Darağacında oturmak ister misiniz?

Abone Ol

Nerede yaşamak istersiniz ? Yüzde 15 peşinat ve 7 ay vade ile Darağacına gitmek ister misiniz ? Ölüme terk edilenlerin bölgesine komşu olmak için son fırsat !

Böyle bir reklam kampanyasının başarılı olma şansı elbette ki yoktur. Para verip, üstüne borçlanarak Darağacına gitmek parlak bir fikir olmaz.

Darağacında lüks apartman daireleri satan firma durumun vehameteni gördüğü için semtin adını değiştirdi. İzmir'in, tarihi içinde, çok eski tarihlerde Mortakya adını alan karantina semtine komşu olan Darağacı bölgesinin adını Bomonti yaptı. Mortakya'nın, şimdiki Karantina semti ile bir alakası yok elbette. Çok daha eskilerde kullanılan bir bölge. Kolera ve veba salgınlarında, hastalığa yakalananların, şehirden uzaklaştırılarak, ölmelerinin beklendiği bir alana verilen isim. Salgın hastalıklardan ölenler de burada gömülürmüş. Şimdiki Kahramanlar bölgesi geçmişin Mortakyası'nı da içine alan bir yerleşim alanı olmuştur.

Darağacı bölgesinin adı Osmanlı dönemine dayanıyor. İzmir ilinin yönetimini 1803 yılında eline geçirmiş olan Katipzade ailesi giderek güçlenmiştir. Bütün muktedirler gibi, Katipzade Hacı Mehmet Bey' de otoritesini zulüm üzerine inşa etmişti. Yolunda engel gördüğü kim varsa idam ettiriyordu. Bazen, sırf korku duygusunun devamını sağlamak için idam törenleri düzenleniyordu. Gelip de görmeyenlerin durumdan haberi olması için, her idam, top atışı ile halka duyuruluyordu.

Padişah II. Mahmut'a giden şikayetlerin artması üzerine '' görüşülmek '' için İstanbul'a çağırıldı. Bindirildiği gemide boğularak öldürüldü.

Darağacı bölgesi, Cumhuriyetin ilk yıllarında da idamlar için kullanılmıştır. Semtin isminin tarihsel döngüsü 100 yıllık bir süreci kapsamaktadır. Sonraları Kalafat Mevkii ve Takoz Deliği olarak adlandırıldığı da bilinmektedir..

Mortakya'nın komşusu Darağacı semtinin adı hep öyle kalmalıydı diye bir tavır almak doğru olmayabilir. İzmir'in bir semtinin adını, İstanbul'dan çalarak değiştirmek de hoş karşılanmamalıdır. Hızla betonlaşan İzmir'in tarihi dokusu tahrip edilirken, inşaat sermayesinin şehrin hafızasını da silmesine izin verilmemelidir.