Batuhan KAYA/İz Gazete- 9 Eylül’de toplanan İzmir Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısı Birinci Oturumu, Meclis Başkan Vekili Altan İnanç başkanlığında gerçekleştirildi. Meclis gündeminde, Buca Onat Tüneli’nin yapımı esnasında zarar gören konutların tazmini, Çin’den 2 şehrin “kardeş kent” ilan edilişi ve geçmiş dönemde Konak Belediyesi tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen Alanyalı Konağı’nın, Konak Belediyesi’ne iadesi ve Aliağa’daki EGE Gaz A.Ş’ye ait Ege Gaz Aliağa LNG Terminali plan değişikliği vardı. Meclis Başkan Vekili Altan İnanç büyükşehir meclisini, 9 Eylül İzmir’in kurtuluşunun 102’nci yıldönümü nedeniyle yaptığı konuşmayla açtı. İnanç konuşmasında, “9 Eylül’ün 102’nci yılındayız. Hasan Tahsin’in İzmir’de çaktığı kıvılcım Anadolu’da büyük bir isyan ateşine dönüştü. 9 Eylül günü de bu kıvılcım yine İzmir’den düşmanlarımızı temizleyerek kurtuluşu sağladığımız gün oldu. 10 Eylül’de atamız muzaffer komutan olarak İzmir’e girdi” ifadelerini kullandı.

CHP Meclis Üyesi İpek Kul ise 9 Eylül için yaptığı konuşmada, CHP’nin de yeni yaşını kutlayarak, “Bundan 102 yıl önce 9 Eylül sabahında Kadifekale’de Karşıyaka’da ay yıldızlı bayrağımız göndere yükseldi ve İzmir işgalden kurtuldu. Yıllarca gururla bu kurtuluşu kutladık ve kutlamaya devam edeceğiz. 9 Eylül 1923 aynı zamanda CHP’nin yaş günü, CHP 101’inci yaşını, Türkiye’nin 1. Partisi olma gururunu yaşıyor. Yeniden İzmir’in kurtuluşu ve CHP’nin yeni yaşını kutluyorum” diye konuştu.

Aliağa’daki imar değişikliği planı komisyona iade edildi

Toplantıda, 8 Temmuz’da gerçekleştirilen meclis toplantısında da gündeme gelen ve oy birliği ile reddedilen Aliağa imar planı, oy birliği ile İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nda onaylandı. İlgili önergenin komisyonda kabulüyle beraber, imar değişikliği yapılan bölgede Aliağa Belediyesi’ne ait olan arsaların değerinin artacağı öngörüldü. İlgili önergenin kabulüyle beraber bölgedeki arsaların değerlerinin artmasının MHP’li Aliağa Belediyesi’ne kaynak yaratılacağı düşülürken, ilgili önerge oybirliğiyle İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na iade edildi. Önerge komisyonda tekrar görüşülerek yeniden meclise sevk edilecek.

Söz konusu gündem maddesinde şu ifadeler yer aldı:

“Aliağa Belediye Meclisinin 05/12/2023 tarihli ve 193 sayılı Kararı ile uygun görülen; 1378 ada, 2 numaralı parsel ve çevresini kapsayan bölgede; ‘Enerji Üretim Alanı, Genel Otopark Alanı, Ağaçlandırılacak Alan, Belediye Hizmet Alanı’ olarak belirlenmesine yönelik hazırlanan, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı önerisi ile aynı yazı ekinde iletilen 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği önerisinin oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu. (İmar ve Şehircilik Dai.Bşk.E.2002358)”

Onat Tüneli’nin zarar verdiği evler satın alınacak

Buca Onat Tüneli’nin yapımı esnasında zarar gören konutların zararının tazmin edilmesi önergesi, ilgili komisyonlardan oyçokluğu ile geçti.

AKP’li meclis üyelerinin, “Buca Onat Tüneli’nin zarar verdiği evler satın alınırsa kamu zararı oluşacak” eleştirilerine yanıt veren CHP Kemalpaşa Meclis Üyesi Ahmet Cemil Balyeli, “Belediye burada arsayı değil binayı satın alıyor. Buradaki amaç da zararı hızla gidermek. Belediye vatandaşın imar hakkı da zahir olmasın diye sadece binayı satın alıyor. Bu konuda bir ön çalışma da yapılmış belli aşamada anlaşma sağlanmış. Bazı çekinceler var ama vatandaşla anlaşma sağladığı için sıkıntı yok” diye konuştu.

İlgili komisyon raporu şu şekilde:

“Buca Onat Tüneli yapım inşaatı ile ilgili tünel üstü ve etkileşim alanı içerisinde önerge ekinde tehlikeli olduğu belirtilen/belirtilecek taşınmazların herhangi bir mağduriyet oluşturmaması (can ve mal güvenliğinin sağlanması vs.) için Kıymet Takdir Komisyonu tarafından belirlenecek bedeller üzerinden Belediyemizce satın alınmasının oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe - Hukuk Komisyonları Raporu.  (Emlak Yönetimi Dai.Bşk.E.2081045)”

Alanyalı Konağı yeniden Konak Belediyesi’nde

Geçmiş dönemde Konak Belediyesi tarafından İzBB’ye belediyenin borçları karşılığında devredilen Alanyalı Konağı, Plan ve Bütçe ve Hukuk Komisyonlarında görüşülerek oyçokluğu ile Konak Belediyesi’ne iade edildi.

İlgili önerge şu şekilde:

“Konak Belediye Başkanlığının talebi doğrultusunda; mülkiyeti Belediyemize ait olan, Natırzade Mahallesi, 119 ada, 4 Nolu parsel üzerinde bulunan 3 katlı Tarihi Yemişçizade (Alanyalı) Konağı'nın içerisindeki 100. Yıl Anı Evi'nin imar planındaki amacı doğrultusunda kullanılmak üzere,  Konak Belediye Başkanlığı adına 25 yıl süre ile bedelsiz olarak tahsis edilmesinin oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe - Hukuk Komisyonları Raporu. (Emlak Yönetimi Dai.Bşk.E.2068440)”

Çin’den İzmir’e 2 kardeş

Çin’in Nanjing ve Foshan kentlerinin “kardeş kent” ilan edilmelerini içeren önergeler,  ilgili komisyonlarda oyçokluğu ile kabul edildi.

Söz konusu önergeler şu şekilde:

“Türkiye Cumhuriyeti İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çin Halk Cumhuriyeti Nanjing Kentleri arasında Önergede yer alan hususlarda ortak bağ ve iş birliğine ivme kazandıracak Kardeş Kent Protokolünün imzalanmasının; “ 5393 sayılı Belediye Kanununun 74. maddesi gereğince Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından önceden izin almak ve Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün 07/04/2005 tarihli ve 2005/36 Nolu Genelgesinin Yurtdışı İlişkiler bölümünün (a) maddesindeki koşulların yerine getirilmesi koşuluyla” oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin Hukuk – Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonları Raporu. (Dış İlişkiler ve Turizm Dai.Bşk.E.2086859)”

“Türkiye Cumhuriyeti İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çin Halk Cumhuriyeti Foshan kentleri arasında ortak bağ ve iş birliğine ivme kazandıracak bir “Kardeş Kent Protokolü”nün imzalanmasının; “5393 sayılı Belediye Kanununun 74. maddesi gereğince Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından önceden izin almak ve Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün 07/04/2005 tarihli ve 2005/36 Nolu Genelgesinin Yurtdışı İlişkiler bölümünün (a) maddesindeki koşulların yerine getirilmesi koşuluyla” oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin Hukuk – Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonları Raporu. (Dış İlişkiler ve Turizm Dai.)”

Muhabir: BATUHAN KAYA