Batuhan KAYA/İz Gazete- İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısı 2. Oturumu, İzBB Başkanı Cemil Tugay başkanlığında gerçekleştirilirken, meclisin gündemini İzBB’nin Tire, Balçova ve Ödemiş’e verdiği destek ve , Ege Gaz A.Ş’yi ilgilendiren ve daha önce İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nda kabul edilen önergenin reddi oluşturdu. Ayrıca İzBB Başkanı Cemil Tugay, geçtiğimiz aylarda TİS anlaşmazlığı nedeniyle açığa alınan 7 memur ve ilçe belediye başkanları ile yaptığı bir toplantıda “5 yerel gazete belirleyip bunları destekleyelim” dediği iddiaları üzerine konuştu.

AKP Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız, Ege Gaz A.Ş’yi ilgilendiren imar planı hakkında, “Kamuoyunda oluşturulmaya çalışılan iklimi doğru bulmuyoruz. Ziyaretinizle başlayan, o karşılıklı sorunları çözme iradesi maalesef birileri tarafından sekteye uğratılmaya çalışıldığını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. 

CHP Grup Başkan Vekili Zafer Levent Yıldır ise, “Özel güvenlik bölgesi olması büyük ölçüde tereddütte düşürdü. Güncellenmesi gereken veriler olması da ikinci bir konuydu. Bunlarla beraber yeni bir önerge gelmesi durumunda yeniden değerlendirebiliriz” diye konuştu.

Başkan Tugay Bremen yolcusu!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve beraberindeki heyetin Almanya’nın Bremen kentine yapılması planlanan çalışma ziyareti için ödenek ayrılması hususu, İzBB Meclisi’nde görüşüldü. Önerge uygun bulunarak kabul edildi. 

İlgili önerge şu şekilde: “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil TUGAY ve beraberindeki heyet tarafından 15-17 Ekim 2024 tarihleri arasında Almanya'nın Bremen kentine yapılması planlanan çalışma ziyaretine katılmak üzere İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil TUGAY, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı koruma polisi Mustafa GÜRKAŞ ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan danışmanı Onur Kadir ERYÜCE’nin görevlendirilmesi, 15-17 Ekim 2024 tarihleri arası görevli-izinli sayılmaları, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil TUGAY ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan danışmanı Onur Kadir ERYÜCE’nin ulaşım (hava yolu dahil) giderlerinin ilgili firmaya ödenmesi, günlük harcırah giderleri, şehir içi ulaşım giderleri, konaklama giderleri ve seyahatle ilgili yapılan tüm yasal giderlerin Özel Kalem Müdürlüğü Bütçesinin Yurtdışı Geçici Görev Yolluğu Harcama Kaleminden karşılanması, seyahate katılacak olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı koruma polisi Mustafa GÜRKAŞ'a ait ulaşım (havayolu ile) giderlerinin ilgili firmaya ödenmesi, konaklama ve günlük harcırah giderleri ile seyahatle ilgili yapılan tüm yasal giderlerin 6245 sayılı Harcırah Kanunun ve aynı kanunun 4/B maddesi gereğince Özel Kalem Müdürlüğü Bütçesinin Yurtdışı Geçici Görev Yolluğu Harcama Kaleminden karşılanması hususlarının görüşülmesi. (Özel Kalem Md. E.2147414)”

Büyükşehir’den Tire’ye dev destek!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Tire Belediyesi’nin 2 projesinin yüzde 50’sini karşılamasını içeren ve Tire Belediyesi’ne 13 milyon 300 bin TL’lik desteğini içeren önerge mecliste görüşüldü.

İlgili önerge şu şekilde: “Tire Belediye Başkanlığı 9.101.810,40-TL KDV dahil Sözleşme bedelli "Sentetik Çim Yüzeyli Futbol Sahası Yapılması" işi için sözleşme tutarının yüzde 50'si olan KDV dahil 4.550.905,20-TL tutar karşılığı yapılacak yardımın yazımız ekindeki protokol kapsamında değerlendirilerek Belediyemizce karşılanmasının görüşülmesi. (Fen İşleri Dai. Bşk.E.2132652)”

 “Tire Belediye Başkanlığı, 17.781.000,00-TL KDV dahil Sözleşme bedelli "Şehrimiz Muhtelif Mahallelerinde Üst Yapı Çalışmaları Yapılması" işi için sözleşme tutarının yüzde 50'si olan KDV dahil 8.890.500,00-TL tutar karşılığı yapılacak yardımın yazımız ekindeki protokol kapsamında değerlendirilerek Belediyemizce karşılanmasının görüşülmesi. (Fen İşleri Dai. Bşk.E.2132636)”

Balçova ve Ödemiş’e ek bütçe!

Balçova ve Ödemiş Belediyelerinin talepleri doğrultusunda, İzBB’nin Balçova Belediyesi’ne 110 milyon TL, Ödemiş Belediyesi’ne 160 milyon TL destek vermesini içeren önerge, görüşüldü.

İlgili önerge şu şekilde: “Balçova Belediye Meclisinin 04/09/2024 tarihli ve 76 sayılı Kararı ile kabul edilen; Balçova Belediyesinin ekteki tablolarda 47 kalemde kaynağını belirttiği toplam 110.000.000,00-TL tutarındaki ek bütçe talebi hususunun görüşülmesi. (Yazı İşleri ve Kararlar Dai. Bşk.E.2142334)”

“Ödemiş Belediye Meclisinin 02/09/2024 tarihli ve 301.05-104 sayılı Kararı ile kabul edilen; Ödemiş Belediyesinin ekteki tabloda belirtilen toplam 160.000.000,00-TL ek gelir finansman kaynağı karşılık gösterilerek, 2024 Mali Yılı bütçesinin ekteki tablolarda ayrıntılı olarak belirtilen gider tertiplerine toplam 160.000.000,00-TL'nin ek ödenek olarak verilmesi hususunun görüşülmesi. (Yazı İşleri ve Kararlar Dai. Bşk.E.2143204)”

Ege Gaz A.Ş’yi ilgilendiren planlara ret!

Aliağa’da Ege Gaz A.Ş’ye ait LNG Terminali’nin bulunduğu alana yönelik imar değişikliği planı, geçtiğimiz günlerde İzBB Meclisi’nin kararıyla İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na sevk edilmiş, ilgili komisyonda kabul edilmişti. İzBB Meclisi’ne oylanmak üzere gelen madde, meclis üyelerinin talebiyle ilgili komisyona iade edilmişti. Bugün açıklanan İzBB Meclis gündeminde ilgili önergenin İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nda oy çokluğu ile reddedildiği görüldü. İlgili imar değişikliği planı, basın yayın kuruluşlarında “Aliağa Belediyesi’ne açılan rant kapısı” olarak görülmüştü. Önerge, mecliste oyçokluğu ile reddedildi.

İlgili önerge şu şekilde: “Aliağa Belediye Meclisinin 05/12/2023 tarihli ve 193 sayılı Kararı ile uygun görülen; 1378 ada, 2 numaralı parsel ve çevresini kapsayan bölgede; "Enerji Üretim Alanı, Genel Otopark Alanı, Ağaçlandırılacak Alan, Belediye Hizmet Alanı" olarak belirlenmesine yönelik hazırlanan, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı önerisi ile aynı yazı ekinde iletilen 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği önerisinin oyçokluğu ile uygun bulunmadığına ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu. (İmar ve Şehircilik Dai.Bşk.E.2002358)”

AKP “basın algı yaptı”, CHP ise “yeniden değerlendirebiliriz” dedi!

AKP Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız, Aliağa’daki imar planları hakkında basında yanlış bir algı oluşturulduğunu ifade etti. Yıldız, “Kamuoyunda oluşturulmaya çalışılan iklimi doğru bulmuyoruz. Ziyaretinizle başlayan, o karşılıklı sorunları çözme iradesi maalesef birileri tarafından sekteye uğratılmaya çalışıldığını düşünüyoruz. Biz bu alana baktığımızda çok net söyleyeyim bugün de plana detaylı baktık. Yüzde 25 bölge genelinde baktığımız sanayi tesisindeki zaiyat içerisinde bir uygulama, belediye için bir itfaiye alanı çıkarılması, ki burası bir sanayi bölgesi her zaman bir yangın ihtimali var. Bu algının doğru tanımlanması için grubumuz adına söz aldım. Kamuoyunun bahsettiği gibi bir durum söz konusu değil” dedi.
CHP Grup Başkan Vekili Zafer Levent Yıldır ise, ilgili önergenin eksiklikleri olduğunu ve bu eksiklikler giderildikten sonra yeniden komisyonda değerlendirilebileceğini ifade ederek, şu ifadeleri kullandı:
“Özel güvenlik bölgesi olması büyük ölçüde tereddütte düşürdü. Güncellenmesi gereken veriler olması da ikinci bir konuydu. Bunlarla beraber yeni bir önerge gelmesi durumunda yeniden değerlendirebiliriz” diye konuştu.

Tugay 7 büyükşehir memuru hakkında konuştu!

Tugay, geçtiğimiz aylarda TİS anlaşmazlığı nedeniyle yapılan eylemlerde haklarında soruşturma açılan İzBB memuru hakkında konuştu. Tugay, hiçbir memurun işten atılmadığını ancak o 7 memurun yaptıklarının da kabul edilebilir olmadığını ifade ederek, “Göreve iade edildiler ama disiplin süreci devam ediyor. Pişman olduklarını umuyorum” dedi.

Tugay konuşmasının devamında, şu ifadeleri kullandı: “Açığa almalar oldu, sonra göreve iade edildiler ama disiplin süreci ve soruşturma devam ediyor. Onlar oraya bizim kişisel kararımızla bunları görmezden gelebileceğimiz şeyler değil. Bir ceza alabilirler ya da almayabilirler. Sadece şunu söylemek isterim, çalışan arkadaşlarımızın her biri kıymetli ki kimseye zarar vermek istemiyoruz. Büyükşehir çalışanı herkesle en üstten en alta kadar kamu çalışanı olduğunu bilmelerini istiyoruz. Kılığımız kıyafetimiz, davranışımız konuşmamız her şekilde dikkat edeceğiz. Pişman olduklarını umuyorum. O konuyu kapatıp, anlaşmaya vardık.”

Tugay’dan “5” yerel gazete açıklaması!

Geçtiğimiz aylarda ilçe belediye başkanları ile yaptığı bir toplantıda “5 gazete yerel belirleyip bunları destekleyelim” dediği iddia edilen Tugay, bu iddialara yanıt verdi. Tugay, “Bu tamamen bir hayal ürünü, bir uydurma. Biraz da maksatlı bir dedikodu diye düşünüyorum. Böyle bir şey yok. Kimler nasıl istiyorsa yerel basına destek oluyor. Bizim yaklaşımımız yerel basınımıza destek olmak yönünde ama bunun bir miktarı olmak zorunda. O çerçevede zaman zaman ilanlarla, kimseyi birinden ayırmadan destek oluyoruz. Geleneksel olarak eskiden nasılsa aynen devam ediyor” diye konuştu.

“Ölü balık” polemiğine açıklık getirdi!

Bir internet haber sitesinin İzmir Körfezi’ndeki balık ölümleri hakkında yaptığı konuşmayı çarpıtmış, Tugay’ın, ‘Körfez dışından gelen planktonlar nedeniyle bu durum yaşandı’ ifadesini ‘Ölü balıklar Körfez’e dışarıdan geldi’ şeklinde servis etmişti. Tugay, bu polemiğe, “Aynı akşam bir kanal, ‘Cemil Tugay bu ölü balıkları buraya taşıdılar dedi’ ifadelerini kullandı. Buna birisinin inanması için çok saf olması lazım ama sizin bir milletvekiliniz, genç bir arkadaş aynı şeyi savundu. El insaf, böyle şeylere maruz kalan insanlar olarak bu kadarcık kusurumuz olabilir onu da en kısa sürede giderebiliriz. Rica ediyorum bize kimse böyle olmasın. Ben böyle bir şey söyleyebilir miyim? Ne tür bir zeka böyle bir uydurma üretebilir? Benim konuşmamdan da kesmiş, bir tarafına da bağlamış güzel bir video yapmışlar. Bundan sonra bunlara daha dikkat edeceğiz” diye açıklık getirdi.

“Kendi meclisinde de anlamadan konuşuyorsun”

Tugay, AKP’li Meclis Üyesinin Buca Cem Evi’nin yapımının iptali eleştirisi üzerine şöyle konuştu:
“Karşıyaka Belediyesi’nden 200 milyon TL’ye bir şey almadık çünkü alamadık. Üzerindeki SGK hacizleri kaldırılmadığı için alınamadık, 1 kuruş yardımda bulunamadık. Sizin ‘kamulaştırın ve burayı Cem Evi yapın’ dediğiniz yer ile ilgili bir şey sordunuz mu? Sormadınız hatta kendi başkanınıza bile sormadınız. Kendi meclisinizde de hiçbir şeyi anlamadan konuşuyorsunuz. Sizin milletvekilleriniz benim için ‘ölü balıkları bilmem nereden getirdiler’ dediğimi uydurdular. Bir milletvekiline yakışmayan ifadeler bunlar. İnsanları kandırmayı bırakmalılar. Siz bunu asla reddedemezsiniz. Hiçbir yerde ‘ölü balık getirildi’ falan demedim. Bu yalanı söyleyenler bunu düzeltmeliler. Biz o Cem Evi’ni de yaparız fakat Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi bunların yapılmasını da yasaklıyor.”

Muhabir: Batuhan Kaya