Özgür COŞKUN- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Mahir Polat, geçtiğimiz Mart ayında partisinin İzmir İl Başkanlığı’nda yaptığı basın toplantısında AKP dönemli isimler hakkında çarpıcı iddiaları gündeme getirmişti.  CHP'li Polat, dönemin AKP Bayraklı Adayı Bilal Kırkpınar'ın ailesine ait olan Kırkpınar Süt Ürünleri Şirketi mülkiyetinde bulunan Kemalpaşa Büyükova’daki arazideki köhne yapıların usulsüz yöntemlerle bir villa alanına dönüştürüldüğünü, söz konusu bölgede 91 tane havuzlu villanın inşa edildiğini iddia etmişti. 

1.8 trilyonluk vurgun iddiası

CHP İzmir Milletvekili Polat, “Korunması gereken tarım alanlarında imalat yapmışlar.. Bilal Kırkpınar, Bayraklı Belediye Başkan Adayı’nın bekçi evi bu hale geliyor. Köhne yapının döndüğü hal bu. İbretlik bir tablo! Organize işler İzmir sarmalı... Bekçi kulübesi malikane oluyor. 89. ve 90.bağımsız bölümün pazarlığını yapıyordu AK Parti Genel Merkezi’nde... Bilal’in koruyucu meleği ile anlaştılar genel merkezde. O zamanki çevre Şehircilik il Müdürü’nü hışımla arıyorlar. 21 Ocak 2022 tarihinde yok dediği yerlerin yapı kullanım izin belgelerinin geçerli olduğunu söylüyor. Ruhsat verdiği görülüğünden diyor. AK Parti'nin kaybetmek üzere olan belediye başkanı vermişti ruhsatı. Yukarıdan gelen hiddetli bir telefonla bunları canlı hale getirdi. Bu arada bahse konu vurgun 1.8 milyar... 91 tane villa. Bugünün değerleri ile 1.8 milyar. Eskinin parası ile 1 katrilyon 800 trilyon buradaki vurgun. Buradaki vurgun yalanla dolanla devletin arkasından dönerek yapılan vurgun. Biz buna sarmal dedik ya bunun nasıl meydana geldiğine de bakmak lazım. Kimler bunlar?” diye konuşmuştu.

CHP’li Polat’ın açıklamalarını ihbar kabul eden Kemalpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı, Bilal Kırkpınar ile babası Hatip Kırkpınar ve bu imar düzenlemelerine aracılık ettiği iddia edilen 7 kişi  hakkında iddianame hazırlayarak dava açılması için Kemalpaşa 1. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.
İmar kirliliğine neden olmak, İmar Kanunu’na muhalefet ve 4708 sayılı kanuna muhalefet suçlarından açılan davanın ilk duruşması ise 14 Ocak 2025 tarihinde görülecek.

Savcılıkça hazırlanan iddianamede, bahse geçen iddialar ve şahıslara için, “Adı geçen söz konusu parselde yapı kayıt belgesindeki yapıların inşa edilirken yeni betonarme yapılar yapıldığı, mevcut yapılar ile sözleşmedeki yapılar ve projelerin uyumsuz olduğu, projeye aykırı imalatlar bulunduğu, yapı yüksekliklerinin ruhsatta belirtilen yükseklikler ile aynı olmadığı, yüksekliklerin 31/12/2017 tarihinden sonra artırıldığı ve batar katların bu tarihten sonra yapıldığı, ayrıca parsel üzerinde betonarme havuzlar yapıldığı, söz konusu tüm bu yapıların projeye uygun olmadığı, yapı denetim mühendisleri ve proje uygulama denetçileri ve yapının müteahhidi  olan Bilal Kırkpınar, Firuzan Atak, Hüseyin Zerman, Ömer Sayar, Refika Ayşe Erkızan ve Yusuf İbiş tarafından 4708 sayılı Yapı Denetim Kuruluşları ve görevleri maddesini yerine getirmediği, güçlendirme projesine aykırı olarak imalatların yapıldığı halde Bakanlığa, ilgili belediyeyeve yapı müteahhidine herhangi bir bildirimde bulunmadıkları ile ilgili kanun maddesindeki suçu işledikleri, bu durumun uydu görüntüleri, fotoğraflar, bilirkişi raporları, projeler ile sabit olduğu anlaşılmakla, şüphelilerin belirtilen sevk maddeleri gereğince cezalandırılmasına, şüphelilerin 5237 sayılı TCK’nın 53. Maddesinde belirtilen hakları kullanmaktan yoksun bırakılması talep olunur” şeklinde yer aldı.

Muhabir: Özgür Coşkun