Yiğit SÜTCÜ- Geçtiğimiz gün İzmir’de gerçekleştirilen Hayvan Hakları Yasası karşıtı protesto eyleminde, basın yayın kuruluşlarının sorumluluklarının da hatırlatıldığı bir metin okundu.

DİSK Basın İş adına yapılan açıklamada gazetecilik ilkelerine sahip çıkılmasının öneminin altı çizildi.

Sendika adına yapılan açıklamayı gazeteci Yakup Karakoç okudu. Açıklamada, "Medyanın mülkiyetinin el değiştirmesi, sosyal medyanın ve vatandaş gazeteciliğinin ortaya çıkması bu alanda küresel bazı trendlerin yükselmesine sebep oldu; sansasyon ve “hikâye” haberin önüne geçti, medya kendi ‘star’larını yarattı. Ancak gazeteciliğin bu kadar saldırı altında olduğu bir dönemde ve coğrafyada, mesleğin onurunu ve prestijini korumak ilkelerine sahip çıkmaktan geçiyor” ifadelerine yer verildi.

Kendisini bu yönde eğitmeli

Gazetecilik öncelikle bir kamu hizmeti olduğu belirtilen açıklamada, "Gazetecinin önceliği halkın haber alma hakkı; görevi, anlaşılır olan ve ayrımcı olmayan bir dille, halka doğru, tarafsız haber ulaştırma. Gazeteci haberinin çarpıcılığının değil doğruluğunun peşinde olmak zorunda. Gazeteci halkın duygularını harekete geçirmeyi değil, ona bilgi ulaştırmayı hedeflemeli. Ayrımcı olmayan bir dil, nefret söylemlerinden, ırkçı, cinsiyetçi önyargılardan uzak durmayı, gerekirse kendisini bu yönde eğitmeyi gerektiriyor” denildi.

Gazetecilik ilkeleri unutulmamalı

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Gazetecinin okurunun ya da izleyicisinin reflekslerini, önyargılarını benimsemek zorunluluğu olmadığı gibi, tam aksine bunların karşısında gerçeği aktarmak yükümlülüğü var. Sokak hayvanlarından, translara, seks işçilerinden madde bağımlılarına kadar, toplumun dışladığı, zaman zaman iktidar politikalarıyla düşmanlaştırılan kesimler karşısında tarafsız bir tutum takınmak ve ayrımcılıktan uzak bir dil kullanmak mesleğin gereği.

Gazeteciler de bu hususlar etrafında haberlerini topluma iletmelidirler. Gazeteciliğin derin bir sınavdan geçtiği coğrafyamızda gazetecilik ilkelerine bağlı kalarak halkı bilgilendirme görevine devam edeceğiz.

Bütün bu bağlamlar doğrultusunda AKP iktidarının medyaya yönelik baskı ve sindirme politikaları, Saray’ın medya operasyonları devam etmiştir.

* Kamu kurumlarından ilan-reklam yoluyla yandaşa kaynak aktarma,

* Bağımsız medyaya ilan kesme ve yayın durdurma cezaları,

* İşsizliği, sendikasızlığı, örgütsüzlüğü dayatma,

* Tazminat ve ceza davalarıyla sindirme, bastırma girişimleri,

* Medya çalışanlarına fiziki saldırılar…

Bu sebeplerden ötürü tüm meslektaşlarımızdan da gazetecilik ilkelerine sadık kalmalarını temenni ediyoruz. DİSK Basın-İş olarak bu kaygıları güden tüm meslektaşlarımıza metnimizin açık olduğunu bildirir bu çerçevede imzacı olmalarını talep ediyoruz."

Muhabir: YİĞİT SÜTCÜ