İzmir Büyükşehir Belediyesi, orman yangınlarına karşı mücadelesini güçlendirmek için etkili adımlar atmayı sürdürüyor. Küresel iklim krizinin yanı sıra insanların dikkatsizliği sonucu sayısız yangının çıktığı günlerde, kritik bölgelerde görev yapan muhtarlara su tankeri dağıtıldı. Balçova İnciraltı Kent Ormanı’nda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın ev sahipliğinde düzenlenen törene Narlıdere Belediye Başkanı Erman Uzun, Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit, Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı ile belediye bürokratları, itfaiye personeli, muhtarlar ile yurttaşlar katıldı. Şu ana kadar 18 milyon liralık kaynak aktarılan proje kapsamında dağıtılan tankerlerin sayısı 440'ı buldu. 

Yangınla ilgili çocukluk anısını paylaştı

Törende konuşan Başkan Cemil Tugay, çok güzel bir şehirde, değerli topraklarda yaşadıklarını, bu şehrin belediye başkanı olmaktan çok büyük gurur duyduğunu söyledi. Kentte bu yıl aynı günde çok sayıda yangına şahit olduklarına dikkat çeken Başkan Tugay, bu yangınları söndürmek için koşturan itfaiye personeline teşekkür etti. Çocukluğunda Teleferik’in üst kısımlarında ailecek piknik yaptıklarını da aktaran Başkan Tugay, “1982 yılında Teleferik’te bir yangın çıktı. Çok sevdiğim o tepenin yanmasına gönlüm razı olmadığı için ben de yangın söndürme çalışmalarına katkı vermeye çalıştım. Hatta bana 'Sen küçüksün, geride dur' demişlerdi. Toprak alıp itfaiye personeli ile birlikte  yangını söndürmeye çalıştığımı hatırlıyorum. Elim de yanmıştı. Bunu hatırladım çünkü  şunu biliyorum; bu şehri seven herkesin yangınlarda içi acıyor. Kendini bu şehrin bir parçası gibi hisseden herkesin ufacık bir ağacın dahi yanmasına gönlü razı değil” diye konuştu. 

“Bize inanmaya devam edin”

Yangınlara karşı herkesin mücadele etme sorumluluğu bulunduğunu anlatan Tugay, “Muhtarlarımızın, köylülerimizin çok desteğini görüyoruz. Onlara minnet doluyuz. Ormanlar yandığı için içi acıyan, gecesini gündüzüne katıp bu şehir için çalışan, su bulamazsa bir avuç toprakla o yangını söndürmeye çalışan insanlar var. Onlar elbette başarılı olacaktır. Çünkü sevgiyi ve saygıyı hissederek bu şehre hizmet etme kararlılığındalar. Ben öyle bir insan olduğuma inanıyorum. Çalışma arkadaşlarımızın da bu duyguyla bu şehre hizmet etmek için mücadele ettiğine de inanıyorum. Sizlerin oyları ile seçilerek bu göreve geldim. Siz de bize inanın” dedi. 

“Yangınlara karşı bir asker olmanızı diliyorum”

Bu yıl her gün ortalama 30 yangının çıktığını vurgulayan Başkan Cemil Tugay, “Hava sıcaklığı etkili. Ama diğer taraftan bütün istatistikler gösteriyor ki yangınların en az  yüzde 95'i insan eliyle çıkıyor.  Sadece tavsiyede bulunmayıp o sigara izmaritini atan, yangının çıkmasına sebep olan, o hataları yapan insanların da gerektiğinde elini kolunu tutan insanlar olmalıyız. Biz mücadele etmeye devam edeceğiz. Bugün burada dağıttığımız tankerler ile muhtarlarımız, köylülerimiz kendi bölgelerinde çıkan yangınlara karşı elinden geleni yapmaya devam edecek. İtfaiyemiz üzerine düşen sorumluluğu yapmaya devam edecek ama her bir vatandaşımızın yangınlara karşı bir asker olmasını özellikle diliyor, bekliyoruz. O duyarlılığı herkesten bekliyoruz. Ben de belediye başkanı olarak üzerime düşeni yapacağım. İtfaiye personeli sayımızı da arttıracağız. Bu konuda çalışma başlatıyoruz. Yangınları erkenden saptamak ve erken müdahale için o sistemi kurmak ve belki insansız yangına müdahale araçlarını da belediyemize kazandırmak benim için önemli bir konu. İtfaiyemizin çalışma şartlarını da geliştireceğiz. Hepimiz için güzel bir gelecek hayal edelim ve o hayal için hep beraber çalışalım” diye konuştu. 

Ormanların düşmanı sigara izmariti

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı İsmail Derse de orman yangınlarına karşı etkili müdahale edebilmek için 2021’de İtfaiye Orman Köyleri ve Kırsal Alan Yangınları Müdahale Şube Müdürlüğü kurulduğunu anımsattı. O tarihten itibaren kırsal bölgelerde toplamda 9 bin 643 adet yangın meydanın meydana geldiğini ve bunların yüzde 93’ lük kısmına başlangıç anında müdahale edildiğini vurgulayan İsmail Derse, şu bilgileri verdi: “Orman yangınlarının yüzde 95’i insan kaynaklı. Özellikle sigara izmaritleri, çakmak, deodorant atıkları yangınların çıkmasında büyük etken. Yine tam anlamıyla söndürülmeyen kamp ateşleri veya açık ateşler, izinsiz ateş yakma, yanlışlıkla veya kasıtlı olarak bırakılan ateşler, kuru otların temizlenmemesi ve anız yakılması, yangın riskini büyük ölçüde arttırıyor.”

“Köyümüz çok mutlu olacak”

Törende konuşan Belevi Muhtarı Doğan Dönmez, Başkan Tugay ile ilgili anısını paylaştı. Dönmez, “Başkanım adaydı. Ben de muhtar adayıydım. Kendisine 'Eğer seçilirsem sizden tanker isteyeceğim' dedim. Kazanırsa tanker vereceğine dair söz verdi. Ve bugün sözünü tuttu. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Selçuk'ta 9 yangın atlattık. Bu yangınlarda tanker olmamasının açısını çektik. Yoldan geçen tankerleri durdurarak yangınlara müdahale ettik. Elimizden geleni yaptık” dedi. 

“Çok heyecanlıyız”

İzmir'in en genç muhtarı olan Güzelbahçe Çamlı Muhtarı Ebru Gün Erköse de çok heyecanlı olduğunu belirtti. Erköse, “Köyümüze yangın söndürme aracı götürmenin heyecanını taşıyorum. Biz buraya gelmeden önce 3 büyük yangın atlatarak geldik. Göreve geldiğimde ilk isteğim buydu. Sağ olsun Cemil Başkanımız hızlıca bize bu araçları ulaştırdı. Biz onu götürdüğümüz zaman köy halkımız da çok mutlu olacak” diye konuştu. 

Konuşmaların ardından tankerler muhtarlara dağıtıldı. Ayrıca muhtarlar tarafından küçük bir yangın söndürme tatbikatı da yapıldı. Muhtarlara tankerlerin yanı sıra yangın korunma elbisesi, eldiven, baret ve iş gözlükleri de verildi.

Çok amaçlı tankerler

Traktörlere bağlanarak kullanılan, her biri 2 buçuk ton su alma kapasitesine sahip  yangın söndürme tankerleri, itfaiye araçlarına uyumlu şekilde tasarlandı. Tankerlerde musluk da bulunuyor. Musluklar, bayramlarda özellikle mezarlık bölgelerde talep edilen su ihtiyacını karşılayacak. 3 adet 65 metrelik su hortumu bulunuyor. Yol sulama aparatı ile de ot veya arazi yangınlarına çok yönlü müdahale edilecek.

Kaynak: Bülten