Batuhan KAYA- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, tartışmalı kararlarına ve söylemlerine bir yenisini ekledi.

Adaylığı sürecinde birçok vaatte bulunan Cemil Tugay, Proje Tanıtım ve Lansman Toplantısı’nda turizm alanındaki vaatleri için, “Gelişim gösterebileceğimiz alanlar var. İzmir sağlık turizminin başkenti olabilecek potansiyeldedir ve olacaktır” ifadelerini kullanmıştı. Geçtiğimiz ay ise turizm profesyonelleri ve gönüllülerinden oluşan uluslararası iletişim ağı SKAL’ın Dünya Kongresi için yapılan tanıtım toplantısında, “Hepimiz İzmir’in hak ettiği yerde olmasını istiyoruz. İzmir, tarım ve ticaretin yanında turizm alanında da sıçrama göstermeli” demişti.

Ancak Tugay, geçtiğimiz günlerde BirGün Gazetesi’ne verdiği röportajda, “İzmir’i turizm kenti yapmak gibi bir hayalim yok. İzmir’i nitelikli işlerin merkezi olarak hayal ediyorum” dedi.

Tugay’ın açıklamalarına Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı Mehmet İşler’den çok sert tepki geldi.

Hayal kırıklığı

İz Gazete’ye konuşan Mehmet İşler, “İzmir gibi turizmin mabedi olmuş, Türkiye’nin 3’üncü büyük şehri ve ilklerin ve öncülerin şehri olan bir kentin belediye başkanı olarak kalkıp böyle bir hedefsizlik koyması, İzmir’i turizm kenti yapmayacağını söylemesi, turizmciler olarak Tugay’ı hayal kırıklığı olarak görmemize yol açtı” ifadelerini kullandı.

İzmir'de 12 ay turizm yapılır

İzmir’in turizme 12 ay uygun olduğunu kaydeden İşler, “Bu şehir bir sürü Akdeniz Oyunları yaptı, tüm imkansızlıklara rağmen bunu başardı. Bu şehir ilk kez Türkiye’de tatil köyü kurdu. Bu şehir önemli organizasyonları ilk kez yapanlardan oldu. Bu şehirde Meryem Ana var, bu şehirde 7 Uyuyan Kiliseleri’nden biri var, hemen arkamızda Sart var. Doğal bir körfez olan bu şehirde yelken yarışmaları yaparsınız, farklı aktiviteler yaparsınız. Burada mevsim, turizm için 12 ay uygundur” diye konuştu.

İzmir'in şanssız dönemi

Geçmiş dönemlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan isimlerin turizm vizyonlarını hatırlatan ve Tugay’ı İzmir’in şanssız bir dönemi olarak gördüklerini söyleyen İşler, “Sayın Piriştina bu kenti, ‘Fuarlar Kenti yapacağız’ diye bir vizyon koymuştu, Piriştina’dan da mı ders almadınız? Bu kadar hedefsiz, hazırlıksız gelirse, şehre hâkim olmadığı ve şehrin kodlarına hâkim olmadığı için böyle bir açıklama normaldir. Biz turizmciler olarak şu anda kendisini İzmir’in şanssız bir dönemi olarak görüyoruz” dedi.

Çapsız bir şekilde hedef daraltıyor

Tugay’ın turizmi yok sayarak çapsız bir şekilde hedef daralttığını söyleyen İşler, “Kalkıp da böyle bir laf söylenmez. Ne yapmak istiyorsunuz siz bu şehri? Tarım şehri mi? Sanayi şehri mi? Danışmanları brifing veremiyorlar sanırım! Bu şehre nüfusu kadar turist getirse zaten yeterli olur. Ne yapmaya geldin? Bu şehri turizm kenti yapmayacaksan ne yapacaksın? Amacın ne? Hedefin ne? Adama, ‘Bu koltukta neden oturuyorsun’ diye sorarlar. Bu kadar zenginliğin üstüne oturuyorsun ve bu zenginliğin içinden birçok başarılı sonuç çıkartabilirsin. Peki başkanımız ne yapıyor? Çapsız bir şekilde hedefini daraltıyor” ifadelerini kullandı.

Neden geldin o zaman?

Tugay’ın açıklamalarıyla turizmcileri hayal kırıklığına uğrattığını ifade eden ve “İzmir’i turizm kenti yapmayacaksan neden geldin?” sorusunu yönelten İşler, “Turizmcilerin hepsi hayal kırıklığı içerisinde. Herkes diyor ki, ‘5 yıl boyunca bize belediye başkanlığı yapacak kişinin vizyonu bu mu? Biz, 2 milyon turist sayısına çapa atmış durumdayız. Bu çapayı kurtarmak ve nüfusumuz kadar turist getirmek istiyoruz. Bugün Kapadokya’nın turist sayısı İzmir’i geçti, Muğla’nın ilçelerinin turist sayısı bile geçti. Senin elinde Alaçatı var, Seferihisar var, Foça var, senin elinde Bergama var. Bunlara rağmen dönüp diyorsun ki, ‘Turizm kenti yapmayacağım’ sen niye geldin ki o zaman? Ne yapmaya geldin? Dünden beri benim telefonlarım susmuyor. O zaman bıraksaydın da başkası gelseydi. Gelen kişi turizm kenti de yapardı, tarım kenti de yapardı, sanayi kenti de yapardı. Gelir gelmez bizi neden hayal kırıklığına uğratıyorsun?” şeklinde konuştu.

Vizyonlu birine ihtiyacımız var

İzmirli turizmciler olarak hedefleri olan ve vizyonlu bir belediye başkanına ihtiyaçları olduğunu söyleyen İşler, “Ben bu cümleyi esefle kınıyorum. Madem başkanın böyle bir hedefi ya da arzusu yok, o zaman o makama gelmeseydi. O makama hedefi, vizyonu olan ve bu konuda gerçekten gelecek olan insanlar gelmiş olsaydı. Biz İzmir’i sanayici kardeşimizle, çiftçi ve turizmci kardeşimizle büyütmek istiyoruz. Zaten diğer şehirlerle olan yarışta geride kaldığımız için kılıfımızı yırtalım, kabuğumuzu kıralım istiyoruz. Bize vizyoner, gerçekten hedef koyan ve hazırlıklı bir başkan gerekiyor” dedi.

3 T'nin 1'i gitti

Tugay’ın seçimden önce ‘turizm, tarım ve ticaret’ diyerek 3 T ile geldiğini söylediğini ifade eden İşler, T’lerden birinin gittiğini diğerleri için ise beklediğini söyleyerek, “Geldiği günlerde dedi ki, ‘Ben 3 T’ye inanıyorum. Turizm, ticaret, tarım’. E şimdi 3 T’den 1’i gitti 2’si kaldı. Bakalım onlarda ne zaman hedefi ve hayali olmayacağını açıklayacak. Biz, ‘2 milyonu aşalım’ diyecek bir lider arıyoruz. Gelir gelmez sayın başkan ligden düştü. Dedi ki, ‘Ben topu taca atıyorum oyunda yokum’ dedi. Bu, şehrin tüm ümitlerini kırıp çöpe atmak demektir. ‘İzmir’i nitelikli işlerin merkezi olarak hayal ediyorum’ demiş. Turizmciler niteliksiz iş mi yapıyor?” diye konuştu.

Başına güneş geçmiş olmalı

Tugay’ın röportajını okuduktan sonra kendi kendine, “Herhalde başkanın başına güneş geçti” diye düşündüğünü söyleyen Mehmet İşler sözlerini şöyle noktaladı: “Kendisiyle görüştüğümüzde, ‘Turizme destek vereceğiz’ dedi. Röportajı okuduğumda dedim ki, ‘Ya başına güneş çarptı ya da danışmanları iyi brifing vermiyor’. Bu şehirde Turizm Bakanlığı sertifikalı 65 bin yatak var. Çeşme Projesi geldi 50 bin yataklık, mahkemelerde sürünüyor. Yaptığımız işler ortada, Çeşme ve Alaçatı’nın Dünya Turizmindeki yeri ortada, ilklerin ve öncülerin turizmde lider olan İzmir’in duruşu ortadadır.”

Muhabir: Batuhan KAYA