Batuhan KAYA- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı Dev Sağlık-İŞ, 10 bin DİSK’li sağlık emekçisini ilgilendiren TİS hakkının gaspına karşı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı “itirazlara yanıt vermeye” davet ettiği bir basın açıklaması düzenledi. 81 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen basın açıklaması İzmir’de, Alsancak Nevvar Salih İşgören Hastanesi’nde gerçekleştirildi. Basın açıklamasını sağlık emekçileri adına, Dev Sağlık-İŞ İzmir Temsilcisi Erhan Çam okudu.

Çam açıklamasında, “Bakanlık itiraz noktalarımızı dikkate almadığında çoğunlukta olduğumuz işyerlerinde toplu iş sözleşmesinden faydalanacak yaklaşık 10 bin işçinin toplu iş sözleşmesi hakkını gasp etmiş olacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı itiraz noktalarımıza kısa sürede yanıt vermeye ve bu yanlıştan dönmeye çağırıyoruz. İstatistiklerin yayınladığı gün Genel Başkanımız bakanlığa resmi başvuruda bulunarak itiraz sürecini başlatmıştı. Bizler bugün işyerlerinde sendikamıza ve toplu iş sözleşmesi hakkımıza sahip çıkıyoruz. 30 Temmuz Salı günü de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde olacağımızı, bu haksız ve hukuksuz uygulamaya boyun eğmeyeceğimizi ifade ediyoruz. Sendika hakkımız engellenemez!” ifadelerini kullandı.

“Göz göre göre hukuksuzlukla karşı karşıyayız”

Bakanlığın yayımladığı veriler ile “Kamu Uygulamaları Merkezi” ndeki verilerin uyuşmadığını ve bazı sendika üyelerinin kaydının sayılmadığını söyleyen Çam, “Sendikamız bugün göz göre göre bir hukuksuzlukla karşı karşıya bırakılmıştır. 24 Temmuz 2024 tarihinde yayımlanan Resmi Gazetede sendikamızın işkolu barajı 0,99, sendikamızın üye sayısı 7.400, işkolunda çalışan işçi sayısı ise daha önce istatistiklerde görülmeyen 4B’li memurlar ve üniversite hastanelerinde çalışan İntern hekimlerle 750.259 olarak açıklanmıştır. Karşı karşıya kaldığımız hukuksuzluğu kısaca özetlemek gerekirse;

1.Sendikamızın “Kamu Uygulamaları Merkezi” üzerinden kaydımıza alarak oluşturduğu verilerde yer alan üye sayımız ile Bakanlık tarafından Temmuz-2024 istatistiklerinde sendikamıza ait olduğu belirtilerek yayımlanmış üye sayısı arasında farklılık bulunmaktadır. Bakanlıktan Resmi Gazete ’de yayımlanan üye sayımız olan 7400 üyemizin yer aldığı listeyi talep ederek sendikamızın Kamu Uygulamaları Merkezi üzerinden kaydına aldığı üyelerden hangilerinin değerlendirmeye alınmadığı her türlü şüpheden uzak olacak şekilde tespit edilmesini istedik. Bu isteğimize ivedilikle cevap beklediğimizi bu vesileyle bir kez daha tekrar ediyoruz” dedi.

14 bin kişilik fark nereden geldi?

Sağlık gibi çok da hareketli olmayan bir iş kolunda, bakanlık verilerine göre 14 bin kişilik bir üye farkı oluştuğunu kaydeden Çam, bu farkın nereden geldiğini sorgulayarak, “Bir diğer itiraz noktamız ise işkolundaki toplam işçi sayısının tespitine yöneliktir. Bu konuda, sendikamızın kurulu bulunduğu işkolundaki toplam işçi sayısının tespitinde, aslında toplam sayıya dahil edilmemesi gereken ve “4B”li olarak anılan çalışanların, üniversite hastanelerindeki intern hekimlerin de bu toplam sayıya dahil edildiği anlaşılmaktadır. Bu nedenle işkolumuzdaki işçi sayısı açısından tutarlı olamayacak düzeyde bir artış meydana gelmiş ve bu sayı 750.259 olarak gerçeğinden çok daha yüksek olacak şekilde tespit edilmiştir. 3.Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 2023/6584 Esas, 2023/9234 Karar ve 15/06/2023 tarih sayılı kararında da belirtilmiş olan “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından istatistiklerin Resmî Gazete'de yayımlandığı günden bir önceki gün itibarıyla gerçekleşen veriler dikkate alınmalı ve bu doğrultuda işçi ve sendika üye sayıları belirlenmelidir” şeklindeki yaklaşımı esas alınmamıştır. Sendikamızın üye sayısına ilişkin tespit yapılırken 23 Temmuz 2024 tarihinin dikkate alınması gerekmekteyken daha erken bir tarihte alınmıştır. Nitekim, işkolunda çalışan toplam işçi sayısı Ocak-2024 istatistiklerinde 710.647 olarak açıklanırken bu sayı aynı ay için Kamu Uygulama Merkezi üzerinde 724.378 olarak verilmiştir. “Sağlık ve Sosyal Hizmetler” gibi çok da hareketli olmayan işkolumuzda, aynı ay içinde, yaklaşık 14 bin gibi bir işçi sayısı farkı oluşmasının, ancak “4B”li olarak anılan işçilerin istatistiğe dahil edilmemesi ile mümkün olmaktadır” diye konuştu.

Emekçilerden bakanlığa çağrı: Bize yanıt verin!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na, genel başkan düzeyinde yaptıkları başvuruyu kısa sürede yanıtlama çağrısı yapan Çam, basın açıklamasını şöyle sonlandırdı:
“Temmuz-2024 istatistiklerinde ise işkolunda çalışan toplam işçi sayısı 750.259 olarak açıklanırken bu sayı aynı ay için Kamu Uygulama Merkezi üzerinden 753.196 olarak verilmiştir. 2024 yılı ocak ayında 14 bin olan söz konusu işçi sayısı farkının 2024 yılı temmuz ayında sadece yaklaşık 3 bin olarak açığa çıkmasının tutarlı olmadığını ifade ediyoruz. Sendikamız sadece 30 işyerinden aldığı örneklemde işkolu sayısına dahil edilmemesi gereken 4655 kişiyi tespit etmiş ve bu kişilerin işyeri SGK numaralarını Bakanlığa iletmiştir. Bakanlık itiraz noktalarımızı dikkate almadığında çoğunlukta olduğumuz işyerlerinde toplu iş sözleşmesinden faydalanacak yaklaşık 10 bin işçinin toplu iş sözleşmesi hakkını gasp etmiş olacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı itiraz noktalarımıza kısa sürede yanıt vermeye ve bu yanlıştan dönmeye çağırıyoruz. İstatistiklerin yayınladığı gün Genel Başkanımız bakanlığa resmi başvuruda bulunarak itiraz sürecini başlatmıştı. Bizler bugün işyerlerinde sendikamıza ve toplu iş sözleşmesi hakkımıza sahip çıkıyoruz. 30 Temmuz Salı günü de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde olacağımızı, bu haksız ve hukuksuz uygulamaya boyun eğmeyeceğimizi ifade ediyoruz. Sendika hakkımız engellenemez!”

Muhabir: Batuhan KAYA