Dikili, masmavi denizin keyfini çıkarırken yeşili de doyasıya yaşayabileceğiniz yerlerden biri.
Büyüleyici bir manzaraya sahip Nebiler Şelalesi özellikle de doğa yürüyüşlerini sevenlerin mutlaka görmeleri gereken adreslerden biri.
Volkanik bir göl olan Karagöl, tekne turlarının da duraklarından biri olan Kalem ve Garip Adası, Atatürk Botanik Bahçesi, Alaçam Ormanları olmak üzere Dikili’de keşfedilecek pek çok doğa harikası yer bulunuyor.
Dikili plajları
Dikili’ye eğer yaz aylarında gittiyseniz kendinizi mutlaka masmavi denizinin serin sularına bırakmalısınız. Çandarlı Kale Önü Halk Plajı, Hayıtlı, Zindancık denizin ve güneşin keyfini çıkarabileceğiniz başlıca plajlar. Çandarlı aynı zamanda elverişli rüzgara sahip olması nedeniyle sörf yapabileceğiniz bir adres. Yarışlara da ev sahipliği yapan Çandarlı’da eşsiz bir manzaraya karşı su sporlarını deneyerek eğlenceli aktivitelerle gününüze hareket katabilirsiniz.
Vaktiniz kalırsa rotanızı Bademli Köyü’ne de çevirmenizi öneririz. Eşsiz koylarıyla bilinen Bademli’nin hemen hemen her köşesinde denize girebilirsiniz.
Tarih meraklılarına özel
İzmir şehir merkezine 120 km uzaklıkta yer alan Dikili’nin geçmişi antik çağa uzanıyor. Lidyalılardan Perslere, Romalılardan Cenovalılara kadar pek çok uygarlığın yaşadığı bu topraklar antik kentleriyle ve tarihi yapılarıyla geçmişe yolculuk yapmak isteyenleri bekliyor. Başta Pitane ve Atarneus Antik Kenti olmak üzere Dikili’de gezebileceğiniz pek çok ören yeri bulunuyor. Cenovalılar tarafından inşa edilen ve görkemli görünümünü koruyarak günümüze gelmeyi başarmış Çandarlı Kalesi ilçenin başlıca tarihi yapıları arasında yer alıyor.
Kendinizi kaplıcalarla şımartın
Dikili’yi pek çok tatil beldesinden ayıran önemli bir özelliği de kaplıcaları. Genellikle denize yakın yerde konumlanan kaplıcalarda pek çok hastalığa iyi gelen şifalı sulardan faydalanabilir, kendinizi şımartabilirsiniz. Nebiler Kaplıcası ve Ilıcası, Bademli Deniz Ilıcası bu konuda size önerebileceğimiz öncelikli adresler.
Dikili'de ne yemeli?
Yöreye özgü birbirinden lezzetli Ege otları ile yapılan akkız, turp otu kavurması ve yanık yer otu salatasını denemenizi öneririz. Görünüşü sulu köfteye benzese de yapılışı farklı olan topalak, yörenin en sevilen yemekleri arasında. Büyük bakır kazanlarda ağır ağır kaynatılarak yapılan koruk şurubunu da tatmanızı tavsiye ederiz. (www.visitizmir.org)