CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, bugün TBMM'de basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmeler yapan Günaydın, şunları söyledi:

Konut fiyatlarında dünya ortalamasına 10 kat fark atmışız

Türkiye’de konut fiyatları yüzde 12,9 arttı. Dünya ortalaması 1,77. Dünya ortalamasına 10 kata yakın fark atan bir ülkedeyiz. Emekli aylığıyla yüz metrekare konut 319 ayda alınabiliyor. Konut fiyat endeksi, genel seçim sonrası, yüzde 40 düzeyinde arttı. Dünyada tarım bu topraklarda başladı. OECD’nin gıda enflasyonunda yüzde 71,1 ile dünya birincisiyiz. Bizden sonra gelen Norveç, yüzde 6,3’te. Bizden sonraki ülkeye 10 kattan fazla fark atmışız. Türkiye, artık özgürlüğün olmadığı ülkeler kategorisinde. Dün, Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü’nü yaşadık. Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 2023 yılında Türkiye 16 sıra gerileyerek 180 ülke arasında 165’inci sıraya geldi. 2023 yılında, 219 bin URL’ye erişim engeli getirildi. Bunlardan 221’i cemaat ve tarikatlarının adının karıştığı haberler, 5 bin 881’i yolsuzluk ve usulsüzlük konularında, 3 bin 192’si kamu görevlilerinin işlediği suçlara ilişkin.

Takvimin sıkışacağını hissediyoruz, bunları çekin

Günaydın, Meclis’in çalışma takvimin uzamasına ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:

“Haziran ayında dedik ki ‘Takvimin sıkışacağını hissediyoruz.’ Yerel seçimden bu yana Meclis çalıştırılamadı. Biz bunu kürsüden ifade ettik. Bazı haftalarda sadece uluslararası sözleşmeler geçirildi. Oysa onlar bir buçuk saatlik çalışmalardır. Bize geçen hafta, ‘Tasarruf tedbirlerine ilişkin yasa, vergi düzenlemesi, 9. yargı paketini, ticaret kanununu, öğretmenlik meslek kanunu ve sokak hayvanlarıyla ilgili kanun getireceğiz’ dediler. Bunların yanında Somali Tezkeresi ve üç tane uluslararası sözleşme. Döndüm, Abdullah Güler’e ‘Bu yasaların önemli bir bölümünün içeriği konusunda sizlerden farklı düşünüyoruz. Tasarruf tedbirlerinin içeriği eksiktir ama getirdiğiniz maddelere ‘hayır’ demeyeceğiz. Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda kesinlikle 12’nci maddeden sonrasının devamına yönelik olumu bir tavrımız olmayacak. Türk Ticaret Kanunu’nda yapmaya çalıştığınız değişikliğin amacı 11 ve 12’nci maddede somutlanıyor. Türk Ticaret Kanunu diye tanımladığınız işin aslında ne olduğunu biliyoruz ve buna asla cevaz vermeyeceğiz. Sokak hayvanları meselesinde getirdiğiniz katletme çözümünün uygun bir düzenleme olmadığı konusunda tüm kamuoyunun haklı tepkileri var. Bunları çekin.’

An itibarıyla bir uzlaşma yoktur

Arkadaşlar şunu söylediler: ‘AKP MYK’sı bu konuyu değerlendiriyor. MYK’dan çıkan karara göre size bilgi vereceğiz.’ TBMM, yani yasama organı AKP MYK’sının memuru falan değildir. AKP MYK’sından çıkan kararlar, AKP grubunu bağlayabilir ama bizi asla bağlamaz. Gerçek bir uzlaşma istiyorsanız, TBMM’yi böyle zamanlara daraltmayacaksınız. Bir müzakereye, birbirimizi anlayan bir görüşmeye değil; sinirlerin gerildiği provokasyona açık ortamlar yaratmaya hevesliler. An itibarıyla bir uzlaşma yoktur. Biz bir engelleme yapmıyoruz TBMM’de. Muhalefet İçtüzük’ten kaynaklanan söz hakkını kullanıyor. Bu arkadaşlar dayatmayla Meclis’i çalıştıramayacaklarını gördüler. Ben, AKP grubunun bütün bu süreçten memnun olduğu görüşünde değilim. Temas ettiğimiz arkadaşlardan buna ilişkin işaretler alıyoruz. Grup Başkanvekilleri, bunun çok adil olmadığını bize fısıldıyorlar. AKP-MHP milletvekilleri, ‘Bu dönemde böyle bir çalışma dayatılır mı’ diyorlar. Daha önemlisi geçmişte bakanlık yapmış AKP milletvekilleri, getirdikleri yasa tasarısının içeriğine yönelik muhalefetlerini açıkça dile getiriyor. O halde bu teklifler nerede hazırlanıyor?”

Demokles’in kılıcı gibi başımıza asmaya çalışıyorsunuz

Günaydın, “Sokak köpekleriyle ilgili AKP’nin bu kadar ısrarcı olma nedenini neye bağlıyorsunuz” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Türkiye’de hem sokak hayvanları açısından hem de zarar görenler açısından sorunun varlığı ortadadır. ‘Sorun yoktur’ demenin manası yoktur. Türkiye’de, 4 milyona yakın bir sokak köpeği varlığı var. Mevcut belediyelerimizin bu alanda daha etkin çalışabilmesi, kaynak kullanmasıyla mümkündür. CHP belediyeleri kazanmışken onların kaynaklarına el koymayı planlıyorsunuz. Neden fon kurmuyorsunuz? Çünkü ağırlıkla CHP tarafından yönetilen belediyelere ilave bir finansman sağlamadan sadece ilave yükümlülükler ve bu yükümlülüklerle CHP belediye ve yöneticilerini karşı karşıya getirme, yeni toplumsal ve siyasi sorunlar yaratma arkasından da altı aydan iki yıla kadar hapis cezasını Demokles’in kılıcı gibi başımıza asmaya çalışıyorsunuz. Böyle bir yasama faaliyeti olmaz. ‘Türk milleti sokak köpeklerine merhametlidir’ diye basın toplantıları yapmanın bir anlamı yok. MHP milletvekilleri burada bu teklife ‘evet’ oyu kaldırırken Genel Başkanlarının ‘Biz sokak köpeklerine merhametliyiz’ demesinin taşıdığı anlamını takdirlerinize sunarım. CHP, bu dayatmanın geçmemesi için her türlü çabanın içerisinde olur.”

Asla doğru bulmuyorum

Günaydın, Meclis’teki ziyaretçi yasağını şöyle değerlendirdi:

“Siyasal bir varlık olan kurucu Meclis’in vatandaşa kapatılmasını asla doğru bulmadığımı ifade etmek isterim. Barikatlar kurmak, komisyona girmeye çalışanları engellemek, yasak koymak yakışmaz. Fikrinden hoşlanmıyorum diye vatandaşı içeri almamak, Meclis’e yakışır bir tutum değildir. Birden bire cuma-pazartesi Meclis’e girme yasağı koymalarının da hayra alamet olmadığını ifade etmek isterim.”

“Diyorlar ki ‘En borçlu belediyeler CHP'li belediyeler.’ En büyük belediyeler CHP'li belediyeler, bundan daha doğal ne olabilir”

Günaydın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “CHP’li belediyelerden borç tahsiline başlayacağız” ifadelerine ilişkin şöyle konuştu:

“2022 Sayıştay raporuna bakınız, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile ilgili olarak. Belediyelerin bağlılarının ve iştiraklerinin toplam borcunu 38 milyar TL olarak tanımlıyor ve diyor ki ‘Kurumun toplam bütçesinin 1 trilyon 42 TL olduğu düşünüldüğünde, belediyelerin borcu bu bütçenin yüzde 4’üne denk gelmektedir.’ 2023 ve 2024 verisi yok elimizde. Ama rakamı şimdi 95 milyar TL olarak açıklıyorlar. 38’den 95’e böyle füze gibi fırlar mı, bilmiyorum. İkincisi borç artarken bütçe de orada kalmamıştır, bütçe de yükselmiştir. Dolayısıyla yüzde 4-5’lik bir pay hala varlığını koruyordur. SGK bütçesinin yüzde 95’ini etkin bir şekilde kullanıyor musun, dönüyorsun, yüzde 4-5’ ‘İller Bankası payından keseceğim. İştiraklere haciz göndereceğim’ diyorsun. Biz, Bursa Büyükşehir Belediyesi'ni 25 milyar TL borçla devraldık. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'ni 11 milyar TL borçla devraldık. Şimdi bize diyorlar ki ‘En yüksek borçlu belediyeler CHP'li belediyeler.’ En büyük belediyeler CHP'li belediyeler, bundan daha doğal ne olabilir? Bununla sen bir toplumsal onay alabileceğini mi düşünüyorsun? Biriktirdiğin borcu, CHP'ye geldiği zaman ‘Ben tahsil edeceğim’ diye bağır ve bunu ‘Ama ben AKP'li belediyelere de yapacağım’ diyerek anlat.”

Sen talimatını kime verirsen ver

Günaydın “CHP’li belediyeler olarak Hayvan Hakları Yasası’nın geçmesi durumunda, hayvanları öldürmeden ortak bir çalışma düşünüyor musunuz, hazırlık var mı” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Bizim meseleye bakışımız şudur: Meclis’ten bir yasa geçebilir ama o yasanın evrensel hukuka uygun olması lazım. İç hukuk, evrensel hukuktan ne kadar uzaklaşırsa orası bir hukuk devletinden çıkar ve kanun devletine dönüşür. Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) var. Bunu uygulayacak olan belediyeler. TBB’den bir görüş aldınız mı? Ya da Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Erzurum Büyükşehir Belediyesi,  ‘Ne güzel yasa’ diye mi bakıyordur? Çünkü AKP'li belediyeler de bunun belediyeler açısından ne kadar büyük bir külfet ve ne denli sıkıntılı süreçlere yol açabileceğini görüyor. Bize kimse hayvan öldürtemez. ‘Yasa çıktı, hayvan öldüreceksin.’ Sen talimatını kime verirsen ver. Biz bunu yapmayacağız. Bugüne kadar yaptığımız işleri daha etkinleştirmek için; kısırlaştırmaya daha fazla ağırlık vermek için, sahiplendirmeye daha fazla ağırlık vermek için, köpekle insanın karşı karşıya geldiği ve insanların zarar gördüğü ortamların sayısını azaltmak için faaliyetlerimizi arttıracağız. Bunu yaparken de hem belediyeler arasında dayanışma hem de sivil toplumla belediyeler arasında dayanışmayı sağlayacağız.”

Yeniden değerlendirmemize neden olur

Günaydın, “İşin sonunda, hayvan hakları yasasının geçmesi durumunda veya SGK borçlarının tahsil edilmesi durumunda hizmetler aksayınca oklar CHP’ye dönecek. Değerlendirmeniz nedir” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Vatandaşa anlatmanın yolunu da bulacağız. Hizmetin aksamaması için ne yapılması gerekiyorsa onun da yolunu bulacağız. Mazeret üreterek belediyecilik yapılamaz. Bir politikayı deşifre etme konusunda çok usta bir CHP kadrosu var artık. Fon, barınak, hayvan öldürmenin kesinlikle kapsamdan çıkartılması. Bu üçü düzenleme için bizim de yeniden değerlendirmemize neden olur. Bunlar hayatlarında köpek toplamamışlar. 4 milyon köpek toplamanın ne demek olduğunu biliyorlar mı acaba? Bırakın yöntemini, süresini, zorluğunu, masrafını biliyorlar mı? 4 milyon köpeği toplayacaksın, 4 milyon köpeği bir yere koyacaksın. O halde önce koyacak yeri yapacaksın ki sonra toplayacaksın. Eğer hani toplamanın ve buraya doldurmanın bir an için doğru olduğunu inansak dahi.”

Kaynak: ANKA