Buca deyince akla gelen ilk şeylerden biri üzüm alıyor. Kentin tarihi boyunca üzüm bağları her zaman ön planda yer almış. Buca'nın belediyesi dahil birçok kurumunda üzüm logosu da göze çarpıyor. Üzüm adeta kentin reklam yüzü haline gelmiş. Milli koleksiyon listesinde Buca Razakisi olarak geçen Buca’ya ait bu üzüm çeşidinin gen koruma projesi kapsamında yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması ve markalaşması hedefleniyor.
Coğrafi işaret için gün sayıyor
Buca Belediyesi Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) Müdürlüğü’nün Buca Belediyesi Sürdürülebilir Kalkınma Programı kapsamında yürüttüğü Gen kaynaklarını korumak ve sürdürülebilir kullanımını sağlamak adına Milli Çeşitler Listesi’ne giren Buca Razaki üzümünü korumak üretimini yaygınlaştırmak, bilinirliğini artırmak ve en önemlisi gelecek nesillere aktarmak için Buca İlçesi ile özdeşleşen bu ürünün Coğrafi işaretini almak üzere çalışmalar sürdürülüyor.
Buca Pembesi olarak da biliniyor
Buca Pembesi” olarak halk arasında adlandırılan Razaki üzüm çeşidi, asmaya uygun, çok çabuk gelişen bir cins olarak eskiden yayla köylerinden eşek ile getirip, Buca Meydan’da satılan büyük salkımlı cins, aroması ise muhteşem bir üzüm çeşidi olarak tanınıyor.
Buca Razakisi'nin özellikleri
Pembemsi ve kehribar rengiyle ön plana çıkan Buca Razakisi şekil olarak uzun ve eliptik yapıda. Büyüklüğü ise 6-7 gram olarak çok iri kategorisinde yer alıyor. İçerisinde 1 veya 2 adet çekirdek bulunuyor. Salkım şekli olarak kanatlı konik ve silindirik yapıda olan Buca Pembesi'nin bir salkımı yaklaşık 450-500 gram olarak çok iri kategorisinde yer alıyor. Orta mevsimde olgunlaşma süresini tamamlayan Razaki için karışık-kısa budama yöntemi kullanılıyor.