Çeşme Kapalı Spor Salonu’nda düzenlenmesi planlanan ÇED toplantısı, yerel halk, çevreciler ve sivil toplum kuruluşlarının yoğun protestosuyla iptal edildi. Sabancı Grubu’na ait Vega Enerji’nin, Musalla Mahallesi Sarnıç Mevkii’nde 18 bin 163 güneş paneli kurulması ve geniş tarım arazilerinin kamulaştırılması projesi, bölgenin doğal ve tarımsal dokusunu tehdit ettiği gerekçesiyle yüzlerce imzalı itirazlarla karşılandı. Çeşme halkı, doğa, tarım ve yaşam alanlarının korunması için direnişini sürdürmeye kararlı.
Toplantı protesto nedeniyle iptal edildi
Çeşme Kapalı Spor Salonu’nda bugün düzenlenmesi planlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı, İzmir ve Çeşme bölgesinden gelen çok sayıda çevreci, sivil toplum kuruluşu ve halkın yoğun protestosu sonucu yapılamadı. Şirket yetkililerinin proje sunum yapması, katılımcıların gösterdikleri kararlı direniş neticesinde engellendi. Toplantıya katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri, gerçekleşmeyen toplantıyı tutanak altına alarak salonu terk etti.
Projeye yönelik eleştiriler ve itirazlar
Sabancı Grubu’na ait Vega Enerji tarafından, Musalla Mahallesi Sarnıç Mevkii’nde 18.163 adet güneş paneli kurulması amacıyla geliştirilen proje, aynı zamanda 169.879 metrekarelik tarım arazisinin kamulaştırılması ve toplamda 4.300.000 metrekarelik alanda enerji lisansı talep edilmesiyle dikkat çekiyor. Ancak, Dr. Ahmet Güler’in de ifade ettiği gibi, “Türkiye’de güneş enerjisi santrali kurulması için uygun milyonlarca dönüm verimsiz arazi varken, neden Çeşme’nin en değerli doğal alanları hedef alınıyor? Bu proje, enerji üretimi bahanesiyle tarım arazilerini ve doğal yaşam alanlarını betonlaştırmayı amaçlayan bir rant projesidir.” Güler, Çeşme’nin doğasını, tarımını, zeytinliklerini ve hayvancılığını korumak için bu projeye karşı durduklarını belirtti.
Proje alanının doğal ve ekolojik özellikleri
Projeye konu olan alan; doğal SİT alanı ve tarım arazisi özelliği taşıyan, Çeşme’nin en nadide bitki çeşitliliğine sahip bölgelerden biri olarak öne çıkıyor. Aynı zamanda, zeytinliklerin, hayvancılık alanlarının ve yerleşim alanlarına yakınlığı nedeniyle de kritik bir öneme sahip. Projenin hayata geçirilmesi durumunda; binlerce metrekare tarım arazisi betonla kaplanarak flora ve fauna büyük zarar görecek, özel mülkiyetteki tarım arazileri kamulaştırılacak ve yerel tarım sektörü ile hayvancılık faaliyetleri olumsuz etkilenecektir.
Çeşme halkı direnişini sürdürecek
“Çeşme halkı olarak direnişimiz sürecektir!” diyen protestocular, Çeşme’yi yalnızca turizm gelirleri üzerinden değerlendiren ve rant peşinde koşan anlayışa karşı durduklarını vurguladı. Katılımcılar, Çeşme’nin sakızı, enginarı, kavunu ve tarım alanlarının korunması gerektiğini dile getirirken; proje nedeniyle ortaya çıkacak santral ve altyapının yerel yaşam kalitesini olumsuz etkileyeceğini sözlerine ekledi.
Katılan kuruluşlar
Karaburun Kent Konseyi, Konak Kent Konseyi, İzmir Yaşam Alanları, Ege Kent Konseyleri Birliği, DİDER, İzmir Kent Konseyi, Güzelbahçe Kent Konseyi, Karşıyaka Kent Konseyi, Güzelbahçe Kültür Çevre ve Güzelleştirme Derneği, Seferihisar Kent Konseyi, Selçuk Kent Konseyi, Ödemiş Kent Konseyi, Menderes Kent Konseyi, EGEÇEP, Çeşme Kent Konseyi, Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Çeşme Turistik Otelciler Birliği, Çeşme Ortak Akıl Platformu, Çeşme Kadın Dayanışma Derneği, DİSK Emekli-Sen Çeşme Şubesi, Atatürkçü Düşünce Derneği Çeşme Şubesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çeşme Şubesi, Çeşme Yarımada Çevre Derneği, Dalyanım Dalyan Dayanışma Çevreyi Koruma ve Güzelleştirme Derneği, Ilıca Kültür Sanat Derneği, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Sanat Derneği, İzmir Yerel Tohum Derneği, Çeşme Türk Anneler Derneği, Ege Su Çalışma Grubu, Ekosos, Çeşme Ortak Akıl Platformu.