Karabağlar'da bayram denetimi Karabağlar'da bayram denetimi

İzTV’de Nil Kahramanoğlu ile Gündem Özel programının konuğu Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şubesi Başkanı Hakan Çakıcı oldu. Son yıllarda yaşanan kuraklık sorununa değinen Çakıcı, susuzluğun tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini ifade etti. Tarımsal üretimin geleceği için çiftçi örgütlenmesi ve kooperatifleşmenin altını çizen Çakıcı, “Çiftçi örgütlenmesi de tüketici örgütlenmesi de çok önemli. Çiftçi örgütlenirse ürün desenleri konusunda bilgi sahibi olur. Ne üreteceğini bilir. Ürettiği ürünleri nereye satacağını bilir” dedi.

Tarım ürünlerindeki maliyet enflasyonu sorununa da değinen Çakıcı, “Girdi maliyetleri sürekli artıyor. Çiftçilik artık sermaye isteyen bir meslek haline geldi. Çiftçi üretimin sonunda düşük gelir elde ediyor. Ancak tüketici de çok yüksek fiyata ürün alıyor. Aracılara yönelik bir adım atılmalı. Tarladan manava ürünü kısa yoldan getirmemiz gerekiyor. Devletin planlamaları şart” yorumunu yaptı.

"Yağışlar azaldı"

Türkiye’nin su fakiri bir ülke olduğu belirten Çakıcı, “Suyumuz gittikçe azalıyor ve etkilerini her geçen gün daha fazla hissediyoruz. Artık su fakiri bir ülkeyiz. Yağışlarla ilgili ciddi sıkıntılarımız var. Bu durum tarımsal üretimi de derinden etkiliyor. İklim değişikliğinin olduğunu herkes kabul ediyor. İklim değişikliğini yalnızca havalar ısınıyor diye algılamamak lazım. Beklenmedik hava olaylarının tümüdür. Yağışsız gün sayısı da azalıyor. 100 günleri bulan yağışsız dönemler yaşıyoruz artık. Bunun yanında kuvvetli yağışlı gün sayısı da çok artıyor. Bu tarz dengesizlikler son yıllarda çok arttı” ifadelerini kullandı.

"Modern sulama şart"

Kuraklığın sonuçlarından birinin de tarımsal üretimin olumsuz etkilenmesi olduğunun altını çizen Çakıcı, su istemeyen ürünlerin ekilmesi gerektiğini vurguladı. Su tüketiminde en büyük kalemin tarımsal üretim olduğunu dile getiren Çakıcı, “Tatlı su kaynaklarının yüzde 70’ini tarımsal sulamada kullanıyoruz. Tarımsal üretimde asli olan yüzeysel suları kullanmaktır. Ancak Türkiye’de maalesef rezerv su dediğimiz yeraltı sularını kullanıyoruz. Bu doğru bir tarz değil. Burada da devlet yatırımları önemli. Devlet, barajlar yapacak sonra bu barajlarda kanallarla suyu vatandaşa ulaştıracak. Artık modern sulama yöntemlerini kullanmalıyız. Çiftçiyi de bu konuda bilinçlendirmeliyiz. Ayrıca çok maliyetli bir iş olduğu için devletin çiftçiye bu konuda kolaylık sağlaması lazım” diye konuştu.
 

Muhabir: NİL KAHRAMANOĞLU