Semra İğtaç – AKP İzmir İl Gençlik Kolları, İzmir Körfezi'nde yaşanan balık ölümlerine ve çevre sorunlarına dikkat çekmek amacıyla İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ı konu alan karikatürler paylaştı. Sosyal medyada yayılan bu karikatürler, tepki çekti ve tartışmalara neden oldu.

CHP Konak Gençlik Kolları'ndan gelen basın açıklamasında, AKP'nin yaklaşımı "duyarlılıktan uzak" ve "ciddiyetsiz" olarak eleştirildi. Açıklamada, AKP’nin çevre sorunlarına dair tavrının geçmişten beri eleştirildiği vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:

"AK Parti'nin çevre bilinci konusunda hassas olmadığını, Kazdağları'nda, dere yataklarında kurulan santrallerden ve ormanlık alanların betonlaştırılmasından biliyoruz. Ayrıca, geçtiğimiz yıl Aliağa'ya asbest dolu SAO PAULO gemisini yanaştırma girişiminiz de halkın hafızasında hala taze."

CHP Gençlik Kolları, AKP’nin sosyal medyadaki karikatürlü eleştirisinin, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin körfez temizliği konusunda gösterdiği çabalara gölge düşürmeye çalıştığını belirtti. Açıklamada, "İzmir Büyükşehir Belediyemiz uzun zamandır körfez temizliği için çalışmalar yürütmektedir ve bu sorun yalnızca yerel yönetimlerin değil, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da sorumluluğundadır," ifadeleri yer aldı.

CHP Konak Gençlik Kolları, merkezi hükümetin çevre sorunlarına duyarsız kalmaması gerektiğini vurgularken, iş birliği ve somut çözümler beklediklerini kamuoyuna duyurdu.

Üzdü ama şaşırtmadı

CHP Konak Gençlik Kolları tarafından yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:

“AKP İzmir İl Gençlik Kolları’nın İzmir Körfezi ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Cemil Tugay ile ilgili yapmış olduğu mizanseni üzüntüyle karşıladığımızı belirtmek isteriz. Öncelikle konuyu ele alış biçimine bakacak olursak duyarlılıktan uzak, ciddiyetsiz, ve konuya politik bir eleştiriden çok tiyatral bir yaklaşım görmek bizi derinden üzdü. Ancak çevre sorunlarına karşı yaklaşımınız bizi üzse de şaşırtmadı. Ancak şunları söylemeyi bir görev biliriz ki halkın sorunlarına karşı çözüm geliştirme iradesinden ne kadar uzak olduğunuzu geçmişten bugüne çok iyi bilmekteyiz. Söz konusu Çevre bilinci, çevreyi koruma ve geliştirme gibi konular olduğunda böyle dertlerinizin olmadığını çok iyi bilmekteyiz.

Çevre ve doğal yaşam alanları konusundaki hassasiyetinizi biz Kazdağları’ndan, dere yataklarımıza kurduğunuz santrallerden, ormanlık alanlarımızı inatla betona boğmanızdan biliyoruz. Daha geçtiğimiz yıl asbest dolu SAO PAULO isimli ölüm gemisini Aliağa Limanı’na yanaştırma girişimleriniz toplumun hafızasında hala tazeliğini korumaktadır. Halk sağlığını ve çevremizi korumak için bu geminin İzmir’e yanaşamayacağını söylemiş, ve direnerek de kazanmıştık. Eğer bu mücadele verilmemiş olsaydı yurt dışından gelen, asbest dolu zehir saçan bir gemiyi limanımıza getirecektiniz.

AKP İzmir İl Gençlik Kolları’ndan ricamız çevre sorunları ve tüm toplumsal sorunları çözmede merkezi hükümetin siyasi kaygıları bir kenara bırakıp yerel yönetimlerle iş birliği içinde çalışması için ortaya bir irade koymalarıdır.

Her orman yangınında yangın söndürme helikopteri beklemekten, her demiryolu çalışmasında kredi onayı beklemekten sıkıldık. Şehir sorunlarının çözümü için merkezi hükümet ve yerel yönetimlerin iş birliği içinde çalışması elzemdir. İzmir Büyükşehir Belediyemiz körfez temizliği için çalışmalarını uzun zamandır yürütmektedir. Yerel Yönetimlerimiz pandemide, depremde, yangında, her felakette nasıl canla başla çalıştıysa İzmir Körfezi’nde de çalışmalarını sürdürmektedir. Ancak tıpkı orman yangınlarında olduğu gibi denizlerdeki kirlilik konusunun da sadece yerel yönetimlerin değil Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da sorumluluk alanında olduğunu unutmuş olmalısınız ki bu tür mizansenli paylaşımlarda bulunuyorsunuz. Bizler merkezi hükümetten de bu konuda bir çözüm iradesi görmek istediğimizi ve mizansen değil somut adımların atılmasını beklediğimizi kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.”

Muhabir: Semra İğtaç