Batuhan KAYA/İz Gazete- Çeşme’de 3 yurttaşın hayatını yitirmesine ve onlarca dönüm ormanlık alanın kül olmasına neden olan yangından sonra, bölgedeki arıcılar da çok ciddi zararla karşı karşıya olduklarını duyurdu. Bölgedeki arıcılardan olan ve yangın nedeniyle arıları zarar gören ve yetkililere “bürokratik süreçleri hızlandırma” çağırısında bulunan Arıcı Devrim Kıyak, “Benim orada halen 40 kovan civarında kısmen yanmış arım var ve bu canlılar yaralı durumdular. Tutanak tutulmadığı için müdahale edemiyorum. Müdahale edersem olay mahaline müdahale etmiş durumuna düşüyorum. Floranın bütünü yandığı için arıyı orada tuttuğun her gün bu canlılar açlıkla karşı karşıya kalıyor çünkü beslenemiyorlar” diye konuştu.
Bürokrasi çok uzun sürüyor
Kamu kurumlarındaki işleyeşin yavaşlığı sebebiyle sürecin uzadığını dile getiren Kıyak, “Kaymakamlığa derdimizi anlatmak için gittik, bizi mal müdürlüğünde yanlış bir yere yönlendirdiler. Kurumlarda işin ehli isimlerin olmaması bürokrasinin hantallığından çok daha büyük bir sorun haline geldi. Mal Müdürlüğü bizi Tarım ve Gıda’ya yönlendirdi fakat evrakın Tarım ve Gıda’ya gidip ondan sonra buraya gelmesi gerektiği için çok uzuyor” dedi.
Bu canlılar kurtarılabilirdi
İtfaiye’nin müdahalesi doğru olsaydı buradaki canlıların kurtarılabilecek noktada olduklarını söyleyen Kıyak, “Burası ağırlık olarak makilik, daha önce ağaçlandırma yapılmış bir alandı. Burada yangın yolları olmasına rağmen müdahalelerde eksiklik ve hatalar oldu. Bu kesinlikle müdahale sistemindeki hatalardan kaynaklıydı. Yangının yayılım hattı, bir hat olarak kesilememiş. Zaten yangınlarda öncelik candır, yani yangın içerisindeki canlılar kurtarılmaya çalışılır ama burada 3 kişi yaşamını yitirdi. Ardından bizim arılarımız ki orman içerisinde bir bölgede de değillerdi yangın yollarının hattındalardı. Bir araçla girildiğinde rahatlıkla müdahale edilebilecek noktadalardı. Önleyici müdahale yapılmış olsaydı bu canlıların hiçbiri zarar görmeden bu yangından çıkabilirlerdi. Benim arılarım kısmen yanmış ama diğer arkadaşların arıları yüzde 90-100 oranında yanmış” şeklinde konuştu.
Ağaçlandırma farklı yapılabilir
Yangından zarar gören bölgelere dikilecek ağaçlar konusunda da daha iyi tercihler yapılabileceğini aktaran Kıyak şöyle konuştu:
“Ağaçlandırma bölgesine Çam ve Ardıç dikilmiş. Oysa bu bölgelere Ihlamur Ağacı dikilebilirdi. Hem sıcağa karşı dayanıklıdır hem ıhlamur değerlidir hem kütüğü değerlidir. Kestane Ağacı dikilebilirdi, Keçi Boynuzu Ağacı dikilebilirdi. Bu 3 ağaçtan bahsetmemin sebepleri şunlar, bu ağaçlar kuraklığa çok dayanıklı, yangına karşı dayanıklı çünkü Çam Çırası gibi yanmıyorlar, bölge halkına ekonomik anlamda çokça katkı sağlayabilirler. Bu dediğim ağaçlar dikilse arı için de çok değerli bir flora oluşturulabilir”