TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve Türkiye Ormancılar Derneği İzmir Şubesi, "Yangınlar, Tahsisler, İzinlerle Kaybettiğimiz Ormanlar Geleceğimizdir" başlıklı ortak bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ahmet Mustafa Güleş, Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube üyesi Selma Akdoğan, Türkiye Ormancılar Derneği İzmir temsilcisi Ahmet Kenan Özkan ve basın mensupları katıldı.

Yangınlarda 20 bin 896 hektar alan etkilendi

2024 yılının en fazla orman yangını yaşanan yıl olduğunu vurgulayan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ahmet Mustafa Güleş, 1 Ocak - 27 Ağustos 2024 tarihleri arasında 2764 orman yangınında 20 bin 896 hektar alanın etkilendiğini belirtti. Yangınların çoğunlukla İzmir ve Ege Bölgesi’nde meydana geldiğine dikkat çeken Güleş, Haziran ayından itibaren İzmir ve çevresindeki orman yangınlarında çok geniş alanların zarar gördüğünü söyledi. Yangınlarda çeşitli yerlerde toplamda 17 bin hektardan fazla alanın yandığını, ayrıca bazı yangınlarda sivil vatandaşlar ve orman çalışanlarının hayatını kaybettiğini ifade etti.

Orman kapsamından çıkartılan alanlar

Güleş, açıklamasında orman alanlarının orman vasfından çıkarılmasının endişe verici olduğunu belirtti. 28 Haziran 2024 tarihinde Artvin, Bitlis, İstanbul ve İzmir'deki bazı orman alanlarının sınırlarının dışına çıkarılmasının ardından, 17 Temmuz ve 2 Ağustos 2024 tarihli Cumhurbaşkanı kararları ile Manisa, Balıkesir, Amasya, Bingöl, İstanbul, Kastamonu, Kütahya, Mersin, Muğla, Niğde, Samsun, Sinop ve Sivas'ta yaklaşık 393 hektar ormanlık alanın orman sınırları dışına çıkarıldığını aktardı.

Tahsis tehlikesinin önüne geçilmeli

Türkiye Ormancılar Derneği İzmir temsilcisi Ahmet Kenan Özkan, Akdeniz ikliminin yangınları sürdüreceğini ancak önemli olanın yangınlara zamanında müdahale edebilmek olduğunu belirtti. Yangınlarla mücadelenin zorlu olduğunu ifade eden Özkan, "Yangınlar, ısı, yanıcı madde ve oksijenden oluşur. Bu üçünden birini ortadan kaldırdığınızda yangını söndürebilirsiniz. Yangınlar devam edecek ama asıl tehlike tahsislerdir. Orman alanları yandıktan sonra bile orman statüsünde kalmalıdır. Şu ana kadar orman alanı dışına tahsis edilen alan miktarı 910 bin hektarı buldu ve bu alanlar artık ormancılık amacıyla kullanılamaz. Asıl tehlike budur" dedi.

Muhabir: Yiğit SÜTCÜ