Bahar ve yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi çileğin faydaları saymakla bitmiyor. Dünya genelinde 19 farklı türüyle bilinen çileğin dokuz önemli hastalığa iyi geldiği ortaya çıktı. Rengi, kokusu ve tadı ile en sevilen meyvelerden biri olan çilek ile çilek yaprağı bol miktarda C vitamini, fosfor ve demir bulunduğu için şifa kaynağı niteliğinde.
Çilek ülkede fundalıklarla, orman kenarlarında ve ormanlarda yetiştiği gibi çoğunlukla ekimi yapılan bir meyve. Tohumları meyvenin üzerinde bulunan birkaç meyveden biri. Bu yönüyle, çilek bir istisna olarak biliniyor; çünkü çoğu meyvenin tohumları meyvenin içinde bulunuyor.
Çileğin dünya genelinde 19 türü var. Bunlar Aliso, Tioga, Pocahontas, Yalova-9, Yalova-15, Yalova-104, Balcalı-1, Balcalı-2, Balcalı-3, Douglas, Dana, Brio, Dorit (216), Pajaro, Chandler, Selva, Red Chief, Hanoey, Lester diye adlandırılıyor.
Yetiştirildikleri bölgeye ve iklim koşullarına göre farklılık gösteren çilek türlerinin Türkiye’de en çok üretilip satılanı Douglas, Dorit (216), Chandler, Cruz türleri.
Sarılıktan gut hastalığına değin yararları
Meyve olarak tüketilmekten işlemden geçirilerek kompostosunun, reçelinin yapılmasına değin sofraların vazgeçilmezi olan çilek ile çilek yaprağı dokuz farklı hastalığa karşı doğal şifa kaynağı.
Çilek bol miktarda A, B1, B2, C, ve K vitamini, protein, şeker, meyve asidi, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum ve potasyum içerdiği için özellikle büyüme çağındakilere çok yararlı bir meyve.
Çileğin 100 gramında 37 kalori, 59 mg C vitamini, 1 mg sodyum, 174 mg potasyum, 21 mg kalsiyum bulunuyor.
Çileğin vücudu serinlettiği, zehirlerden arındırdığı ve kanı temizlediği biliniyor.
Kansızlık ve bağırsak rahatsızlıklarına karşı etkili olan çilek idrar söktürücü bir özelliğe sahip. Ayrıca mesane taşlarının düşmesine yardımcı oluyor.
Çilekten yapılan şurup ve çilek çiçekleri yendiğinde ateşi düşürüyor.
Donma vakalarında ise donan vücut kısımlarına sarıldığında iyileşmelerini sağlıyor.
Çilek yaprağındaki şifa
Çileğin yapraklarından yapılan çay da sağlık kaynağı. Uzmanlar 300 gram çilek yaprağı ve kökü bir gece ıslatılarak ertesi gün bir litre suda 20 dakika kaynatılıp çay gibi içildiğinde mafsal iltihabı, damar sertliği, tansiyon yüksekliği, karında su toplanması, böbrek ve mesane rahatsızlıklarında, kum ve taş rahatsızlıklarında hastalara yardımcı oluyor.
Çilek yaprağı çayı, sarılığa çok iyi geldiği gibi bu çay erginlik sivilce ve çıbanlarını da yok ediyor.
Uzmanlar birkaç hafta süreyle her gün bol miktarda çilek yemenin veya bol miktarda çilek çayı içmenin gut hastalığına iyi geldiğini belirtiyor.
Uyarı: Çilek bazı kişilerde alerjik kaşınma ve kabartıya, iyice yıkanmaması durumunda ise böbreklerde kum oluşmasına sebep olabilir.