Bundan 29 yıl önce Bosna Hersek’in Srebrenica kentinde 8 bin 372 Bosnalı Müslüman’ın katledildiği soykırımda yaşamını yitirenler Bornova’da anıldı. Çamdibi Atatürk Parkı içindeki Srebrenica Soykırım Anıtı önünde gerçekleşen anma töreninde, soykırımı anlatan fotoğraflardan oluşan bir sergi de açıldı. Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç’in “Unutulan soykırımlar tekrarlanır” sözünü hatırlatan Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, “Unutmayacak, unutturmayacağız” dedi.

Duygu dolu anların yaşandığı törende İstiklal Marşı ile Bosna Hersek Ulusal Marşı okundu. Anıtın önüne kırmızı karanfiller bırakıldı. Törene Başkan Eşki’nin yanı sıra Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Bornova Belediye Başkan Yardımcısı Barbaros Taşer, Zambak Boşnak Kadınlar Derneği İzmir Temsilcisi Vasfija Safic Özsan, İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Esat Yılmaz, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Cemal Şenel, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda Bornovalı katıldı.

Çocuklar için küçük kurşunlar

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Srebrenica’da yaşanan soykırımın unutulmaması gerektiğini ifade ederek, “Kızımı küçükken iğne yaptırmaya götürürken çocuklar için ufak iğneler yapılıyor diye ikna ederdik. Katliamdan yüreğimi dağlayan bir konuyu hiç unutamam; küçük bir çocuğun katliam günü babasına, ‘Baba çocuklar için küçük kurşunlar kullanıyorlardır değil mi?’ diye sormasıdır. Bunlar dünyada hiçbir varlığın yaşamaması gereken duygular” diye konuştu.

Unutturmayacağız

Bornova Belediye Başkan Yardımcısı Barbaros Taşer, Srebrenica’da yaşanan katliamı unutturmamak için her yıl anma törenlerini gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bizi tek mutlu eden şey, Srebrenica’da yaşananları soykırım olarak tanıyan yeni ülkelerin olması. Bugün Dünya’daki soykırımların bir an önce sona ermesi için hep birlikte farkındalık oluşturmamız gerektiğine inanıyorum” dedi.

Yalnız olmadığımızı biliyoruz

Zambak Boşnak Kadınlar Derneği İzmir Temsilcisi Vasfija Safic Özsan, “Bosna Hersekliler yalnız olmadığımızı biliyoruz. Türkiye’de acılarımızın paylaşıldığını her sene düzenlenen törenlerde görüyorum. Bu acıyı unutmayan Türkiye’deki soydaşlarımıza saygı ve minnet duyuyoruz” dedi.

Acıyla hatırlıyoruz

İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Esat Yılmaz, Binlerce insanın BM’nin koruması altındayken, Avrupa’nın ortasında katledildiğine dikkat çekerek, ”1995 yılında insanlık, yeryüzü tarihinin en korkunç suçuna tanık oldu. Acıyla hatırladığımız bu olay insanoğlunun geçmişten ders çıkarma konusunda ne kadar yetersiz olduğunu gösterdi” dedi.

Kaynak: BÜLTEN