Batuhan KAYA/İz Gazete- İzmir Büyükşehir Belediyesi ağustos ayı Olağan Meclis Toplantı birinci birleşimi, Meclis Başkan Vekili Altan İnanç başkanlığında gerçekleşirken, meclisin ana gündemini ESHOT’un iç borçlanma talebinin onaylanması, Tel-Aviv ile İzmir arasındaki “Kardeş Şehir Protokolü” nün iptali, Buca Onat Tüneli’nin inşası sırasında zarar gören konutların İzmir Büyükşehir tarafından satın alınması ve Alanyalı Konağı’nın Büyükşehir’den Konak Belediyesi’ne 25 yıllığına kiralanması oldu.

Tel-Aviv ile Kardeş Şehir Protokolü iptal

İsrail’in Tel-Aviv şehri ile İzmir arasındaki “Kardeş Şehir Protokolü” nün iptali, Hukuk Komisyonu’nda oybirliği ile uygun bulundu. Buna göre İzmir ile Tel-Aviv arasındaki protokol sonlandırıldı.

İlgili komisyon raporu şu şekilde:

 “Devam eden İsrail saldırıları karşısında Tel-Aviv ile “Kardeş Şehir Protokolünün İptaline” yönelik Yazılı Önergenin; oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin Hukuk Komisyonu Raporu. (Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri Hakan YILDIZ, Bahadır ALTINKESER. E.1999202)”

İnşaat sırasında zarar gören konutlar satın alınacak

Buca Onat Tüneli’nin yapımı esnasında tünelin üst ve etkileşim alanı içerisinde kalan taşınmazların İzBB tarafından satın alınması önergesi, Bütçe ve Hukuk komisyonlarına sevk edildi.

“Buca Onat Tüneli yapım inşaatı ile ilgili tünel üstü ve etkileşim alanı içerisinde önerge ekinde tehlikeli olduğu belirtilen/belirtilecek taşınmazların herhangi bir mağduriyet oluşturmaması (can ve mal güvenliğinin sağlanması vs.) için Kıymet Takdir Komisyonu tarafından belirlenecek bedeller üzerinden Belediyemizce satın alınması hususunun görüşülmesi. (Emlak Yönetimi Dai.Bşk.E.2081045)”

ESHOT’a dev doping!

ESHOT’un “Otobüs alımı ile görev ve hizmetlerinin gerektirdiği giderleri karşılamak ve diğer yatırımları gerçekleştirebilmek” amacıyla talep ettiği 1 milyar 800 milyon TL’lik iç borçlanma talebi, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan oybirliği ile geçti.

İlgili gündem maddesi şu şekilde:

“ESHOT Genel Müdürlüğünün 2024 Mali Yılı Bütçesinde otobüs alımı ile görev ve hizmetlerinin gerektirdiği giderleri karşılamak ve diğer yatırımları gerçekleştirebilmek amacıyla, en son kesinleşmiş bütçe gelirlerinin 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme oranıyla artırılan miktarlarının yılı içinde yüzde onunu geçen 1.840.000.000,00-TL iç borçlanma için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından onay alınması, söz konusu kredi için Belediyemizin garantör olması, garantörlük kapsamında her türlü işlemin yapılması ve kredi kullanımı ile ilgili her türlü sözleşme, taahhütname, protokolleri düzenleyip imzalanması için münferiden işlem yapmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanına yetki verilmesi hususlarının oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu. (ESHOT-Mali Hizmetler Dai.Bşk.E.213016/E.2045189)”

Büyükşehir’e 700 milyonluk kredi

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 700 milyon TL’ye kadar kredi borçlanmasını sağlayacak önerge, oybirliği ile acil koduyla Bütçe Komisyonu’na gönderildi.

İlgili önerge şu şekilde:

“5393 sayılı Belediye Kanununun 68/e maddesinde belirtilen yüzde on tutarını aşmamak üzere, 2024 Mali Yılı Bütçesinde Finansmanın Ekonomik Sınıflandırmasında öngörülen iç borçlanma tutarına eklenmek üzere 2024 Mali Yılı Bütçesinde yatırım, kamulaştırma, iş makinesi ve taşıt alımları ve diğer harcamalar için nakdi veya gayri nakdi olarak, dilimler halinde kullanılmak üzere; bankalardan 700.000.000,00-TL'ye kadar kredinin sağlanması ve kullanılması, borçlanmanın yapılması, kredi geri ödeme koşullarının belirlenmesi, kredi sözleşmesi üzerinde değişiklik yapılması ve kullanılacak olan kredi için gerekli garanti ve teminatların verilmesi ile bu işlerle ilgili her türlü sözleşme, taahhütname, protokol ve temlik sözleşmelerinin düzenlenmesi veya imzalanması, kredi ile ilgili her türlü yazışmalarda münferiden işlem yapılabilmesi için Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil TUGAY'a yetki verilmesi hususlarının görüşülmesi. (Satın Alma Dai.Bşk.E.2086890)”

İZSU’ya 850 milyonluk can suyu

İZSU’ya 850 milyon TL’lik borçlanma olanağı sağlayan önerge, acil koduyla Bütçe Komisyonu’na sevk edildi.

İlgili önerge şu şekilde:

“Büyükşehir Belediyemizin bağlı kuruluşu olan İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürlüğünün 2024 Mali Yılı Bütçesinde finansmanın ekonomik sınıflandırılmasında öngörülen iç borçlanma tutarını aşmamak üzere yatırım ve diğer harcamalarında kullanılmak amacıyla nakdi veya gayri nakdi kredi kullanmak üzere bankalardan 850.000.000,00-TL tutarında kredinin sağlanması, kullanılması, borçlanmanın yapılması, kredi geri ödeme koşullarının belirlenmesi, kredi sözleşmesi üzerinde değişiklik yapılması, kullanılacak olan kredi için gerekli garanti ve teminatların verilmesi ve bu işlerle ilgili her türlü sözleşme, taahhütname, protokol ve temlik sözleşmelerinin düzenlenmesi veya imzalanması, kredi ile ilgili her türlü yazışmaların yapılması, İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürlüğünün kullanacağı kredilerle ilgili, kullanılacak kredi tutarı kadar İzmir Büyükşehir Belediyesi adına müteselsil kefil olmaya, tüm bu işlemler için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil TUGAY'a yetki verilmesi hususlarının görüşülmesi. (Satın Alma Dai.Bşk.E.2062880)”

Gürler’e Büyükşehir’de yeni görev!

Geçtiğimiz aylarda Tugay’ın Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden transfer edip İZSU’ya atadıktan 2 ay sonra görevden aldığı Mutlu Gürler, Afet İşleri Dairesi Başkanı olarak atandı. İlgili atamanın bildirildiği madde şu şekilde:

“Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı Uzman kadrosunda bulunan Sedat KİRT’in, 1’inci derece Kültür ve Sanat Dairesi Başkanı kadrosuna; İZSU Genel Müdürlüğü Uzman kadrosunda bulunan Mutlu GÜRLER’in, 1’inci derece Afet İşleri Dairesi Başkanı kadrosuna atamaları yapılmıştır. Bilgilerinize arz ederim. Dr. Cemil TUGAY İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı. (İnsan Kaynakları ve Eğitim Dai.Bşk.E.2062235)”

Hibe edilen araçlar geri alınıyor

İzBB tarafından çeşitli ilçe belediyelerine geçmiş dönemde destek amacıyla verilen 37 adet Çöp Kamyonu ve 12 adet Engelli Nakil Araçlarının geri alınmasına yönelik önerge, Hukuk ve Plan ve Bütçe komisyonlarına acil koduyla sevk edildi.

İlgili önerge şu şekilde:

“Daha önce çeşitli İlçe Belediyelerine verilen 37 adet Çöp Kamyonu ve 12 adet Engelli Nakil Araçlarının, Sayıştay Başkanlığının Denetim Raporunda yer alan Bulgular gereğince bedelsiz olarak Belediyemize devrinin yapılması ve demirbaş kayıtlarımıza dahil edilmesi hususlarının görüşülmesi. (Makine İkmal Bakım ve Onarım Dai. Bşk.E.2081083)”

Alanyalı Konağı Konak Belediyesi’ne geri dönüyor

Konak Belediyesi’nin geçtiğimiz yıllarda İzBB’ye devrettiği Alanyalı Konağı’nın İzBB tarafından 25 yıllığına kiralanarak Konak Belediyesi’ne devredilmesi önergesi, Hukuk ve Bütçe komisyonlarına sevk edildi.

İlgili önerge şu şekilde:

“Konak Belediye Başkanlığının talebi doğrultusunda; mülkiyeti Belediyemize ait olan, Natırzade Mahallesi, 119 ada, 4 no’lu parsel üzerinde bulunan 3 katlı Tarihi Yemişçizade (Alanyalı) Konağı'nın içerisindeki 100. Yıl Anı Evi'nin imar planındaki amacı doğrultusunda kullanılmak üzere,  Konak Belediye Başkanlığı adına 25 yıl süre ile bedelsiz olarak tahsis edilmesi hususunun görüşülmesi. (Emlak Yönetimi Dai.Bşk.E.2068440)”

İzmir’e Çin’den kardeş

Çin’in Nanjing şehrinin “Kardeş Kent” ilan edilmesini içeren önerge, ilgili komisyonlara sevk edildi.

İlgili önerge şu şekilde:

“Türkiye Cumhuriyeti İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çin Halk Cumhuriyeti Nanjing Kentleri arasında Önergede yer alan hususlarda ortak bağ ve iş birliğine ivme kazandıracak Kardeş Kent Protokolünün imzalanması hususunun görüşülmesi. (Dış İlişkiler ve Turizm Dai.Bşk.E.2086859)”

Muhabir: BATUHAN KAYA