Yiğit SÜTCÜ- Basın toplantısına, Ümraniye'de 26 suç kaydı bulunan bir şahsın kurşunlarıyla şehit olan polis memuru Şeyda Yılmaz’a rahmet dileyerek başlayan Ali Mahir Başarır, olayın İstanbul’un merkezinde yaşandığını vurguladı. Sokakların adeta bir silahlı çatışma alanına döndüğünü belirten Başarır, Türkiye'nin organize suçlar açısından birinci sırada yer aldığını ifade etti. İçişleri Bakanı’nın sorulara kayıtsız kaldığını söyleyen Başarır, toplumun bu duruma göz yummayacağını belirtti.

“Narin cinayeti aydınlatılmalı”

Tüm ülkenin gündeminde yer alan Narin Güran konusuna da değinen Başarır,”Bu kan donduran cinayet sorulduğunda bakan sus işareti yapıyor. Susmayacağız. O işaret sadece Narinler uyurken yapılmalıydı. Cinayetin aydınlatılmasının takipçisi olacağız.” İfadelerini kullandı.

“Faiz ödemeleri büyük yük”

Başarır, Türkiye’nin ekonomik durumuna da dikkat çekerek, hazine borçlarının 32 milyar lira arttığını ve toplam borcun 8 trilyonu geçtiğini söyledi. AKP’nin borç miktarını 200 milyardan 8,3 trilyona çıkardığını vurgulayan Başarır, faiz ödemelerinin ülke bütçesinin en büyük kalemi haline geldiğini belirtti.

“Sayıştay raporları şeffaf değil”

Sayıştay raporlarının kamuoyuna şeffaf bir şekilde sunulmadığını ve harcamaların denetlenmediğini söyleyen Ali Mahir Başarır, Meclis Başkanı'nın bu durumu sorgulaması gerektiğini ifade etti. Yönetim eksikliğinden ve harcamaların hesabının sorulmadığından şikayet eden Başarır, halkın bu durumdan rahatsız olduğunu vurguladı. Başarır, enflasyon oranlarının gerçeği yansıtmadığını ve yoksulluk oranının yüzde 30 civarında olduğunu savundu. Bu duruma karşın, Cumhurbaşkanlığı sarayında büyük ihaleler yapıldığını ve bu harcamaların halk için değil, sarayın masrafları için yapıldığını dile getirdi.

“Okullarda hijyen ve barınma sorunları yaşanıyor”

Eğitimdeki sorunlara da değinen Başarır, okulların hijyen koşullarının yetersiz olduğunu ve çocukların sağlığının tehdit altında olduğunu belirtti. 5 okula 1 temizlik görevlisi verildiği haberlerini değerlendiren Başarır, bu durumun kabul edilemez olduğunun altını çizdi. Yurt konusunda yaşanan sıkıntılara da değinen Başarır “4 öğrenciden yalnızca birisi yurtta kalabiliyor. Geri kalanlar ya okula gidemiyor ya da kimin olduğu bilinmeyen  tarikat yurtlarında kalmak durumunda kalıyor.” ifadesini kullandı.

“Geçim yoksa seçim var”

Başarır, Türkiye’nin acil bir yönetime ihtiyaç duyduğunu, mevcut yönetimin halkın çıkarlarını gözetmediğini belirtti. Ekonomik sefaleti ve hukuksuzluğu sona erdirmenin tek yolunun seçim olduğuna dikkat çekti. Başarır, “Bir seçim ile geleceği kurtarmak mümkün. Daha önce de söylediğimiz gibi, geçim yoksa seçim var.” Diyerek seçim çağrısını yineledi.

“İzmir Körfezi sorunu çözülmeli”

İzmir’deki körfez kirliliği ve balık ölümleri hakkında da konuşan Başarır, bu sorunun acilen çözülmesi gerektiğini belirtti. İzmir halkının bu durumu hak etmediğini ifade ederek, belediyelerin iş birliği yapması gerektiğinin altını çizdi. Ali Mahir Başarır, “Tüm yetkililer bir araya gelerek, bu sorunu çözmeli, kuruluşun ve kurtuluşun şehri İzmir eski güzel günlerine dönmeli.” dedi.

“Kaset iddiaları asılsız”

Son günlerde sosyal medyada yer alan kaset iddiaları da sorulan Başarır ”Cumhuryet Halk Partisi genel başkanına, grup başkan vekiline böyle bir iftira atılmaz. Varsa kasedimiz çıkartın ortaya. Ben bu iddiayı ortaya atanlara soruyorum. Aynı iddiayı Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yapabiliyor musunuz? Buradan İçişleri ve Adalet bakanlıklarına sesleniyorum. Konu ile ilgili kimin elinde ne varsa araştırılsın.” şeklinde konuştu.

Muhabir: Yiğit SÜTCÜ