HP'den ihraç edilen eski Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, disiplin cezasının kaldırılması talebiyle Ankara'da mahkemeye başvurdu. Savaş, sosyal medya paylaşımında parti içindeki bazı uygulamaları eleştirmişti.

Eski Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, 11 Aralık 2024 tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından yapılan disiplin soruşturmasının ardından, partiden ihraç edilmiştir. İhraç kararının ardından, Savaş, kararın iptal edilmesi talebiyle 31 Ocak 2025 tarihinde Ankara Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu.

Başvuruda, Savaş’ın avukatı Onur Yusuf Üregen, cezanın usule ve yasaya aykırı olduğu iddialarına yer vererek, disiplin cezasının hukuki dayanaklarının eksik olduğunu belirtti. Savaş'ın avukatı, yapılan yazılı savunma taleplerinin eksik ve yetersiz olduğunu savundu.

Savaş’ın sosyal medya paylaşımı gündem olmuştu

Lütfü Savaş, ihraç edilmeden önce sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda, “Bugünün CHP’si DEM'lenmekle meşgul. Parti olarak, terör ile bağ kuran ve terörden siyasi rant devşirenleri her kim olursa olsun ya da hangi oluşum olursa olsun savunamayız” ifadelerini kullanmıştı. Bu açıklama, CHP içindeki bazı partililer tarafından eleştirilmiş ve Savaş’a yönelik disiplin soruşturması başlatılmasına neden olmuştur.

Savaş'ın bu paylaşımı, CHP içindeki bazı parti politikalarına karşı olan bir eleştiri olarak değerlendirildi. Bu durum, ihraç kararını doğuran en önemli sebeplerden biri olarak öne çıkmıştır. Savaş, yaptığı açıklamada, CHP'nin 'Kent Uzlaşısı' modeli ve DEM Partisi ile olan işbirliğini de eleştirdi.

İYİ Parti lideri Dervişoğlu: Çiftçinin maruz kaldığı afetin adı hükümet! İYİ Parti lideri Dervişoğlu: Çiftçinin maruz kaldığı afetin adı hükümet!

Bu davranışın cezalandırılması hukuka aykırıdır

Savaş’ın avukatı, başvuruda yer alan dilekçede, "Ceza hukuku açısından bakıldığında, suç teşkil edebilecek bir durumu ihbar etmek veya önlemeye çalışmak bir sorumluluktur. Müvekkilimin bu paylaşımı, parti tüzüğü ve siyasi partiler kanunuyla uyumlu bir davranıştır. Aksine, bu davranışın cezalandırılması hukuka aykırıdır" diyerek, Savaş’ın yaptığı paylaşımların parti tüzüğü ve siyasi partiler kanununa aykırı olmadığını savundu.

Avukat, disiplin cezasının şekil açısından hukuka uygun olmadığını belirterek, müvekkilinin savunmasının usulüne uygun alınmadığını ve bu sebepten dolayı cezanın iptal edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: İHA