Çeşme Belediyesi tarafından ‘Onlarca yazar, binlerce kitap’ sloganıyla birincisi düzenlenen Çeşme Kitap Günleri, büyük bir coşkuyla başladı. Çeşme Meydanı’nda 17 Ağustos ile 20 Ağustos arasında gerçekleşecek olan kitap günlerinde; birbirinden değerli yazarlar ve kitaplar Çeşmelilerle buluşacak. Bunların yanı sıra imza günleri, söyleşiler, paneller ve tiyatro gösterileri de yer alacak.
Etkinliğin ilk gününde Çeşme Belediyesi kadın ve çocuk efeler ekibi sahne alırken Gazeteciler; Özlem Gürses ve Ozan Gündoğdu da ‘Ekonomik Yıkım ve Medyanın Halleri’ başlıklı panel gerçekleştirdi. Ardından ise Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat ile Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt, ‘Kazandık mı, kaybettik mi, bizi ne bekliyor’ başlığıyla gerçekleşen panelde siyasi gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Son olarak ise Tiyatrocu Medine Çam, ‘İnsan merak ediyor’ adlı tiyatro oyununu sahneledi. Çeşmeliler, etkinliklere yoğun ilgi gösterdi.
Gıda krizi tırmanıyor
Gazeteciler; Özlem Gürses ile Ozan Gündoğdu, küresel ve ulusal ölçekte yaşanan krizlere vurgu yaptı. Türkiye’de ve dünyanın pek çok yerinde su krizi, gıda krizi gibi sorunların ortaya çıktığını ifade eden Gürses ve Gündoğdu, beyin göçüne de dikkat çekti.
Yeni dünya düzeni
Gıda alanında yeni bir dünya düzeni oluştuğunu dile getiren Gazeteci Gündoğdu, “İhracatın yasaklandığı, gıdanın serbest ticarete konu olmadığı yeni bir dünya düzeni var. Bu düzen ülkelere bir şey söylüyor; ‘Halkının beslenmesini halkının ürettiği topraklardan karşılamak zorundasın’ diyor. Dünya artık gıda milliyetçiliğini tartışmaya başladı. Stoklanabilir ürünler daha da önem kazandı. Gençlerin tarımsal üretime dahil olması lazım. Kentten köye, yani ters göçe ilişkin yeni planlamalara ihtiyaç var. Çok ciddi bir göç akını var. Gençler doğduğu, büyüdüğü topraklarda gelecek bulamıyor. Aslında hem ekonomik hem politik nedenler var. Bir ‘Erdoğan göçü’ var” diye konuştu.
'Üretim' vurgusu
Gazeteci Gürses ise, istihdam ve beyin göçü sorununun altını çizerken politik tabloya da değindi. Gürses, “Göklerden gelen karar var’ diye diye yıllar geçiyor. İtibardan tasarruf edilebilse... Türkiye’nin kamu kaynakların, küresel ekonomide bulduğu fırsatların heba edilmesine insan üzülüyor. Bizden daha fakir ve demokratik olarak dezavantajlı olan ülkeler bunları yaptı. Türkiye’nin üretim ekonomisine geçmesi lazım. Memlekette bir umutsuzluk, depresyon hali var. Yetişmiş gençlerimizi sürekli olarak dünyaya kaybediyoruz, buna kahroluyorum. Türkiye’nin, kendi topraklarıyla, kendi evlatlarıyla üretimi başarmadan hiçbir krizden sağlıklı çıkma şansı yok” açıklamalarında bulundu.
Çeşme Kitap Günleri’nde yer alan etkinlikler şöyle:
18 Ağustos
19:30-19:55 Bando Gösterisi
20:00-20:20 Açılış ve Ödül Töreni Konuşma: Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran
20:20-20:30 Ödül takdimi Onur Ödülü-Uğur Dündar
Emek Ödülü-Yaşar Aksoy
Edebiyat Ödülü-Ercan Kesal
20:30-21:20 Belgesel Gösterimi
21:20 İmza Günü: Uğur Dündar
22:00 Şiirler, Şarkılar Orhan Aydın-Haluk Çetin
19 Ağustos
20:00-20:50 Panel 100. Yılında Cumhuriyete Sahip Çıkmak Sinan Meydan
21:00-21:50 Panel Muhalefetin Sağı, Solu Bülent Kepenek-Hakkı Özdal
22:00-22:30 Nilüfer Açıkalın Haluk Çetin ile Şiir-Müzik Dinletisi
20 Ağustos
19:30-20:15 Panel Seçim Sonrası Toplumda Umut ve Kaygı, Arzu Erkan
20:20-21:30 Panel Seçimler ve Toplum Ateş İlyas Başsoy-Barış İnce-Ümit Kartal
21:30-22:30 Panel Seçimler Sol ve Mücadele İskender Bayhan-Bülent Forta
Gizem TABAN
Muhabir/İzmir haberleri/izgazete.net