DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın, Manisa TARİŞ'te yönetimin el değiştirmesiyle birlikte uzun süredir devam eden usülsüzlüklerin ortaya çıkması hakkında Ticaret Bakanı Ömer Bolat'a soru önergesi yöneltti. TARİŞ Başkanı'ın çeşitli siyasi bağlantıları kullanarak yargı üzerinde baskı oluşturmaya çalıştığı yönünde iddialar bulunduğunu belirten Akın, 6 sorudan oluşan önergeyi TBMM Başkanlığı'na sundu.

DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın'ın Ticaret Bakanı Ömer Bolat'a yöneltmiş olduğu soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:

Bilindiği üzere Türkiye, toprağı ve iklimiyle tarıma elverişlibir ülke olup verimli topraklara sahiptir. Birçok araştırmayla ortaya konulmuştur ki insanlığın bugün anladığımız düzeyde tarım yapmaya başlaması, çeşitli tohumlarla yeni ürün hasat etmesi yine bu topraklarda başlamıştır ve zaman içerisinde Dünya’nın çeşitli yerleşim bölgelerine yayılarak insanların özellikle ana besin maddelerinden olan tahıl üzerinde yoğunlaşmasını ve gelişmesini sağlamıştır. 

Gelişen tarımsal teknolojiile birlikte en temel insani ihtiyaçlarımızdan olan besin maddelerinin üretilmesi bir sektör haline gelmiştir. Bu sektörün gelişmesi ile birlikte hem üreticilerin hem de tüketicilerin yanyana gelme ihtiyacı duyduğu durumlar ortaya çıkmıştır. Bu durumların çıktısının en somut örneği üretici ve tüketici kooperatiflerdir. 

Bu kooperatiflerden ülkemiz açısından en köklü olanlardan birisi de 21 Ağustos 1915’te kurulan bugünkü adıyla TARİŞ, kuruluş ismi ile Kooperatif Aydın İncir Müstahsilleri Anonim Şirketi’dir. TARİŞ çoğunlukla Ege Bölgemizde üreticiler ve tüketiciler arasında doğrudan ticaret aracı ve tabiri caizse bir köprü olmuştur ve bugünlere kadar da bu misyonunu devam ettirmektedir.

Ancak son günlerde TARİŞ ile ilgili basına yansıyan iddialar üreticiler ve tüketicilerin rahatsızlıkla takip ettiği bir gündem haline gelmiştir. Manisa TARİŞ Üzüm Birliği Başkanlığı görevini 36 yıl sürdüren kişi, yaklaşık 10 ay önce yeniden yapılan seçimleri kaybederek başkanlığı başka bir şahsa devretmiştir. Yeni başkanın göreve başlaması ile birlikte eski dönemlere ait dokümanların incelenmesine başlandığı ve yapılan incelemeler sonucunda 86 milyon liralık bir usulsüzlüğün tespit edildiği, ayrıca 3 bin tonluk yaş üzümün kayıp olduğu yönünde basında haberler yer almıştır.Bu konuyla ilgili bir soruşturma başlatıldığı, eski muhasebe müdürünün yolsuzluk iddiasıyla tutuklandığı belirtilmektedir.Bu sürece, eski TARİŞ Başkanının çeşitli siyasi bağlantıları kullanarak yargı üzerinde baskı oluşturmaya çalıştığı yönünde iddialar bulunmaktadır.

Bu bağlamda;

1.    Manisa TARİŞ Üzüm Birliğinde, eski dönemlere ait yapılan incelemelerde 86 milyon liralık bir usulsüzlük ve 3 bin ton yaş üzümün kayıp olduğunun tespit edildiği doğru mudur?
2.    Çiftçilerden alınan ve kayıp olduğu ileri sürülen 3 bin ton yaz üzümün akıbeti ile ilgili bakanlığınızın bir tespiti var mıdır? 
3.    Bakanlığınız tarafından Manisa TARİŞ Üzüm Birliğinde bugüne kadar herhangi bir denetim yapılmış mıdır? Yapılmışsa bu denetimlerde söz konusu iddiaları içeren herhangi bir bulguya rastlanmış mıdır?
4.    Manisa TARİŞ Üzüm Birliğinde denetimler ne sıklıkla yapılmıştır? Bu denetimleri yapan görevliler hakkında herhangi bir inceleme-soruşturma yapılmakta mıdır?
5.    Bakanlığınız bundan sonraki süreçlerde yapacağı denetimleri arttırmayı planlamakta mıdır?
6.    Yetkili imza sahibi olan ve önceki dönem başkanlık yapan kişinin sadece ifadesinin alınıp serbest bırakılmasını bakanlık olarak yeterli buluyor musunuz? Bu konunun takipçisi olacak mısınız?

Kaynak: Bülten