CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, ülkede çiğ süt üreticilerinin artan maliyetler karşısında yaşadığı ekonomik zorluklara ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Küçük üreticiler hızla sektörden çekiliyor
Sarıbal, Türkiye’de enflasyonla mücadele kapsamında çiğ süt fiyatlarının baskılanması üreticiyi zor durumda bırakırken yem fiyatlarındaki artışın sürdüğünü belirterek, şunları kaydetti:
"Bu dengesizlik, birçok süt üreticisini hayvancılıktan vazgeçmeye veya damızlık hayvanlarını kesime göndermeye zorluyor. Özellikle küçük aile işletmeleri için bu durum daha da yıkıcı. Çünkü büyük işletmeler bir şekilde maliyetlerini yönetebilirken küçük üreticiler hızla sektörden çekiliyor. Bu süreç uzun vadede süt arzında düşüşe, dolayısıyla süt ve süt ürünleri fiyatlarında keskin artışlara yol açıyor. Üreticinin sürdürülebilir gelir elde edebilmesi için süt/yem paritesinin en az 1,5 seviyesinde olması gerekiyor. Nitekim 2020 yılında çiğ süt üretimi 23,5 milyon tona ulaşmışken 2023 yılında yüzde 8,5 oranında azalarak 21,5 milyon tona düştü. 2025 yılı için çiğ süt litre fiyatı 17,15 lira olarak tavsiye edilmesine rağmen, üreticilerin hesaplamalarına göre gerçek maliyet 20 liraya kadar çıkmış durumda. Üreticilerin sürdürülebilir ve karlı bir üretim için fiyatın en az 25 lira olması gerekiyor. Mevcut fiyatlarla her litre süt başına yaklaşık 8 lira zarar ediyor. Bu ekonomik baskılar nedeniyle pek çok üretici, hayvanlarını kesime göndermek zorunda kalıyor.”