CHP İzmir Milletvekili Ümit Özlale, yükseköğretim sisteminin çağın gereksinimlerinden uzak olduğunu vurgulayarak, üniversitelerin genç işsizliği sadece erteleyen kurumlar haline geldiğini kaydetti. Özlale, verilen eğitimin niteliksiz olduğunu belirterek Türkiye’nin bu kadar üniversite mezununa değil, nitelikli mesleki eğitim almış bireylere ihtiyacı olduğunun altını çizdi. "Bugün üniversitelerimizin çok önemli bir kısmı işsizliği dört yıl öteleyen kurumlar haline geldi. Üniversiteler kent ekonomisine talep yaratmaktan öte çok fazla bir işlev göremiyor" diyen Özlale, üniversite ve mesleki eğitim sistemlerinin yeniden yapılandırılmasının, genç işsizliğinin azaltılması ve iş gücü piyasasının ihtiyaçlarının karşılanması açısından büyük önem taşıdığına dikkati çekti. Özlale, kampüslerin çok önemli bir kısmını teknoloji kampüslerine çevrilip, 21'inci yüzyılın becerilerinin öğretebileceği nitelikli mesleki eğitimlerin verilmesi gerektiğini savundu.
"Ana gündemimiz gençler olmalı"
Özlale, bu sorunun çözümünün siyaset üstü bir öncelik olması gerektiğini belirterek, ''Gençlere nitelikli istihdam sağlamanın ülkemizin ana gündemi olduğunu unutmayalım” dedi. Özlale, mesleki eğitim ve teknoloji kampüslerinin Türkiye’nin genç işsizliği sorununu azaltmakla kalmayıp, Anadolu kentlerine nitelikli bir göçü başlatabileceğini ve böylece de bölgesel kalkınmaya katkı sağlanabileceğini dile getirdi.
Ümit Özlale, kampüslerdeki dönüşümün nasıl gerçekleşebileceğini, “Her il için bir kalkınma reçetesi hazırlanmalı ve iş dünyası bu reçeteye uygun sektörlere insan kaynağı yetiştirecek müfredatlar oluşturulmalı. Mesleki eğitim kampüslerinin yönetiminde iş dünyası, kalkınma ajansları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının yer almalı; bu heyet, bölgedeki iş gücü envanterini çıkartarak uygun eğitim modülleri tasarlamalı. Mesleki eğitimin, özel sektörle ortaklaşa yürütülmeli'' diye sıraladı.