Batuhan KAYA/İz Gazete- İzmir Büyükşehir Belediyesi ağustos ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci birleşimi, ana gündem olan İZSU’nun 850 milyon TL, İzBB’nin ise 700 milyon TL kredi talepleri, oy çokluğuyla kabul edildi. İzBB Başkanı Cemil Tugay’ın başkanlık ettiği mecliste, milli futbolcu Merih Demiral’ın heykelinin dikilmesi önergesinin reddedilmesi de tartışıldı. 

Tugay önergenin reddi hakkında MHP sıralarına, “O işaret ilk ne zaman kullanılmaya başlanmış” sorularını yönelterek, “ ‘Türklüğün sembolü’ diyorsunuz ya, ben şu ayrımı yapmak istiyorum. AKP’nin hareketi 4 parmak ya, seçim kampanyalarında hiçbir AKP’li bozkurt işareti yaparken görmedim. Hepimizin kabul ettiği bir işaret olsa neyse, onu demeye çalışıyorum. Türklerin tarihinde bozkurt efsanesinin olduğunu hepimiz biliyoruz ama burada şimdi bir partimize mal olmuş bir hareket var ve o hareketi yapan arkadaşımız, bir maçtan sonra böyle bir hareket yapma gereği duydu. Ona ceza verilmesinden biz de rahatsız olduk, bir tepki de gösterebiliriz ama heykel dikmek nedir? Sizler bizi ‘çok fazla heykel dikiyorsunuz’ diye şikayet ediyorsunuz ya, dikilen heykel bozkurt da değil bir futbolcunun heykelidir. Heykel dikmek şu anda bizim bu konuda yapmamız gereken şey midir? Sizin kendi partinizin el hareketini yaptığınız için bunu istiyor olabilirsiniz ama biz neden isteyelim? Ne bozkurt işaretine bir hakaretimiz var ne de tepki göstermiyor değiliz. Bana sorsanız ‘çok yanlış bir ceza’ diyebilirim ama neden heykel dikiyoruz onu anlayamadım? Dünden beri PKK’lı olmadığımız mı kaldı, gerçekten utanç verici, cevap vermekten utandığım bazı ifadelerle itham edildik. Biz bunları hak etmiyoruz, Atatürk milliyetçisi insanlarız. Kimsenin CHP’lilere bunları söyleme hakkı yoktur. Biz burada bu heykeli dikmek için bir gerekçe bulmuyoruz” dedi.

Demiral’ın “bozkurt” heykeline veto!

MHP tarafından milli futbolcu Merih Demiral’ın heykelinin dikilmesi önergesi, komisyonda oyçokluğuyla reddedildi. 
İlgili komisyon raporu şu şekilde:
“Uygun görülen bir noktaya Milli Futbolcumuz Merih Demiral’ın Bozkurt işareti yapan heykelinin yapılması talebine yönelik Yazılı Önergenin; Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunca oyçokluğu ile uygun bulunmadığına; Kent Konseyi Komisyonunca “5393 sayılı Belediye Kanunu’nun Meclisin görev ve yetkileri başlıklı 18. maddesinde belediye sınırları içerisinde herhangi bir yere heykel dikilmesiyle ilgili bir düzenleme bulunmamaktadır. Belediye Meclisinin görev ve yetkileri arasında olmayan bir konu hakkında da Belediye Meclisinin karar vermesi uygun olmayacağından” şeklindeki görüş doğrultusunda oyçokluğu ile uygun bulunmadığına; Hukuk Komisyonunca “5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18. maddesinde; Belediye Meclisinin görev yetkileri sayılmıştır. Bunlar arasında heykel yapılması gibi, esasen icrayı ilgilendiren bir hüküm yer almamıştır. Bu itibarla, karar organı olan Meclisin görev ve yetkisinde olmayan önergedeki istem konusunun” oyçokluğu ile uygun bulunmadığına ilişkin Müşterek Rapor. (Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Bahadır ALTINKESER E.2097270)”

Kredi taleplerine oy çokluğu!

İzBB’nin 700 milyon TL, İZSU’nun ise 850 milyon TL’lik kredi talepleri oyçokluğuyla komisyondan geçti. 
İlgili önergeler şu şekilde:

“5393 sayılı Belediye Kanununun 68/e maddesinde belirtilen yüzde on tutarını aşmamak üzere, 2024 Mali Yılı Bütçesinde Finansmanın Ekonomik Sınıflandırmasında öngörülen iç borçlanma tutarına eklenmek üzere 2024 Mali Yılı Bütçesinde yatırım, kamulaştırma, iş makinesi ve taşıt alımları ve diğer harcamalar için nakdi veya gayri nakdi olarak, dilimler halinde kullanılmak üzere; bankalardan 700.000.000,00-TL'ye kadar kredinin sağlanması ve kullanılması, borçlanmanın yapılması, kredi geri ödeme koşullarının belirlenmesi, kredi sözleşmesi üzerinde değişiklik yapılması ve kullanılacak olan kredi için gerekli garanti ve teminatların verilmesi ile bu işlerle ilgili her türlü sözleşme, taahhütname, protokol ve temlik sözleşmelerinin düzenlenmesi veya imzalanması, kredi ile ilgili her türlü yazışmalarda münferiden işlem yapılabilmesi için Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil TUGAY'a yetki verilmesi hususlarının oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu. (Satın Alma Dai.Bşk.E.2086890)”

“Büyükşehir Belediyemizin bağlı kuruluşu olan İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürlüğünün 2024 Mali Yılı Bütçesinde finansmanın ekonomik sınıflandırılmasında öngörülen iç borçlanma tutarını aşmamak üzere yatırım ve diğer harcamalarında kullanılmak amacıyla nakdi veya gayri nakdi kredi kullanmak üzere bankalardan 850.000.000,00-TL tutarında kredinin sağlanması, kullanılması, borçlanmanın yapılması, kredi geri ödeme koşullarının belirlenmesi, kredi sözleşmesi üzerinde değişiklik yapılması, kullanılacak olan kredi için gerekli garanti ve teminatların verilmesi ve bu işlerle ilgili her türlü sözleşme, taahhütname, protokol ve temlik sözleşmelerinin düzenlenmesi veya imzalanması, kredi ile ilgili her türlü yazışmaların yapılması, İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürlüğünün kullanacağı kredilerle ilgili, kullanılacak kredi tutarı kadar İzmir Büyükşehir Belediyesi adına müteselsil kefil olmaya, tüm bu işlemler için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil TUGAY'a yetki verilmesi hususlarının oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu. (Satın Alma Dai.Bşk.E.2062880)”

Muhabir: BATUHAN KAYA