BATUHAN KAYA - Geçtiğimiz haftalarda İz Gazete’nin gündeme getirdiği, Buca Metrosu kazısı nedeniyle Atilla Mahallesinde bulunan binaların zarar gördüğü olayda yeni bir gelişme yaşandı. Ege Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Geoteknik Alanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Altun ve Ege Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Yapı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlayan Hızal’ın hazırladığı rapora göre, Atilla Mah. 470 Sokak No:3, Konak, 134 ada 41 parselde yer alan bina, “orta hasarlı” olarak değerlendirildi. 

Prof. Dr. Altun ve Doç. Dr. Hızal’ın, GÜLERMAK Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt A.Ş firması adına hazırladığı raporda, “Acil Durum Yönetimi Başkanlığının 14.04.2014 tarih ve 763 sayılı Hasar tespit genelgesinde belirtilen hususlara göre “orta hasarlı” olarak değerlendirilebileceği” ifadeleri yer aldı. 

Hasarlı binaya boşaltma talebi!

Aynı raporda, binanın “boşaltılmasının ve olası güçlendirme çalışmalarının değerlendirilebilmesi için 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğine göre performans analizi yapılmasının uygun olacağı görüş ve kanaatine varılmıştır” ifadelerine yer verildi. Bina hakkında çıkan boşaltma kararının ne zaman uygulanacağına dair ise herhangi bir bilgiye ulaşılamadı.

Yurttaşlar yazılı garanti istedi

Geçtiğimiz haftalarda ilgili binada oturan ev sahiplerinden biri İz Gazete’ye yaptığı açıklamada, “Apartman sahipleri de evini bırakınca malını kaybedecekmiş gibi düşünüyor, bizim binamızda 8 daire var ve hepimizi göndereceklerdi ama komşularım gitmediler. Herkes, ‘resmi bir evrak gelmediği sürece evimizi terk etmeyeceğiz’ dediler” ifadelerini kullanarak, belediyeden resmi bir evrak ve garanti beklediklerini ifade etmişti.

Muhabir: BATUHAN KAYA