Çeşme Belediyesi tarafından ‘Onlarca yazar, binlerce kitap’ sloganıyla 17 -20 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen Çeşme 1. Kitap Günleri’nin resmi açılış töreni gerçekleşti. Çeşme Meydanı’nda imza günleri, tiyatro gösterileri, paneller ve söyleşiler gibi pek çok etkinliğin hayata geçeceği kitap günlerinin açılış konuşmasını Çeşme Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Ekrem Oran yaptı. İzmirlilerin ve Çeşmelilerin yoğun ilgi gösterdiği, Çeşme Belediyesi Bando Ekibi’nin keyifli müziğiyle başlayan etkinlikte Başkan Oran’ın konuşmasının sonrasında ödül töreni gerçekleşti. Duayen Gazeteci Uğur Dündar Onur Ödülü’ne , Şair ve Yazar Yaşar Aksoy Emek Ödülü’ne, Sanatçı Ercan Kesal ise Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü. Kesal’ın programa katılamaması nedeniyle ödülü Kesal’ın eşi olan Sanatçı Nazan Kesal aldı. Ödüllerin takdiminin ardından meslek hayatında 54 yılı geride bırakan Uğur Dündar’ın hayatını anlatan belgesel gösterimi yapıldı, ardından ise Dündar kitapseverlere kitaplarını imzaladı. Sanatçılar; Orhan Aydın ile Haluk Çetin de şiirleri ve şarkılarla geceye renk kattı.
En önemli adımlardan
Açılış töreninde, “Bu etkinlik Çeşme’yi turizmin yanı sıra tarihle, gastronomiyle ve sanatla büyütme çabamızın en önemli adımlarından biri” sözleriyle konuşmasına başlayan Çeşme’nin CHP’li Belediye Başkanı Ekrem Oran, “Düşünen, yazan, üreten çok değerli onlarca yazar, binlerce kitabı yeryüzündeki cennet Çeşme’de ağırlayarak okuyucularla buluşturmaya önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz. Dünyanın tamamında uzunca bir süredir türlü sıkıntılarla mücadele ediyoruz. Pandeminin olumsuz etkileri hala yaşanıyor. Ekonomik, sosyal, siyasal anlamda baş döndürücü küresel bir kriz içindeyiz. İklim krizinin etkileri, orman yangınları, sel felaketleri, depremler, savaşlar, can kayıplarımız.... Bütün bu kaosun ruhumuzda açtığı yaraları; düşünerek, yazarak, konuşarak, müzikle, sanatla, en çok da sevgiyle tedavi edeceğimize inanıyorum” açıklamalarında bulundu.
Anmamak olmaz
Türkiye tarihinde ve toplumsal hafızada yer eden önemli isimleri de anan Başkan Oran, “Bu topraklar yüzyıllardır ilginç bir ikilemi besleyip büyütüyor. Bir yanda Nasrettin Hoca’ları, Mevlana’ları, Yunus Emre’leri, Pir Sultan Abdal’ları insanlığa armağan eden bu güzel coğrafya diğer tarafta; sazıyla, sözüyle, kalemiyle var olmaya çalışan Nazım Hikmet’i sürgüne göndermiş, Abdi İpekçi, Bahriye Üçok, Uğur Mumcu gibi aydınların haince katledilmelerine de şahit olmuş, Madımak’ta 33 şair, ozan ve aydının acısını toplumsal hafızamıza işlemiş. ‘Doğru söyleyeni 9 köyden kovarlar’ sözü vardır, biz burada doğru söyleyene, doğru yazana 10’uncu köy olmaya söz veriyoruz. Doğrularından vazgeçmemek için köşesinin ismini 10’uncu köy koyan Bekir Coşkun’u rahmetle anıyorum. En büyük ustalardan Yaşar Kemal’i, Orhan Kemal’i, Sabahattin Ali’yi, Ahmed Hamdi Tanpınar’ı, Aziz Nesin’i ve daha ismini sayamayacağımız onlarca güzel ismi anmamak olmaz. Ataol Behramoğlu’nu, Atilla İlhan’ı, Can Yücel’i, Özdemir Asaf’ı, Cemal Süreyya’yı, Ahmed Arif’i unutmak mümkün mü..Bin yılık tarihimizde çok büyük değerler yetiştirip tahammülü zor acılar biriktirdik. Ama yine de şiirle, türküyle, mizahla, sevgiyle yaralarımızı sarıp, birbirimize sarılıp yolumuza devam ettik” diye konuştu.
Karanlığa geçit yok
Ülkenin yaşadığı zorlu sürece ilişkin mücadele mesajları veren Başkan Oran, “Son dönemde kadınlarımızı hırpalayan, çocuklarımızı inciten, derelerimize, zeytinlerimize, ağacımıza, toprağımıza musallat olan kör bir karanlık güruhla boğuşuyoruz. Kalbimiz daralıyor ama yılmıyoruz ve yılmayacağız. Mustafa Kemal’in Türkiyesi’nde karanlığa geçit yok. Gökyüzü gözlü dev adam, ufkumuzu aydınlatmaya devam ediyor” dedi. Başkan Oran, sözlerini Şair Adnan Yücel’in, ‘Bir inancın yüceliğinde buldum seni, bir kavganın güzelliğinde sevdim. Bin kez budadılar körpe dallarımızı, bin kez kırdılar. Yine çiçekteyiz işte yine meyvedeyiz. Bin kez korkuya boğdular zamanı, bin kez ölümlediler. Yine doğumdayız işte, yine sevinçteyiz. Bitmedi daha sürüyor o kavga ve sürecek, yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek” dizeleriyle sonlandırdı.
Onurlu yaşamak zor
Onur Ödülü’nü alan Duayen Gazeteci Uğur Dündar, en büyük dileğinin kitap günleri etkinliğinin geleneksel hale gelmesi olduğunu belirterek, “Onurlu yaşamak kolay değil. Her şeyi kaybedebilirsiniz ama onurunuzu kaybetmemeniz lazım. Bizim toplumda onurlu bir yaşam sürmek çok zor. O yüzden bu onur ödülünü çok anlamlı buluyorum. Çok teşekkür ediyorum” dedi.
Bir yazar için çok kıymetli
Edebiyat Ödülü’ne layık görülen Ercan Kesal adına ödülü alan Sanatçı Nazan Kesal, “Ercan burada olmayı çok istemişti ama ne yazık ki işinden dolayı gelemedi. Çok teşekkür ediyor. Edebiyat Ödülü almak bir yazar için çok kıymetli... Onun adına ben de çok teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
Kitap kafe müjdesi
Emek Ödülü alan Şair ve Yazar Yaşar Aksoy sahneye çıktığı esnada Başkan Oran, Çeşme’nin Yaşar Aksoy’u ‘Yaşar Baba’ olarak tanıdığını ve herkes için çok kıymetli olduğunu belirterek, Alaçatı’da açacakları kitap kafeye Yaşar Aksoy’un adını vereceklerini açıkladı.
Ekrem Oran sayesinde
Emek Ödülü’nün takdim edilmesinin ardından konuşan Yaşar Aksoy, şunları söyledi: “Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Bir yazar olarak gurur duyuyorum. Kitap günleri, buradaki etkinlikler, Çeşme’nin şimdiye kadar görmediği bir girişim. Tüm bunlar Ekrem Oran sayesinde... Çok teşekkür ediyorum. Bu etkinlik aynı zamanda İz Gazete’nin desteğiyle de gerçekleşiyor. İzmir’imizin güzide bir gazetesidir. Teşekkür ediyoruz.”
Gizem TABAN
Muhabir/İzmir haberleri/izgazete.net