Orman yangınları, doğal ekosistemlerde ve yaşam alanlarında büyük zararlara yol açabilen ciddi olaylardır. Genellikle kuraklık, aşırı sıcak hava, insan kaynaklı ihmal veya kasıtlı yangınlar gibi çeşitli nedenlerden dolayı başlar. 

Orman yangınlarında güvenliği ön planda tutmak ve yetkililere zamanında bilgi vermek çok önemlidir. Peki, orman yangınlarında tam olarak ne yapmamız gerekir?

Orman yangını çıktığında ne yapmalıyız?

Yangın görülen durumlarda hemen Acil Çağrı Hattı 112'yi arayarak ihbarda bulunmalısınız. 

Yangın henüz başlangıç aşamasındaysa söndürmek için ilk müdahaleyi yapabilirsiniz. Ancak yangın büyüdüyse kesinlikle doğrudan yangına müdahale etmemelisiniz.

Panik halinde araçlarla yangın yerinden, orman yolunu kullanarak kaçmaya çalışmayın! Yolların yangın, duman veya devrilen bir ağaç sebebiyle kapanabileceği olasılığını aklınızdan çıkarmayın.  

Yangın sırasında araçlarla yangının çıktığı bölgeye kesinlikle gitmeyin. Yangın söndürme araçlarının sahaya gidişi zorlaştırmayın. 

Yangının yerleşim yerine yakın alanlarda olması durumunda, ormana sınır konumdaki bahçe ve konutları olanaklar dahilinde ıslatmalısınız.

Tahliye durumunda yetkililerin tahliye komutlarına uyulmalı, yangın riskinin yüksek olduğu alanlarda tahliye için her daim yangın tahliye çantasını hazır bulundurulmalısınız. 

Resmi kanallardan ve konunun uzmanlarından yapılan bilgilendirmeleri takip etmelisiniz.

Kaynak: HABER MERKEZİ