Batuhan KAYA/İz Gazete- Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı 2. Birleşiminde belediyelerin SGK ve Vergi Borçlarının tahsili ve AKP Buca Meclis Üyesi Burçin Kevser Sevil’in “Milletvekillerimiz, yöneticilerimiz anında gerekeni yaptılar. Keşke hiçbirisi yaşanmasaydı. Ben bugün sizlere keşke yaşanmasaydı noktasında ne yapmanız gerektiğini anlatıyorum. Bugüne kadar ne yaptığınızı anlatamıyorsunuz. Benim bugünkü isyanımın sebebi bu” ifadelerine dair konuştu.

Ceritoğlu Sengel, Burçin Kevser Sevil’in ifadelerine, “Burçin Hanımın konuşmalarından dolayı bir şey istirham edeceğim. Bayraklı’da AKP’ye oy veren kadınlar ‘bizim oylarımızla meclis üyesi oldu, sadece istifa etmesi değil meclisten de istifa etmesi gerek’ diyor, İzmirli kadınlar ya da İzmir’i temsil edecek bir meclis üyesi olduğunu da ifade etmiştir. Burçin Hanımın da bu işin takipçisi olacağını düşünüyorum. 2 günden beri ne İzmir’e ne de İzmir’in erkeğine yakışmayan söylemlerle karşı karşıya kaldık” diye yanıt verdi.

“Dönemin AKP’li başkanı unutmuştur diye düşünüyorum”

SGK borçlarına dair konuşan Ceritoğlu Sengel, “2019’da CHP’li belediyelerin çoğalması 2024 yılındaki seçimlerden sonra da SGK ve vergi borçları söylenmeye başlandı. Talimatlar üzerine de çeşitli yerlerden açıklamalar geldi. Dendi ki ‘belediyelerin 96 milyar TL borcu var’. Peki SGK’ya toplam borç ne kadar? 1 trilyon borcun tanında 96 milyardan bahsediyoruz. Neden 1 trilyonun üzerine gidilmiyor da 96 milyarın peşine düşülüyor diye düşündük. Belediyeler nedir? Halkın en rahat talepte bulunduğu yerlerdir. Halktan birisinin ne zaman sıkıntısı olsa hemen yerele gelir ve yerelden ister. Peki bunlar nasıl yerine getirilir? Çalışma arkadaşlarımız sayesinde. Belediyelerde SGK’nın aksaması çok doğaldır. 2019’da Selçuk’u AKP’den aldığımda dolar bazında anlatacağım 7milyon 837 bin dolar vergi ve SGK borcumuz vardı. 2024 yılı itibariyle 4 milyon 104 bin TL’ye düşürdük. Kaldı ki belediyenin kendine ait borcu da değil, şirketlerine ait. Mevcut sistemde şirketlerin borcunun da ödenmesi gerekiyor. Herhalde AKP’den aldığımda dönemin başkanı unutmuştur.”

“10 yıldan beri akla gelmeyen borçlar neden şimdi geldi?”

Yıllardır bu borçların tahsili için bir adım atılmadığını ancak CHP’li belediyeler artınca bu borçların akla geldiğini ifade eden Ceritoğlu Sengel, “Yeni dönemde de AKP’den CHP’ye geçen belediyeler var Kiraz gibi, merak ettim ve telefon açtım başkanımıza, dedi ki ‘başkanım herhalde bir dönem önceki başkan ödemeyi unuttu, bugün itibariyle hesaplarıma bloke kondu’ dedi. 10 yıldan beri akla gelmeyen bloke ve hacizlerin artık ifa ediliyor olmasını düşündürücü buluyorum. Aliağa ve Menemen belediye başkanlarımız buralarda mı? Ben takasa girelim diye çaba gösterirken ‘hayır orası tarla, ederi ne?’ vesaire derken taşkın haciz yapılır belediyelere. Bunların karşılığında Aliağa ve Menemen Belediye başkanlarımıza, Menemen en borçlu belediyelerden bir tanesiydi, nasıl hallettiler de tarlalar kabul edildi? Bilemiyorum. AKP Güngören Belediyesi’nde de üzerinde 4 tane cami bulunan arsaların takasları söz konusu. İzmir’i konuşalım, uzun zamandan beri aynı şeyi söylüyoruz. İzmir’in her karışı hepimizin. Bu mecliste olan her partilerin herhangi bir yerde sıkıntı olsa koşacak olan bizleriz. O yüzden siyaseti dışarıda bırakalım” dedi.

“Hizmeti engelleyecek hacizler kalkmalıdır”

Ceritoğlu Sengel, belediyelerin banka hesaplarına hacizler geldiğini ve bu hacizlerin hizmeti engellediğini ifade ederek, “Sayın İmamoğlu Çevre Şehircilik ve Hazine Bakanlıklarına önerilerde bulundu ki bunlar önemli önerilerdir. Hizmeti engelleyecek her türlü haczin kalkması gerekiyor. Ne demek hesaplara haciz koymak? Esnafa nasıl ödeme yapacağız? Borçlar için yeni yapılandırma çıkmak zorundadır. 2013 yılından beri harçlara dair artırım çıkmadı, taban sınır hala aynı seviyede kaldı. Mahkemedeki harçlar nedeniyle 4 milyonluk vergi borcum düştü. Düzenli borç ödeyenlere yüzde 10 indirimin getirilmesi gerekiyor, toplu taşımada vergi indiriminin getirilmesi gerekiyor. Adaletin hepimize uygun şekilde uygulanmasını istiyoruz” dedi.

“Menemen için yapılan neden İzmir için yapılmıyor?”

CHP Menemen Meclis Üyesi Uygar Kanmış, Menemen Belediyesi’ne bakanlıklardan arazi devredildiğini ve arazilerin SGK ve Vergi Dairesi’ne belediyenin borcu karşılığında devredildiğini söyledi. Kanmış, ‘Menemen için yapılan neden İzmir için yapılmıyor?” ifadelerini kullanarak, şöyle konuştu:
“Mera vasfındaki bu taşınmaz tarla vasfına çevrildi. Bir gece Serbest Bölge ilan edildi, sonrasında Menemen Belediyesi bu taşınmazı 500 milyon TL’nin üzerindeki taşınmazı sattı, hiçbir ilçeye bu ayrıcalık sağlanmamıştı. Sonrasında bu elde edilen gelirlerle ne yapıldı? Geriye dönük işçi ikramiyeleri ödenmedi. Projeler ne durumda dedik, cevap alamadık. Belediye başkanlarımız seçimden sonra tebrikleri, teşekkürleri kabul ederken Menemen Belediyesi boş durmadı. 113 ayrı taşınmaz için satış yetkisi alındı, meclisten kredi onayı alındı. Haziran ve ağustos ayındaki satışlarda gördük ki geçmiş dönemde ‘projelere başladık’ dediği hiçbir proje için ödeme yapmamış. Güçlü Menemen Belediyesi’nin malları için alacaklılar belediye önünde sıraya girdi. Hatta ilçe merkezimizdeki temel atma törenine Sayın Hamza Dağ davet edildi, İlhami Gürsoy Kütüphanesi’nin şubatta açılacağı söylendi ama ekim ayı oldu bu proje tamamlanmadı. Bu projeyi yapan firmaya ödeme yapılmadığını öğrendik, firmaya Kesikköy’de 215 dönüm tarla verilmiş.”

Hani borç bitmişti?

Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan’ın “Menemen Belediyesi’nin SGK ve Vergi Dairesi’ne borcu yoktur” diye açıklama yaptığını ancak daha sonrasında borç olduğunun ortaya çıktığını söyleyerek, “Pehlivan’ın gazetelere verdiği bir demeç var, diyor ki ‘İzmir’de SGK ve vergi dairesine belediyemizin borcu yok, bu konuda örneğiz’ diyor. İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı bir liste yayınladı ve İzmir’deki belediyelerin SGK borcunu açıkladı. Pehlivan’ın ‘borcu yok’ dediği Menemen Belediyesi’nin 683 milyon 516 bin 522 TL’lik borcu olduğu ortaya çıktı. Sonrasında belediye başkanı web sayfasındaki ilanı yalanladı” dedi.

“Menemen için yapılanı kendi ilçeniz için yapın”

Menemen için yapılan arsa devirlerinin kendi ilçeleri için de yapılması için muhalefetteki meclis üyelerini göreve davet eden Kanmış, şu ifadeleri kullandı:
“Pek çok belediyemizde taşınmazların devrine ilişkin yetki alındı. Menemen Belediyesi’nde SGK ve vergi dairesine olan borçlara ilişkin yetki alınmadan önce mülkiyeti bakanlığa ait olan askeri atış alanının belediyeye devri ile ilgili madde geldi, Yeşilpınar mahallesindeki taşınmaz, doğan mahallesindeki çalılık niteliğindeki alan Menemen Belediyesi’ne devredilecek. SGK’ya 100 adet taşınmazın devrine ilişkin yetki alındı. Vergi Dairesi’ne ilişkin borçlara karşılık olarak 53 taşınmazın devrine ilişkin yetki alındı. Menemen Belediyesi’ne bu kadar alan açılırken İzmir’in diğer belediyelerine bu imkan neden sağlanmıyor? Lütfen bu konularda Menemen’e sağlanan tahsislerin kendi ilçelerinize de sağlanması konusunda adım atın. Menemen’e 3 buçuk milyon metrekare alan sağlandı, siz yarısını sağlayan biz teşekkür edelim.”

Muhabir: BATUHAN KAYA