Bornova Belediyesi ile Bornova Kent Konseyi’nin katkılarıyla Yerel Reform Girişimi Derneği tarafından düzenlenen “Konut Hakkı ve Belediyelerin Sürdürülebilir Konut Politikaları” başlıklı Yerel Reform Buluşması, Bornova Nevzat Kavalar Kültür Merkezi’nde geniş katılımla gerçekleşti.
"Konut krizi toplumsal krize dönüşmemeli"
Etkinlikte konuşan SHP eski Genel Başkanı ve Yerel Reform Girişimi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Karayalçın, Türkiye’deki konut krizine dikkat çekerek, “Konut krizi toplumsal krize dönüşmemeli” dedi. Karayalçın, konut üretiminin dört temel aktör olan belediyeler, devlet, yurttaşlar ve özel sektör arasında iş birliğiyle yürütülmesi gerektiğini vurguladı.
Batıkent ve Egekent örneklerini hatırlatan Karayalçın, “Konut, sadece barınma değil, gelir dağılımını da iyileştiren, yaşam kalitesini belirleyen bir unsurdur. Türkiye bugün aynı ihtiyacı hissediyor. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi göç alan kentlerde sosyal kiralık ve sosyal mülk konutlar üretmeliyiz. Piyasa aktörleri sadece toplumun yüzde 65’ine konut yapabiliyor. TOKİ projelerinin sadece yüzde 3’ü dar gelirli vatandaşlar için. Dar gelirli yurttaşlarımız bu sistemin dışında kalıyor” şeklinde konuştu.
Avrupa’daki konut protestolarına dikkat çekti
Karayalçın, Madrid ve Barselona’daki kira protestolarını örnek göstererek, “9 gün önce Madrid ve Barselona’da yüz binlerce kişi kiraların yüzde 50 düşürülmesi için yürüdü. Bizim yurttaşlarımız ise henüz konut hakkı için örgütlü tepki vermiyor. 55 bin konutluk Batıkent projesi halkın örgütlü katılımıyla 11-12 yılda tamamlandı. Fikirtepe neden bitmiyor? Çünkü halk proje muhafızı değil. Biz buna ‘ortak yönetişim’ diyoruz” dedi.
Ömer Eşki Karayalçın'ı makamında ağırladı
Etkinliğin açılışında konuşan Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Murat Karayalçın’ı Bornova’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Türk siyasetine ve sosyal demokrasi tarihimize damga vurmuş çok kıymetli Murat Karayalçın’ı Bornova’da ağırlamaktan büyük onur duyuyorum. Kendisini Bornovalılarla buluşturmanın mutluluğunu yaşıyorum" diye konuştu.
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Murat Karayalçın’ı makamında ağırlayarak yürüttüğü çalışmaları aktardı. Bir yıl içinde Bornova’da yapılan asfaltlama çalışmalarıyla Türkiye genelinde ilçe belediyeleri arasında birinci olduklarını, planlanan 9 Kent Market’in 7’sini hayata geçirdiklerini belirtti. Dijital dönüşüm, kentsel dönüşüm ve yeşil dönüşüm konularının öncelikli hedefleri arasında yer aldığını vurguladı.
Uzmanlardan sürdürülebilir çözüm önerileri
Bornova Kent Konseyi Başkanı Doğan Baran Mengüş ise Erzene Mahallesi’ndeki zeytinlik ve yeşil alanların imara açılmasına karşı verdikleri mücadeleyi hatırlatarak, “Bizim görevimiz sadece sosyal alanları geliştirmek değil, aynı zamanda doğamızı ve kentimizin hukukunu da korumaktır. Bu bilinçle hareket ediyoruz” dedi.
Etkinliğin ikinci bölümünde düzenlenen panelde, sürdürülebilir konut politikaları bilimsel açıdan ele alındı. Sosyolog Dr. Engin Önen’in moderatörlüğünü üstlendiği oturumda, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Doç. Dr. Adile Arslan Avar, Şehir Plancısı Ali Faruk Göksu ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Prof. Dr. Ruşen Keleş önemli değerlendirmelerde bulundu. Katılımcılar, uzmanlara yönelttikleri sorularla görüş alışverişinde bulunurken, Türkiye’de konut politikalarının geleceği üzerine kapsamlı bir tartışma yürütüldü.