10 Ekim Ankara Garı Katliamı'nın 9. yılında Bornova Belediyesi’nin kadın çalışanları, şiddete ve cinsel tacize karşı protesto düzenledi. Siyah kıyafetlerle gerçekleştirilen yürüyüşe Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki de katılarak destek verdi. Kadınların ve çocukların yaşama hakkını savunmak için yapılan eylemde, katılımcılar sloganlar eşliğinde Uğur Mumcu Kültür Merkezi’ne yürüdü ve saygı duruşunda bulundu.

Acımız halen taze

DİSK Genel İş 7. Nolu Şube Kadın Komisyonu Başkanı Jale Sert, basın açıklamasında 10 Ekim Gar Katliamı’nda yaşamını yitiren 103 kişinin acısının hâlâ taze olduğunu belirtti. Sert, “Bu saldırıda hayatını kaybeden kardeşlerimizi unutmadık, unutturmayacağız. Kadınlar olarak haklarımızı savunmak için buradayız. Kadın cinayetlerine karşı durmak, ancak örgütlü mücadele ile mümkün,” ifadelerini kullandı. Ayrıca Sert, ülkede giderek artan kadın cinayetleri ve çocuk istismarlarının önlenmesi için İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe girmesi gerektiğini vurguladı.

Kadınların yaşam hakkı toplumun sorumluluğundadır

Açıklamada, kadın cinayetlerinin münferit olaylar gibi sunulduğu, ancak bunun politik bir sorun olduğu ifade edildi. Kadınların yalnızca sözle değil, eylemle korunması gerektiğini belirten Jale Sert, "Kadınların yaşam hakkı, yalnızca hukuki bir mesele değil, tüm toplumun sorumluluğundadır" dedi. Sert, kadınlara yönelik şiddetin son bulması için tüm vatandaşların sorumluluk alması gerektiğini belirterek, katillerin cesaretini cezaların caydırıcılığını kaybetmiş olmasından aldığını da sözlerine ekledi.

Kadına yönelik şiddet kabul edilemez

Eyleme katılarak kadınlarla birlikte yürüyen Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, kadına yönelik şiddetin asla kabul edilemez olduğunu belirterek, "Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamadan, barış ve güven içinde bir toplum inşa edemeyiz. Bornova Belediyesi olarak kadınların yanında olmayı sürdüreceğiz" dedi. Eylemde dile getirilen tüm taleplerin destekçisi olacaklarını söyleyen Eşki, “Bu anlamlı eylem, kadınların ve çocukların yaşam hakkını savunma mücadelesinin yalnızca kadınlarla sınırlı olmadığını ve tüm toplumun bu mücadelede dayanışma içinde olması gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi” diye konuştu.

Mücadelemiz sürecek

Eylem boyunca kadınlar, "Kadın, Yaşam, Özgürlük", "Kadın Cinayetleri Politiktir!", "Yaşamak İstiyoruz" gibi sloganlar atarak şiddete ve kadın cinayetlerine karşı seslerini yükseltti. Katılımcılar, kadın dayanışmasının önemine vurgu yaparak, kadına yönelik şiddete karşı mücadeleyi büyütme kararlılığında olduklarını belirttiler. Kadınlar, kendilerine yönelik her türlü baskı ve şiddet karşısında susmayacaklarını ve mücadelelerini sürdüreceklerini dile getirdiler.

Kaynak: BORNOVA BELEDİYESİ