Yeni eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kaldı. Öğrencilerin en temel sorunu ise barınma.

Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir’de üniversite okuyacak öğrencilerden KYK yurtlarına yerleşemeyenlerin barınma sorunlarını gündeme taşıyan CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, “İstanbul, Ankara ve İzmir’de KYK yurtlarına yerleşemeyen üniversiteli öğrenciler, yüksek fiyatlar nedeniyle ne özel yurtlara yerleşebiliyor ne de daire kiralayabiliyorlar. Üniversiteliler ne özel yurt paralarını ödeyebilirler ne de ev kiralayabilirler. Peki nerede kalacak bu üniversiteliler? İstanbul, Ankara ve İzmir’de ki üniversitelerde okuyacak öğrenciler, eğer KYK yurtlarına yerleşemezlerse büyük bir barınma sorunu ile karşı karşıya kacaklar. KYK yurtlarında bile zam oranı yüzde 50’lere dayandı ve birçok KYK yurdunda kapasitesi 4 kişi olan odalar 6 kişiye yükseltildi. Kalabalıklaşan odalarda öğrencilere nefes alma imkânı bile tanınmadı” ifadelerini kullandı.

Özel yurtların yüksek ücretlerinin öğrenciler ve aileleri zor duruma sokabildiğini aktaran CHP Milletvekili Evrim Karakoz, “Özel yurt fiyatları çoklu odalar için 20 bin liradan başlarken tek kişilik odaların aylık maliyeti 25 bin lira civarındadır. Bu yurtların birçoğu vakıf yurtlarıdır. Yüksek geliri olmayan ailelerin çocuklarını özel yurtlara kayıt ettirmesi pek mümkün görünmüyor” açıklamalarında bulundu.

Kira gideri giderek artıyor

CHP’li Karakoz, İzmir’de 15 bin lira olan kiraların bugün 25 bin lira olduğunu hatırlatarak, “İstanbul, Ankara ve İzmir’de kira giderleri ortalama yüzde 66 arttı. Bu oranlarda gerçekleşen artışlar ve kira bedelleriyle ailelerin baş edebilmeleri mümkün değildir. Asgari ücretli, memur ve işçi aileleri bu paraları nasıl ödeyecek?” sorusunu yöneltti.

Bunun nasıl karşılanacağını umarım açıklarlar

Karakoz, “İstanbul’da ev kiralamanın bedeli ve fatura tutarı 33 bin 586 lirayı, Ankara’da 28 bin 586 lirayı, İzmir’de ise 27 bin 425 lirayı buluyor. Bu şartlar altında hangi aile İstanbul, Ankara ya da İzmir’de çocuğuna tek başına ev kiralayıp bu masrafların altından kalkabilir. Mecburen en az iki aile bir araya gelerek ev kiralayacaklar ve masrafları bölüşecekler. Dolayısıyla iki öğrenci ortaklaşa ev tutup masrafları bölüşse bile İstanbul’da kişi başı 16 bin 793 lira; Ankara’da 14 bin 293 lira, İzmir’de 13 bin 712 lira kira ve fatura giderleri olacak. Bunun nasıl karşılanacağını umarım ülkeyi uçurumun kenarına sürükleyen AKP iktidarı çıkar ve açıklar. Ya da her yıl olduğu gibi yine ülkeyi güllük gülistanlık göstererek kafasını kuma gömmeye devam eder” ifadelerini aktardı. 

Muhabir: Ege Şenol Çalışkan