileri küçültme aracı haline dönüşen TÜİK'i hedef aldığını her gün izlerken, bazı belediyelerimizde TÜİK’in açıkladığı rakamlar altındaki teklifleri, kendileriyle çelişmekten dahi korkmadan, bizlere ciddiyetle değerlendirme yapmamız için öneriyorlar” diye konuştu.

Eşki’ye “fabrikalarda da eylem yapın” tepkisi

DİSK Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube Sekreteri Uğur Nazlıoğlu, belediye önünden Ömer Eşki’ye seslendi. TİS sürecinde yaşanan tıkanmaya ilişkin olarak DİSK yönetimine tepki göstererek, “Bu arkadaşlar gerçekten çok devrimcilerse, Bornova'da asgari ücret ve altında işçi çalıştıran birçok fabrika var, aynı eylemleri oralarda da sergilemelerini bekliyorum” diyen Ekşi’ye Nazlıoğlu cevap verdi. Nazlıoğlu, “Ömer başkanın ağzından birkaç kelam duyduk hatta bence saldırıydı, karşı duruştu. Buraya bir pankart açtık. DİSK farklı iş kollarında grev yapıyor” dedi.

“SODEM-SEN işçilere yoksulluğu reva gördü”

DİSK Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube Mali Sekreteri Cihangir Kına, masanın karşı tarafında oturan SODEM-SEN’in işçilere “yoksulluğu” reva gördüğünü ifade ederek,  “Ülke tarihimizin ekonomik açıdan en büyük krizinin yaşandığı bir dönemde, toplu sözleşme sürecinden geçiyoruz. İşçinin, emeklinin ve memurun alım gücü, her geçen gün biraz daha aşağıya iniyor. Ayın sonunu getirmekte zorlanırken, hükümetçe sıkılan kemer, ücretlilerin ve yoksulların üzerine sıkılıyor. Üreten bizlerin, yoksulluğa itildiği ülkemizde, ülkeyi yönetenlerin, bir avuç zenginle refah içinde yaşadığını görüyoruz.  Böylesi bir ortamda, ekonomik krizin nedeni kendileri olmasa da CHP'li belediyelerde örgütlü işveren sendikası SODEM-SEN, ülkeyi yönetenlerin işçiye, memura ve emekliye reva gördüğü gibi sözleşme süreçlerinde, gerçek yoksulluğun bile çok altında ücretler öneriyor. Başta CHP genel başkanı Özgür Özel'in yalancı rakamlarla işçinin cebindekileri küçültme aracı haline dönüşen TÜİK'i hedef aldığını her gün izlerken, bazı belediyelerimizde TÜİK’in açıkladığı rakamlar altındaki teklifleri, kendileriyle çelişmekten dahi korkmadan, bizlere ciddiyetle değerlendirme yapmamız için öneriyorlar” dedi.

11 Kasım’da grev başlayacak!

‘Bornova Belediyesi Personel AŞ'de yaklaşık 2 bin üyemizle, aylardır toplu iş sözleşmesi masasında, haklarımızı geliştirmek, ayın sonunu getirebilmek ve ekonomik krizi daha az hissedebilmek için çaba gösteriyoruz’ diyen Kına, “Sabırla geçirdiğimiz aylardan sonra artık, başka bir safhaya geçtiğimizin ilanı için bir aradayız. Gerçek küçülmenin altında kalan teklifler geliştirilmediği taktirde, üyelerimizin beklentileri karşılanmadığı noktada, eş zamanlı başlayan sözleşmeler içerisinde ilk grev uygulamasının Bornova Belediyesi Personel AŞ'de olacağını bildirmek isteriz. Ülkemizde, bizim iş kolumuzda CHP'li belediyelerde, belediye başkanlarına İşveren olarak birlikte hareket etme duygusu veren SODEM-SEN'in daveti de tüm belediye işçilerine yöneliktir. Başta eş zamanlı başlayan sözleşme sürecindeki belediye işçileri olmak üzere, sendikamızdaki tüm şubelerimizle birlikte, sözleşmeden doğacak haklarımız için mücadele edecek, Bornova Belediyesi Personel AŞ'de yürüttüğümüz toplu iş sözleşmesi görüşmeleri neticesinde bir uzlaşı çıkmadığı taktirde, 11 Kasım Pazartesi günü grev uygulamasının gerçekleşeceğini, belediyeye ve kamuoyuna bildirmek isteriz” sözleriyle açıklamasını noktaladı.

Muhabir: BATUHAN KAYA