Semra İğtaç- Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Çeşme Turizm Projesi’ne yönelik açılan davada yeni bir gelişme yaşandı. 12 Şubat 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan projeye karşı TMMOB, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) ve 100 yurttaş dava açmıştı. Davada avukatlık görevini Senih Özay, Şehrazat Mercan, Ömer Erlat, Karya Mercan, Sinan Balcılar, Arif Ali Cangı, Mithat Kaya ve Halil Dönmez üstlenmişti.

Dava sürecinde, Danıştay 6. Dairesi tarafından 27 Ekim 2021'de bölgede bilirkişi incelemesi gerçekleştirilmişti. Hazırlanan bilirkişi raporunda, projenin bölge üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekilmiş ve projenin kamu yararına uygun olmadığı belirtilmişti. Raporda, "Koruma alanları ve doğal değerler üzerinde olumsuz etkiler yaratacağı" gerekçesiyle, projenin tarım ve orman alanlarına zarar vereceği ifade edilmişti.

Mahkemede yeniden değerlendirilecek

Buna rağmen, Danıştay 6. Dairesi, projenin yürütmesinin durdurulmasına yönelik talepleri reddetmişti. Ancak, İzmir Barosu ve EGEÇEP gibi sivil toplum kuruluşlarının başvurusuyla açılan davada, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 6. Daire'nin kararını bozdu. 19 Haziran 2024 tarihli kararda, dosyanın yeniden incelenmek üzere Danıştay Dairesi'ne gönderilmesi kararlaştırıldı. 

Bu kararla birlikte, Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi kapsamında Çeşme'nin yüzde 55'ini kapsayan 16 bin 624 hektarlık alanın imara açılmasını öngören proje, mahkemede yeniden değerlendirilecek.

Muhabir: Semra İĞTAÇ