Büyük acının 2'nci yılı

Abone Ol

30 Ekim 2020 Cuma günü İzmir için tarih sayfalarına farklı yazıldı. Saatler 14:51'i gösterdiğinde İzmir, 6,9 şiddetinde bir deprem yaşadı. İzmirlilerin birçoğu depreme iş yerlerinde yakalandı. Bitmeyen sallantı sonrası ilk acı haberler gelmeye başladı. Deprem Bayraklı'da binaları yıkmıştı. Tüm Türkiye'nin gözü bu ilçemize çevrildi. Herkes buraya koştu. Enkaz altında kalanlara ulaşmak için insanüstü gayretler verildi. Enkaz çalışmalarında kurtarılan canlarla büyük sevinç, kaybettiklerimizle büyük hüzün yaşadık. Duyguların iç içe geçtiği günlerden geçtik. Büyük acılar yaşadık. Benim acım Emrah Apartmanı'nın altından çıktı. Depremde yakın akrabamı kaybettim. Kayseri-Karaözülü Hasena Argüder'i deprem bizden aldı götürdü. Can kayıplarımızın hepsi ışıklar içinde uyusun. Son yaşanan büyük deprem konuyu farklı ve bilimsel bakmamız gerektiğini bize bir kez daha gösterdi. Ben bu yazıda İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu'nun geçen hafta yaptığı açıklamalarından bölümler aktarmak istiyorum.

KOLONDA KÜMES TELİ KULLANILMIŞ!

Prof. Kozanoğlu aynı zamanda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Kentsel Dönüşüm İtiraz Komisyonu Başkanlığı görevini de yürütüyor. Söz Prof. Kozanoğlu'nun: “Tesisat borusu geçirmek için kirişi kesip ‘Koskoca bina bundan yıkılmaz’, ‘Benim binam az katlı, çürük olsa da dayanır’ ya da kolonu hasarlı olmasına rağmen ‘Sıvalarda bile çatlak yok, bina sağlam duruyor’ diyene rastladık. ‘Otopark için kolonu tam kesmeden biraz inceltsem olur mu’ diye soran bile oldu. Kolonun içine kümes teli koyanı dahi gördük. İtiraz edilen 22 bin binadan 21 bine yakını, gerekli incelemelerin ardından yıkıldı" Devam ediyor Prof. Kozanoğlu: "Lisanslı denetim firması tarafından yapılan inceleme sonucunda betonun kalitesi yetersiz, bina çürük çıkıyor. Ancak kat maliklerinden biri, ‘Benim binam sağlam, bu rapora inanmıyorum’ diye itirazda bulunuyor. Biz de komisyon olarak testlerin nasıl yapıldığına, denetim firmasının doğru ölçüm için gerekli teknik aşamaları tamamlayıp tamamlamadığına bakıyoruz. Açıkça söylemek gerekirse, itirazların büyük çoğunluğu boşa çıkıyor."

Son cümle: Deprem konusunda herkes üstüne düşen görevi yapmalı. Yeni acıların yaşanmaması için vatandaş da devlet de gerekli önlemleri almalı...