Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Derem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir’in deprem riskine dair önemli açıklamalarda bulundu. İzmir’de 17 aktif fay bulunduğunu belirten Sözbilir, özellikle İzmir Fayının şehir için oluşturduğu büyük tehlikeye dikkat çekti. Türkiye’nin ekonomik ve demografik yapısında farklı risklerin nasıl şekillendiğini de detaylarıyla anlattı.

İzmir’de 17 Aktif Fay Bulunuyor

İz Gazete’ye konuşan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir’de 17 aktif fay bulunduğunu ve bu fayların şehrin büyük bir bölümünü etkilediğini belirtti. İzmir Fayı’nın dışında Tuzla, Kemalpaşa, Gülbahçe, Bergama, Kiraz, Tire, Gümüldür ve Mordoğan gibi pek çok fayın bulunduğunu ifade eden Sözbilir, bu durumun İzmir’in deprem tehlikesini oldukça artırdığını söyledi.

İzmir Fayının Önemi ve Tehlikesi

İzmir Fayı’nın diğer faylardan daha çok bilindiğine değinen Sözbilir, bunun temel nedeninin fayın çoğu yerleşim alanının altında veya yakınında yer alması olduğunu belirtti. “Güzelbahçe’den başlayarak Pınarbaşı’na kadar uzanan İzmir Fayı, Narlıdere, Balçova, Konak ve Altındağ gibi merkezi ilçeleri etkiliyor. Ayrıca Karşıyaka ve Bostanlı  bölgeleri de fayın etkisi altında. Onlarda fayın kucağında. Çünkü Kuzeye doğru eğimli duran bir fay bu yerin altına doğru Körfezin altında. İzmir’in metropol alanının neredeyse tamamı bu fayın risk sahasında” dedi.

Etkisi Daha Büyük Olabilirdi

Sözbilir, 2020’de meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremi İzmir Fayının değil, Samos Fayının ürettiğini hatırlattı. İzmir Fayının böyle bir deprem üretmesi durumunda can kaybının 117 ile sınırlı kalmayacağını belirten Sözbilir, “Olası bir İzmir Fayı depreminde 10 bin, hatta 50 bin can kaybı gibi büyük rakamlardan söz edebilirdik” ifadelerini kullandı.

İzmir’den örnek proje: SUMED bağımlılıkla mücadelede hizmete girdi İzmir’den örnek proje: SUMED bağımlılıkla mücadelede hizmete girdi

İstanbul ve İzmir’in Deprem Tehlikesi Arasındaki Fark

İzmir’in deprem tehlikesinin İstanbul’dan daha yüksek olduğunu belirten Sözbilir, “İzmir’de çok sayıda aktif fay bulunuyor. İstanbul’da ise yalnızca Marmara Denizi’nin altından geçen bir fay var. Ancak İstanbul’da nüfus çok daha fazla olduğu için deprem sonrası ölüm riski ve ekonomik kayıplar açısından risk çok büyük” dedi. Ayrıca İstanbul’da meydana gelebilecek büyük bir depremin Türkiye ekonomisini çökertme riski taşıdığını vurguladı.

Depreme Dirençli Yapılar Şart

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir Fayına ve diğer faylara karşı alınabilecek en önemli önlemin depreme dirençli yapıların inşası olduğunu söyledi. “Eğer yapılarımız fayın üreteceği depreme uygun şekilde inşa edilmezse sonuçları çok daha yıkıcı olabilir” diyen Sözbilir, deprem tehlikesine karşı herkesin bilinçlenmesi gerektiğini ifade etti.

İzmir’in Deprem Gerçeği

İzmir’in bulunduğu coğrafi konum ve fay hatları nedeniyle yüksek bir deprem riski taşıdığını belirten Prof. Dr. Sözbilir, şehirde deprem bilincinin artırılmasının ve yapı stokunun güçlendirilmesinin hayati önem taşıdığını vurguladı. “Tarih boyunca büyük depremler yaşamış olan İzmir, bu gerçeği göz ardı etmemeli” diyerek sözlerini noktaladı.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ