ÖZGÜR COŞKUN / İZ GAZETE - Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, 31 Mart 2019 yerel seçiminde aldığı yüzde 57,7’lik oy oranıyla göreve başladı. Dikili’nin çok kısa zamanda alt yapısını kuvvetlendirip çehresini yenileyen ve geleceğe yönelik önemli yatırımlar yapan Adil Kırgöz, ilçesinin kültür sanatla, edebiyatla, sporla, festivallerle, turnuvalarla anılır olmasını da sağladı.
Biz de İz Gazete olarak Adil Başkan’la ilçenin son 4 buçuk yılını konuştuk. Pandemiye, ekonomik krize, artan dövize ve enflasyona rağmen yapılan yatırımların sırrını ve Dikili’deki başarının arka planını sorduk.
Vaatlerimizin üzerine çıktık
Sayın Başkan, geriye baktığınızda görev sürenizle ilgili neler söylersiniz? Vaatlerinizin yüzde kaçını gerçekleştirdiniz?
Vaatlerimizin neredeyse yüzde 100’ünü tamamladık. Yapamadıklarımızı da geçmiş dönemdeki planlama eksiklerinden kaynaklanan sorunlar nedeniyle yapamadık. Örneğin; Dikili’deki tüm balıkçı kardeşlerimizin daha modern ve daha konforlu alanda satışlarını yapabileceği bir balık pazarı kurmak istiyorduk. Ama zamanında buna uygun bir planlı yer ayrılmadığı için yapamıyoruz. Bunun haricinde otopark yapamadık ama çok büyük bir yol aldık. Biliyorsunuz; otopark yapma ve işletme sorumluluğu büyükşehir belediyemizde. Büyükşehir de gerekli çalışmaları başlattı. Otopark planı olan alanda 3 tane gayrimenkul kamulaştırması vardı. Bu kamulaştırma bittikten sonra planlı alana otopark da yapılacak. Bu ikisi dışında yapamadığımız vaat yok. Hatta vaatlerimizin üzerine çıktık.
Güzel ilçemizin çehresi değişti
Dikili’ye girdiğimizde ilçenin çehresinin yenilendiğini hemen fark edebiliyoruz. Bu bir kentin kimliği için çok önemli…
Aynen öyle… Dikili’nin 3 ana girişi var. Ancak bizden önce bu girişlerde kaldırım, refüj, bölünmüş yol hiçbiri yoktu. Dikili’ye girerken nereye girdiğinizi anlamıyordunuz. Bir sanayiye mi giriyorsunuz, bir kente mi giriyorsunuz belli değildi! Vaat ettik ve bu girişlerin hepsini planlı şekilde kaldırımıyla, refüjüyle, kavşaklarıyla düzenledik. Güzel ilçemiz Dikili’nin sizin de söylediğiniz gibi çehresini yeniledik.
Başka bir örnek daha vermek gerekirse; Dikili’de bugüne kadar yapılan 21 parkı yıkıp yeniden yaptık. Bunun üzerine de 27 park daha kazandırdık. Bunlar da kent kimliği için, yurttaşların, çocukların sosyal yaşama katılmaları için önemli çalışmalar.
Bunu kimse dert edinmemiş!
Bildiğimiz kadarıyla Dikili’nin alt yapı sorunları da tek tek giderildi.
Dikili’nin temiz su iletim hatlarını değiştirdik. Bu değişen hatların bulunduğu yolları da tamir etmeyip yeniden yaptık. Kentin merkezini ciddi oranda yeniledik. Ayrıca aşırı yağmurlarda oluşan baskınları da önlemek amacıyla drenaj hatlarını tamamladık.
Merkez ve kırsal mahallelerimizde toplam 415 bin m2 kilit parke, granit taş ve bordür döşeme, 70 km asfalt kaplama, 80 km üretim yolu ve sathi kaplama çalışmalarını tamamladık.
Sahil yoluna 6 kilometre bisiklet yolu yaptık. Sahil kenarındaki tüm yolları, aydınlatmaları, parkları, bankları yeniledik.
İlçe plajlarında yapılan çalışmalar ile 3 olan mavi bayraklı plaj sayımızı 6’ya çıkardık.
Dikili Atatürk Meydanı’nda ve Çandarlı Belediye Ek Hizmet Binası yanında, ilçedeki engelli vatandaşların akülü araçlarını şarj edebilmelerini sağlayan engelli araç şarj istasyonlarını da kullanıma sunduk.
Gençlik Yolu’nu da hayata geçirerek yeni bir sosyal alanı daha Dikili’ye kazandırmış olduk. Nazım Hikmet Parkı devamında yapılan ve modern aydınlatma sistemiyle donatılan yürüyüş yolu halkın kullanımına açıldı. Gençlik Yolu olarak adlandırılan, güzergah boyunca tüm vatandaşlar deniz manzarası eşliğinde yürüyüş yapabilme imkanına sahip oldu.
‘Sokak sağlıklaştırma projesi’ kapsamında Salimbey Mahallesi’nde kentin en işlek noktalarından 13 Sokak’ı, 'Yaşam Sokağı' olarak yeniden düzenlendik. Tarihi ve mimari dokusu korunarak ışıklandırma sistemi ile yeni yüzüne kavuşan ve tüm vatandaşlarımızın kullanabileceği “Yaşam Sokağı”nda, belediyemizin kursiyerlerince üretilen eserlerin sergilendiği Kadın El Emeği Ürünleri Merkezi’ni de açtık.
İsmetpaşa Mahallesi’nin kanayan yarası olarak tabir edilen Sülüklü Dere’deki ıslah çalışmalarını tamamladık. 2 yıl boyunca şehir plancısı arkadaşımızla birlikte bu projeyle ilgilendik. DSİ’den izinler alındı, kamulaştırmalar yapıldı. Büyükşehir Belediyemiz de burada bize önemli katkılar sundu. Şimdi burada ne bir fosseptik kokusu, ne bir görüntü kirliliği ne de bir dere taşkını var; pırıl pırıl oldu. Burada aslında en önemli sorun; ilçenin merkezindeki kanayan yaraya kimsenin kafa yormamış olmasıydı. Vatandaşlarımız o kokunun içerisinde yıllardır yaşıyorlardı. Bunu kimse kendine dert edinmemiş. Ama biz yılmadan, ortaya bir irade koyarak iki yıl boyunca tüm planlama çalışmalarını yapıp bu sorunu çözdük. Bu noktada Tunç Soyer başkanımıza bir kere daha sizin aracılığınızla teşekkür ederim. İlçemizin eksiklerini çok iyi şekilde hazırlanıp kendisine anlattık, kapısını hep projeyle çaldık ve sağolsun başkanımız da bizi hiç boş döndürmedi.
Hatırlarsanız asıl gösterim 2023'te demiştim
Dikili, yeni yatırımlarla da göz dolduruyor. Kültür merkezi projeniz bunun en güzel örneklerinden biri…
Hatırlarsanız size geçen yıllarda yaptığımız bir röportajda Dikili adına hazırladığımız projeler için ‘Daha fragmandayız, asıl gösterim 2023’te ete kemiğe bürünecek’ demiştim. Bunu başardık. Az önce de bahsettiğim gibi vaatlerimizin neredeyse yüzde 100’ünü tamamladık, hatta üzerine çıktık.
Kültür merkezimizi bitirmek üzereyiz. Çevre düzenlemesi yapılıyor. İsmini de Mustafa Kemal Atatürk olarak meclisimizden geçirdik. Bundan sonra neredeyse her gün Dikili’de herkese hitap eden sosyal kültürel etkinliklerimizi gerçekleştireceğiz. Tamamını öz kaynaklarımızla yapıyoruz.
Ayrıca atıl durumda olan eski belediye binasını da iş merkezine çevirdik. Bir katını kendimiz kullanıyoruz. Zemin katta belediyemize de bir iş yeri oluşturduk; hem belediyemize katkı oluyor hem de gençlerimiz istihdam ediliyor. En üst katı gençlere, kadınlara, çocuklara çok amaçlı salon olarak planladık, günün her saati sosyal etkinlikler yapılıyor.
Dikili’nin çok büyük bir eksiği olan Kent Arşivi ve Tanıtım Merkezi’ni kuruyoruz. Burası kentin belleği olacak.
Dikili’de bir taziye evi yoktu. Onu da önümüzdeki ayın ortalarında tamamlamış olacağız.
Çandarlı’da düğün salonu ihalesine çıktık. Burada arsayı da satın aldık. Bugüne kadar gecikmesinin sebebi de buydu. Önümüzdeki ay onu da yapacağız.
Çandarlı Pazar Yeri’nin üst kısmını kapatarak yağmur suyu drenaj hattı ve zemin yenileme çalışmalarını tamamladık. İkinci etap üst kapama çalışmalarının bitmesiyle de vatandaşlar çok daha rahat ve konforlu bir ortamda alışveriş yapma imkanı bulacaklar. Ayrıca pazar yeri karşısında bulunan Stadyum Caddesi’nde otopark ve kaldırım yapım çalışmalarının tamamlanmasıyla özellikle Cuma günleri oluşan otopark sorunu da giderilmiş olacak.
Planlı olursanız iş tıkır tıkır ilerler
Peki bu işin sırrı ne Sayın Başkan? Türkiye’de yaşanan pek çok krize rağmen önemli işler yapmışsınız.
Yaptığımız şeylerin hiçbiri rastgele olmuyor. Hepsi bir plan çerçevesinde ve çalışarak oluyor. Her zaman ‘Dikili’nin sorunu parasızlık değil, plansızlıktır’ dedim çünkü para bir şekilde bulunuyor, önemli olan bunları yapacak iradeyi ortaya koymak ve kenti sevmek. Biz çalışma arkadaşlarımızla birlikte sürekli çalışıyoruz ve karşılığını da görüyoruz. Ekip olarak çalışmak gerçekten çok önemli. Planlı programlı hareket ediyoruz. İş dünyasından gelen bir insanım ve yapacağım işlerin önce ekonomisini düşünürüm. Daha sonra adım atarım. Belediyecilikte şunu gördüm ki gelirlerinizi toplayacaksınız. Biz belediye gelirlerini ciddi anlamda topluyoruz. İmar gelirleri, vergi gelirleri, reklam gelirleri, kira gelirleri vs. bunları günü gününe taviz vermeden topluyoruz. Bir mali disiplinimiz var. Atıl duran yerleri ya da ücretsiz kullanılan yerleri ihaleye çıkarıp değerlendirdik hep. Mesela yaptığımız iş merkezinin ve kültür merkezinin altındaki yerleri açık artırmayla kiraya veriyoruz. Sadece birinden aylık 390 bin lira gelir getiriyoruz. Yani aslında sadece o kiralarla bile yatırımlarımızın çok kısa sürelerde maliyetini karşılamış oluyoruz. Yaptığımız işlerin hepsi hesaba, matematiğe, akla, bilime göre yapılıyor. Biz planlı gidince işler de tıkır tıkır ilerliyor.
Bir iddiayla geldim söylediğimi yaptım
Siz belediyeyi alırken mali tablo nasıldı ve siz nereye getirdiniz?
Aldığım belediyenin halini söyleyeyim; gerçekleşen bütçesi 56 milyon liraydı, borcu ise 93 milyon liraydı. İşçisine 6 aylık maaş borcu vardı. İşçi, para almadığı için şantiyeden dışarı çıkmıyordu. Memurlara sosyal denge tazminatı ödenmiyordu. Piyasadan bir kilogram boya bile alınamıyordu. Bütün mallarına ipotek konmuş, bütün hesaplarına haciz konmuş, araçlarının neredeyse tamamı kiralık bir belediye aldık. Ama ben, ‘İş insanı olarak kaynak nasıl bulunur, finansal sorunlarla nasıl baş edilir çok iyi biliyorum’ diyordum. Bu iddiayla geldim ve bugün ekonomisi güçlü, geleceğe güvenle bakan, itibarı yüksek bir belediye yarattık. Bu dönemin yaklaşık 2 yılı da tabii pandemiyle geçti. Ayrıca cumhuriyet tarihinin en ağır ekonomik krizini yaşadık ve yaşıyoruz. Göreve geldiğimizde bir torba çimento yanılmıyorsam 13 liraydı, şu an 150 lira. Bir metreküp beton 300 liraydı, şimdi 2 bin liraya yakın. Yakıt ve personel giderlerini söylemiyorum bile. Biz bunlara rağmen harıl harıl çalıştık. Bunu başarmak zorundaydık çünkü Dikili çok eksik kalmıştı. Dikili’yi diğer ilçelerin önüne geçirdiğimize inanıyorum.
Çok mutlu ve gururluyum
Tüm yaptıklarınızı ve bu son 4 buçuk yılı en yalın şekliyle nasıl anlatırsınız, nasıl özetlersiniz?
Gönlüm çok rahat şekilde söyleyebilirim ki Dikili, Cumhuriyet’in 100’üncü yılına yenilenmiş, yeni yüzüne kavuşmuş haliyle giriyor. Çok mutluyum, çok gururluyum. Biz Dikili’ye makyaj yapmadık, onu gerçek anlamda değiştirdik ve yeniledik. Dikili, her geçen gün gerek ulusal gerekse uluslararası alanda dikkat çeken, tercih edilen bir ilçe haline geldi. Dikili’ye akın var adeta. Yatırım yapmak isteyen de çok.
Vatandaş bir dönem daha yürü diyor bize
Yerel seçim yaklaşıyor, ikinci döneme dair beklentiniz, hayaliniz nedir?
İkinci dönem için hep şunu söylüyorum. Belediye başkanları her zaman en büyük potansiyel adaydır. Genel merkezimiz bir dönem daha bizimle yol yürümek isterlerse görevden kaçmayız. Biz bir dönem daha burada olacak gibi planlarımızı, projelerimizi hazırlıyoruz. İkinci dönem nasip olursa çok daha güzel projelerimiz var. İlk defa anket yaptırdım, 2023 yılının Ocak ayında yaklaşık 4 bin 800 kişiyle yüz yüze görüşüldü. Bu anketten dersler de çıkardık ama vatandaşımızın memnuniyetini de orada gördük ve çok mutlu olduk. Vatandaş bir dönem daha yürü diyor bize. Dikililer, bizim için çalışkan, dürüst ve başarılı başkan yakıştırması yapıyor. Bunlar çok önemli. Göreve geldiğim seçimdeki oranın üzerine bir yaklaşık 15 puan daha koymuşuz.