Popüler kültürün etkisi ile Cadılar Bayramı son yıllarda Türkiye'de de kutlanıyor. Ülkemizde de  insanlar Cadılar Günü'e özel partiler veremeye başladı. Peki Cadılar Bayramı nedir? Cadılar Bayramı neden kutlanır? Cadılar Bayramı ne zaman kutlanır? işte detaylar...

Cadılar Bayramı nedir? Ne zaman kutlanır?

Cadılar Bayramı, her yıl 31 Ekim’de kutlanan, öncelikle Pagan ve sonrasında Hristiyan kökleri olmasına rağmen günümüzde seküler bir kutlama halini almış bir bayramdır.  Çocukların, genellikle korkunç kostümler giyerek, kapı kapı dolaşıp şekerleme ve harçlık topladığı bir bayramdır. Diğer Cadılar Bayramı kutlamalarında yapılan etkinlikler arasında maskeli balolar, balkabağından fener oyma, korku filmi seansları ve perili olduğuna inanılan evlere düzenlenen geziler sayılabilir.

Cadılar Bayramı neden kutlanır? Cadılar Bayramı tarihçesi

Cadılar Bayramı’nın kökeni antik Britanya’da pagan Keltlerin kutladığı Samhain Festivali’dir. Keltler 1 Kasım’ı yazın bitişi, kışın başlangıcı kabul ediyorlardı. Bu günde, ölülerin ruhlarının geçmişte yaşadıkları evleri ziyaret ettiğine inanılıyordu. İnsanlar, ortalıkta dolaştığına inandıkları ruhlara tanınmamak için maskeler takıyor, kostümler giyiyorlardı.

Romalılar 1. yüzyılda Kelt topraklarını fethettiklerinde, kendi ölüm festivalleri Feralia ve hasat festivalleri Pomona’yı Samhain ile birleştirdiler 7. yüzyılda Papa IV. Boniface 13 Mayıs’ta kutlanan Azizler Günü’nü -muhtemelen pagan festivalinin yerini alması için- 1 1 Kasım’a taşıdı. Azizler Günü’nün arifesi (31 Ekim) kutsal kabul edildi ve Batılı dillerdeki Halloween adı buradan geldi.

Cadılar Bayramı, başlıca Kuzey Amerika ve Britanya Adaları’nda yer alan ülke ve bölgelerde kutlanır. Bu bölgelerde çok büyük ve görkemli bir festival olan Cadılar Bayramı kutlamaları, Amerikan kültürünün etkisiyle Avrupa ve Okyanusya’da yer alan diğer Batılı ülkelerin yanı sıra Japonya, Filipinler ve Latin Amerika’da da yaygınlaşmaktadır.

Editör: Özlem Çimen Durmaz