İzmir'in Bornova ilçesindeki orman yangınına, 6 uçak, 3 helikopter olmak üzere havadan ve karadan müdahale ediliyor. Yoğun duman sebebiyle Sabuncubeli Tünelleri trafiğe kapatıldı.

Orman yangını, Bornova ilçesi Beşyol Mahallesi'nde başladı. Saat 13.37'de çıkan orman yangına ilk müdahale 13.43'de yapıldı. Yangına; 6 uçak, 3 helikopter, 20 arazöz, 6 su ikmal ve 4 dozer ile müdahalenin yapıldığı ve söndürme çalışmalarının devam ettiği belirtildi. Öte yandan, İzmir ve Manisa arasında ulaşımı sağlayan Sabuncubeli Tünelleri yoğun duman sebebi ile trafiğe kapatıldı.

Milli Savunma Bakanlığı 3 helikopter ile destek veriyor

Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahları Kuvvetleri'ne ait 3 adet AS-532 tipi helikopterinin İzmir'in Bornova ilçesinde devam eden yangın söndürme çalışmalarına havadan destek sağladığını bildirdi.
Milli Savunma Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Türk Silahlı Kuvvetlerimize ait 3 adet AS-532 tipi helikopter, İzmir'in Bornova ilçesinde devam eden yangın söndürme çalışmalarına havadan destek sağlıyor" ifadelerine yer verildi.

2 köyde 7 ev hasar gördü

İncelemelerde bulunmak üzere yangın bölgesine gelen İzmir Valisi Süleyman Elban, yangına ilişkin basın mensuplarına açıklamada bulundu. Vali Elban, “Bugün 13.40 sularında Beşyol mevkiinde İzmir-Manisa kara yolunun hemen kenarında bir orman yangını başladı. Kısa bir süre sonra Beşyol köyüne ve yolun sol tarafında Sarnıçkoyu köyüne sirayet etti. Beşyol köyümüzde 3, Sarnıç'ta 4 evimiz hasar aldı. Jandarmamız bütün köydeki evleri hızlıca tahliye etti. Bu nedenle Allah'a şükür bir can kaybımız ya da yaralımız yok. Yukarıda yangına 9 helikopter ve 6 uçaklara müdahale ediyoruz. Daha fazla hava aracı alamıyoruz çünkü yangın dar bölgede olduğu için daha fazla araç risk oluşturuyor. Aşağıda ise onlarca arazözümüz, itfaiye aracımız ve TOMA'larımız, dozerlerimizle yangına müdahale ediyoruz. Yukarıda ben de izledim yangının genel durumunu. Herhalde çok kısa bir süre içerisinde iyi haber gelecek diye düşünüyoruz. Çünkü arkadaşlarımız yangının önünü almak üzereler” ifadelerine yer verdi.

Alevler evini sardı, gözyaşları ile o anları anlattı

Köpeğiyle birlikte yangından kurtulan ve alevlerin ormanlık alana yakın noktadaki evinin bahçesine kadar geldiğini gözyaşları içerisinde aktaran 64 yaşındaki Melek Koçbaş, “Keçilerimi kurtardılar. Evimin durumunu bilmiyorum. Alevler evimize çok yaklaşmıştı. Tavuklarımın da bazı yerleri yanmıştı. Bahçeme kadar girmiş yangın. Ben o sıra evdeydim, hayvanlarımı bırakıp çıkamadım. Şu an evim ne durumda bilmiyorum” dedi.

Tahliye edilen vatandaşlar yurda yerleştirildi

Yangın bölgesinde incelemelerde bulunan Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, yangının Manisa’ya doğru ilerlediğini belirtti. Köylerin tahliye edildiğini de ifade eden Eşki, ilk belirlemelere göre 10 evin yangından zarar gördüğünü belirterek şunları söyledi:

“Sarnıç ve Beşyol buralarda durduruldu ve soğutma işlemlerine geçildi. Köyler tahliye edildi. Tahliye edilen vatandaşlarımız için Bornova’daki kız yurdumuzu hazırladık. Vatandaşlarımızı oraya alacağız. Gerek bizim tankerlerimiz gerek diğer belediyelerden gelen tankerler gerekse kamunun diğer kurumlarla beraber soğutma işlemlerine başladı. Ama Manisa tarafı Yunusemre’ye doğru yangının ilerlediğini biliyoruz. Şimdi o tarafa doğru destek oluyoruz yangının büyümemesi için. Orada da yangının hızlıca söndürülmesine ulaşacağız. Önümüzdeki 2-3 saat içerisinde hem soğutma hem de küreme faaliyetleri devam edecek. Bu gece inşallah tam anlamıyla bitiririz diye düşünüyoruz.

Henüz kaç dönümü etkilediğini bilmiyoruz. Çok şükür bir can kaybı yok. Ama toplamda 10 eve sıçradığını ve irili ufaklı zarar verdiğini biliyoruz. Henüz hasar tespit çalışmalarına geçilmedi.”

Manisa Büyükşehir İtfaiyesi evleri yanmaktan kurtardı

Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığına bağlı ekipler 20 araçla İzmir’in Bornova ilçesine bağlı Beşyol Mahallesi Sabuncubeli mevkiindeki yangın söndürme çalışmalarına destek veriyor. Havadan ve karadan devam eden söndürme çalışmalarında yangının evlere ulaşmaması amacıyla büyük çaba harcanıyor. Bornova ilçesine bağlı Sarnıç Mahallesi’ne konuşlanan Manisa Büyükşehir Belediyesine bağlı itfaiye ekipleri evleri yanmaktan son anda kurtardı. Ekipler yangının Yunusemre ilçesine bağlı Gökçeler Mahallesi’ne ulaşmaması için hat kurdu.

“Beni yangının içinden aldılar”

Evini de kendisini de itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldığını söyleyen Mürvet İlgen, "Manisa Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi geldi bizleri kurtardılar. Evimiz yanıyordu evimizi kurtardılar. Her taraf yanıyordu. Yangının içinden aldılar beni" dedi.
Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Gürhan İnal, "Tüm personellerimiz İzmir Sarnıç Mahallesi’ndeki evlerin yangından etkilenmemesi için müdahalelerini sürdürüyor. Yangının Manisa’nın Yunusemre ilçesindeki Gökçeler Mahallesi’ne ulaşmaması için şu an burada bir hat kurmuş vaziyetteyiz" dedi.

Kaynak: İHA/ANKA