CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, asgari ücrete zam yapmayan, 10 bin TL sefalet ücretine mahkûm edilen emekliye refah payı vermeyen iktidarın, 1 Temmuz’da elektriğe yüzde 38 zam yapacak olmasına sert tepki gösterdi. Arslan, “Enflasyon karşısında 6 ayda kuşa dönen maaşlar yine sabit kalacak ancak giderler artacak. Elektriğe yapılan bu zamla birlikte iğneden ipliğe her şeye bir kez daha zam gelecek. Dağıtım Şirketlerine daha fazla kaynak aktarmak için elektriğe zam yapıyor, vatandaşın omzuna yeni yükler bindiriyor. Dar gelirli vatandaşların eve ekmek götürmesi daha da zorlaşacak” dedi.
Kazanan dağıtım şirketleri!
EPDK’nın enerji enflasyonu ve piyasa takas fiyatları gerilediğinde vatandaşın faturasına indirim yapmak yerine dağıtım şirketlerinin vatandaştan tahsil ettiği dağıtım bedelini artırdığını hatırlatan Arslan, EPDK’nın vatandaşı değil dağıtım şirketlerini koruduğunu kaydetti. Arslan, enerji fiyatları düşse de çıksa da kazananın dağıtım şirketleri, kaybedenin ise vatandaş olduğunu bildirdi.
Dağıtım bedeli enerji bedelini solladı
İktidarın ve EPDK'nın tek derdinin şirketler olduğunu belirten Arslan, şöyle devam etti:
“Ortalama Piyasa Takas Fiyatları megavat saat başına 4 bin TL 'den 2 bin TL ye gerilerken, son 1 yıllık PTF ortalaması 2084 TL iken, elektrik tarifelerine zam yapmanın ekonomik krizi vatandaşın sırtına yüklemeye çalışmaktan başka açıklaması olamaz. Vatandaşını korumayan bir iktidar ve liyakatsiz kadrolarıyla vatandaşa zam yapmaktan başka bir şey düşünmeyen bir EPDK ile karşı karşıyayız. 1 Temmuz itibarıyla geçerli olacak tarife tabloları Resmî Gazete’deyayımlandı. 240 kWh tüketimi olan mesken aboneleri için enerji bedeline %2,46 zam yapılırken, mesken abonelerinin dağıtım şirketlerinin kasasına ödediği dağıtım bedeline ise %58,9zam yapıldı. Enerji Bedeli kWh başına 0,48 TL’den 0,49 TL’ye zamlanırken, Dağıtım Bedeli 0,86 TL’den 1,37 TL’ye zamlandı.
Yeni tarifelere göre mesken abonelerinin faturasında dağıtım bedelinin ağırlık payı %65.88,enerji bedelinin payı %23,84, vergi ve fon payı ise %10.28 oldu. Aynı durum farklı abone türlerinde de mevcut. 100 kWh kullanım için 207 TL fatura açıklayan EPDK, mesken abonelerine %38 zam yaptık diyerek gerçeği tam olarak yansıtmıyor. 4 Kişilik bir ailenin aylık elektrik tüketiminin 100-240 kWh arasında değiştiği bir gerçektir. En düşük tarife kademesi de buna göre belirlenmiştir. Yeni tarife ile 240 kWh elektrik tüketen bir aile 497 TL elektrik
faturası ile karşı karşıya kalacak. Enerji fiyatları düştüğünde vatandaşa indirim yapmayanlar bu kez enerji bedeline göstermelik zam yaparak dağıtım şirketlerinin cebine aktarılan milyarları gizleyemeye çalışıyorlar. 2023 yılında dağıtım bedeline yapılan zamlar ile bu şirketlerin cebine giren fazladan para 108 milyar TL. Buna karşılık dağıtım şirketleri ise gerekli yatırımları yapmıyor, dağıtım hatlarını yenilemiyor, vatandaşlarımızı kalitesiz ve sürekli kesilen bir hizmete mahkum ediyor. İktidar ise her fırsatta bu yandaş şirketleri ödüllendiriyor. Adeta enerji alt yapımız vatandaşa değil şirketlere çalışıyor.”