Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, İz Gazete Genel Koordinatörü Özgür Coşkun’un sunduğu Başkanla Baş Başa programına konuk oldu. Başkan Lal Denizli, Çeşme’deki 8 aylık görev süreci, gelecekte alt yapı ve hizmet anlamında yapılacak işleri, belediyenin mali yapısı, turizm vizyonu ve Çeşme’yle ilgili hayalleri gibi önemli detayları anlattı.
Çeşme’nin kanayan yaralarından altyapı sorununa değinen ve bu sorunları çözmekte kararlı olan Başkan Lal Denizli, görev süresi bittiğinde; temiz, doğasıyla uyumlu, turizmde atılım yapmış, kültürel mirasıyla öne çıkmış, 100 bin Sakız ağacı hedefine ulaşmış, kadınların istihdamda olduğu bir Çeşme bırakmak istediğini vurguladı.
Haritamız hazır
Göreve geldiği gün hızlıca bir görev dağılımı yaptıklarını ve tüm kademelerde herkesin görevinin çok net belirlendiğini, böylelikle işlerin çok daha hızlı ve kolay aktığını belirten Başkan Denizli, “8 ayda ilk etapta sistemi kurmak istedik çünkü her belediye başkanının yönetme şekli farklı ve biz de görev dağılımı yaparken kim neleri yapacak diye bir düzenlemeye giriştik. Kurumumuzda çok fazla değişiklik yapmadık. Göreve geldiğimizde 17 müdürlük vardı, bunu 21’e çıkardık. Sadece alttaki çalışmalarda bir değişiklik yaptık. Başkan Yardımcımız Onur Bey çok kapsamlı bir çalışma yaptı, her müdürlük için ayrı görevlendirmeler belirledik. Şimdi bir belediye haritamız var ve kim, ne yapacak biliyoruz. Her şey tıkır tıkır işliyor” şeklinde konuştu.
Afetlere hazırlıklıyız
Başkan Lal Denizli, geçtiğimiz günlerde sosyal medyada da gündem olan Çeşme’deki sele karşı aldıkları önlemleri ve olası bir afet durumuna karşın Çeşme Belediyesi olarak yaptıkları çalışmaları anlattı. Lal Denizli, “Bir yağmur müdahale ekibi kurduk. Özellikle AFAD ve Meteoroloji Müdürlüğü’nün uyarı yaptığı günlerde sıkıntılı olan bazı kanal noktalarına ekiplerimizi yerleştirdik, görevlendirmelerimizi yaptık. Herkes hangi noktaya gideceğini biliyor. Geçtiğimiz yıllardaki kötü tabloları yaşamamak için hızlıca müdahale ediyoruz. Herhangi bir afet dönemi için bir telsiz sistemi oluşturduk. Afet Koordinasyon Merkezi’mizin açılışını gerçekleştirdik. Telsiz sistemi şöyle önem arz ediyor; 6 Şubat depremlerinden sonra hepimiz iletişimin ne kadar önemli olduğunu, hatlar kesildiği takdirde 112’ye bile ulaşmanın neredeyse imkânsız olduğunu gördük. Bu telsizler bütün müdürlerimize dağıtıldı. Hepimiz acil afet dönemlerinde ne yapacağımızın provasını yapıyoruz. Sel için ayrı, deprem için ayrı senaryolar oluşturduk” diye konuştu.
Altyapı sorunlarına karşı çalışıyoruz
Çeşme’deki altyapı sorunu için İZSU ve İzBB ile ortak çalışmalar gerektiğini ve böyle çalıştıklarını, yakında bir lansman yaparak 2026’da başlayacak çalışmaları halka aktaracaklarını söyleyen Lal Denizli, “Çeşme’nin en büyük sorunu altyapı ve bu sorunları Çeşme Belediyesi olarak tek başımıza çözemeyiz. Altyapı için büyükşehir ve İZSU’dan destek almamız lazım ve bu konuda çok şanslıyım çünkü Sayın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Cemil Tugay Çeşme’yi her ziyaretinde veya buluştuğumuzda altyapı sorunlarına özellikle hassas yaklaşıyor. Çeşme’nin altyapı sorunlarını çözmek için 4 etaplık bir şema hazırladık, önümüzdeki aylarda bunun çalışmalarına da başlayacağız. İhale süreçleri ve kaynak bulunması bir süre aldı ama o bile bir buçuk yılda çözülebilecek bir işti ama 8 ayda çözüldü. Şimdi bir lansman da tertip edeceğiz. Altyapı sorununu çözmeden biraz eksik kalıyoruz” ifadelerini kullandı.
2025’te Çeşme'ye doğal gazı vereceğiz
Ocak ayının sonuna kadar Çeşme’ye doğal gazı vereceklerini, bunun için İzmir Gaz’la yürüttükleri görüşme sürecini detaylarıyla anlatan Lal Denizli, “Normalde Çeşme, İzmir Gaz’ın 2025 yılı yatırım planında bulunuyordu. Ben, başkan yardımcılarım ve ekibimle İzmir Gaz’a giderek, zorla süreyi biraz öne çektim. İzmir Gaz’a, ‘2025 yılını beklemeyelim, o gün gelir başka bir aksaklık çıkar yine uzar’ dedik. Seçim döneminde sadece bana değil tüm arkadaşlarıma en çok gelen talep doğal gazdı. Doğal gaz sonuçta özel bir şirket, orada artık biraz bürokratik sıkıştırma gerekti. Sonuçta yatırımı 2024’e çekmeyi başardık ve işler başladı. 2 buçuk kilometrelik doğal gaz hattı döşendi ve tahmin ediyoruz ki Ocak 2025’in sonuna doğru ilk doğal gazı vermeye başlayacağız” diye konuştu.
AKP’li Kaya'ya yanıt
Lal Denizli ayrıca, AKP İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’nın “Doğal gazı biz getirdik onlar sahipleniyor” söylemine de şöyle yanıt verdi: “Benim işim kimseye laf yetiştirmek değil. Ben İzmir Gaz’la yaptığımız toplantıları biliyorum. Fen İşleri Müdürlüğümüzün bunu 2024’e çekmek için gece gündüz nasıl çalıştığını, her kazının başında durduğunu biliyorum. Dolayısıyla yaşadıklarımızı biliyorum. Kimin nasıl sahiplendiğinin önemi yok çünkü Çeşme halkı neyin ne olduğunu çok iyi biliyor” diye konuştu.
Çeşme Çözüm 7/24 hizmette
Çeşmeli yurttaşların sorunları için her an ulaşabilecekleri Çeşme Çözüm’ü kurduklarını aktaran Başkan Denizli, uygulamanın yurttaşlarda karşılık gördüğünü ve iyi çalıştığını ifade ederek, “Çeşme Çözüm’ü kurduk ve çok ilgi çekti çünkü sosyal medya, telefon ve WhatsApp hattı üzerinden bir sistem entegre ettik. Kış aylarında gece 12’ye kadar, yaz aylarında ise 7/24 vatandaşlara hizmet verecek bir sistem kurduk. Geçenlerde, gece 11’de Çağrı Merkezi’ni aradım ve 1 dakika içerisinde telefon cevaplandı. İlk etapta kim olduğumu söylemedim ve üslubu dinlemeye çalıştım ve sağ olsun arkadaşımız tam istediğim gibi bir üslupla konuştu. Telefonu açan arkadaşımız çok heyecanlanmış ve ertesi gün Çeşme Çözüm’ün başındaki arkadaşımız Hakan, ‘Başkanım arkadaşımız mutluluktan uçuyordu’ dedi. Bu dinamizmi 5 yıl koruyacağız” dedi.
Önemli olan maaşı düzenli ödeyebilmek
İzmir’deki birkaç belediyede TİS masasında anlaşma çıkmaması nedeniyle greve giden DİSK ile ilk anlaşmayı yapan belediye olduklarını ifade ederek o süreci anlatan Lal Denizli, “DİSK ve İzmir genelinde TİS’i imzalayan ilk belediye olduk ve işçilerimiz bu teklifi sandıkta kendileri kabul ettiler. Süreçleri yönetirken birlikte yol yürüdüğümüz arkadaşlara sonuna kadar dürüst davranmalıyız. Ben hep arkadaşlara ‘yaşadığınız ekonomik koşullar adil mi?’ diyorum, buna ‘adil’ diyebilecek bir tane vicdan sahibi insan zaten yoktur. Finansal olarak doğru düşünülmüş bir iş yapmanız gerekiyor yoksa daha sonrasında maaş ödeyemiyorsunuz. Kıymetli DİSK yöneticilerine de bunu söyledim. Onlara, kendi önerdiğim sözleşme için, ‘Bu hali bile beni her ay zorlayacak’ dedim. Benim için her ay düzenli maaş ödeyebilmek, altından kalkamayacağım bir yük alıp maaş ödeyememekten daha önemliydi” ifadelerini kullandı.
350 milyon lira borç devraldık
Çeşme Belediyesi’ni ciddi bir borçla devraldıklarını ve bu borçları peyderpey ödeme gayretinde olduklarını aktaran Denizli, şöyle konuştu: “Mali açıdan iyi bir belediye devralmadım. Muhasebeleşmiş faturaları alt alta koyduğumda 350 milyon TL’den fazla borcu olan bir belediye vardı ve borçları 240 milyon TL’ye kadar düşürdük. Yatırımları planlarken geriye dönük borçları da peyderpey kapatmak önemliydi. Bir finans modeli üzerine çalışıyoruz, şimdilik istediğimiz seviyelere gelemedik ama yavaş yavaş gelmeyi hedefliyoruz.”
Satışları doğru anlamak gerek
Başkan Lal Denizli ayrıca, arsa satışı da yaptıklarını ancak satılan arsaların hiçbir koşulda kamu alanına dönüştürülemeyecek arsalar olduğunu açıklayarak, “Çok fazla yer satışı yapmadık. Bu satışları doğru anlatmak önemlidir çünkü en nihayetinde ayni sermayeyi nakdi sermayeye çeviriyorsun. Bir belediyenin asla kullanamayacağı arsaları satması ve yeni bir yatırıma dönüştürmesi de kıymetlidir. Kalkıp 10 dönüm belediye hizmet alanı satmıyoruz. Belediyenin hiçbir koşulda kamu alanına dönüştüremeyeceği alanları ayniyi nakdiye çeviriyoruz. Çeşme Belediyesi olarak ortağı olduğumuz arsayı satın aldığımız da oldu çünkü 1 birim değeri varken 5 birim potansiyeli olduğunu gördük ve aldık” dedi.
Turizm vizyonu
Çeşme için turizm vizyonunu açıklayan Lal Denizli, “Geçtiğimiz günlerde 67 kişilik yabancı turizm acentaları geldi ve tur düzenledik. Yine SKULL ekibi geldi ve onlara doya doya bir Çeşme turu yaptırdık ki Çeşme’yi çok boyutlu görme şansları olsun. Çeşme’nin sadece denizini, kumunu, güneşini tartışmaya gerek yok. İşletmelerimiz de gerçekten çok iyi hizmet veriyorlar. Burada Çeşme’nin farklı yönlerini ön plana çıkartıp yabancıları çekmemiz lazım. Bu, tarım olabilir, kür merkezleri olabilir. Kür merkezimizin yapımı devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde oraya turizmcilerimizi götürdük ve ‘turizmci gözüyle bizi yönlendirin’ dedik. Proje normalde günübirlik bir tesis olarak tasarlanmıştı ve ben projeyi durdurdum. ‘Bunu konaklamalı bir şeye dönüştürmemiz lazım’ dedim. Şimdi orada otel, günübirlik tesis ve alışveriş alanı olacak. Sezonu uzatmak değil ama yılın farklı dönemlerinde canlandırmak lazım. Neden Çeşme 2 haftalık ara tatilde aileler için bir seçenek olmasın?” dedi.
Nasıl bir Çeşme hayal ediyorum?
Lal Denizli, görevi bıraktığında nasıl bir Çeşme bırakmak istediği yönündeki soruya, şöyle yanıt verdi: “Bugünden daha iyi bir Çeşme bırakmak istiyorum. Bir kere agroturizmin kendine yer bulduğu bir Çeşme bırakmak istiyorum. Biliyorsunuz dünyada yükselen trend olarak bu tür ilgi görüyor ve bunun bir parçası olabilmeyi arzu ediyorum. Doğayla iç içe, 100 bin Sakız Ağacı hedefine ulaşmış, o Sakız ağaçlarının Çeşme ekonomisine katkı sağladığı, kadınların ön planda, istihdam içerisinde yer aldığı bir Çeşme hayal ediyorum. Temiz ve çevre dokusuyla uyumlu, turizmde atılım yapmış, kültürel mirası öne çıkarmış şekilde bitirmeyi hayal ediyorum.”
"Çeşmeli değil" tartışmaları
Seçim döneminde “Lal Denizli Çeşme’yi bilmiyor, Çeşmeli değil” iddialarına yeniden açıklık getiren Başkan Denizli, “Benim ailem mübadil. Dedem Girit, babaannem Selanik göçmeni. Onlar direkt Çeşme’ye göçmüşler. Ailem Çeşme doğumlu ve hayatları boyunca Çeşme’de yaşamışlar. Babam mesleği gereği Türkiye’nin dört bir yanında yaşadı, ben de onunla gittim. Seçim dönemindeki ‘Çeşmeli’ tartışması 3 veya 4 gün sürdü. Ben normalde İstanbul’da yaşıyordum ama pandemiden sonra Çeşme’ye taşındım. Ben CHP’nin kapısından içeri 18 yaşında girdim. Gençlik Kolları yöneticiliği yaptım, ana kademede ilçe eğitim sekreterliği yaptım. Sonraki dönemlerde 3 buçuk sene genel merkezde saha koordinasyonunda çalıştım. Bundan önceki yıllarda daha az görünür pozisyonlarda veya toplumun daha az merak ettiği görevlerde yer aldım. Sayın Genel Başkanımız Türkiye’de aldığımız yerel seçim zaferi için ‘görünmeyen, isimsiz kahramanlara’ selam vermişti. Ben de o ‘isimsiz kahramanlardan’ biriydim ta ki memleketimden belediye başkanı olana kadar” ifadelerini kullandı.