Doğal olan her şey zararsız mıdır?

Abone Ol

Bu haftanın konusu, hepimizin sıklıkla adını duymaya başladığımız doğal ve bitkisel zayıflama ürünleridir. Kimi zaman aktarların önünden geçerken kimi zaman da internette gezinirken çıkan reklamlarda envai çeşit bitkisel takviye gıda olduğunu görüyoruz. Günümüzde kilo vermek için pek çok seçenek mevcut. Estetik operasyonlar, diyet listeleri, bölgesel zayıflama cihazları, mide ameliyatları, zayıflama ürünleri ve zayıflama hapları gibi pek çok seçenek içinde bitkisel çözümler birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Doğa mucizesi olan bazı bitkileri o kadar yanlış kullanmaya başladık ki "bitkisel tedavi" artık tedavi olmaktan çıktı. Önüne gelen herkes, her türlü "otu, çöpü, sapı, kökü" ilaç gibi tüketmeye başladı.

ÇAYLA VE OTLARLA KİLO VERİLMEZ!

Son yıllarda zayıflamak ve forma girmek amacıyla içilen bitkisel çaylar karaciğer ve böbrek hastalıklarına çok sık rastlanmaya başlandı. Özellikle zayıflama çayları olarak satılan ürünlerin yanlış ve bilinçsiz kullanımı, içeriğinde bulunan bazı toksik kimyasallar sebebiyle karaciğer hücrelerine ciddi zarar veriyor.

‘DOĞAL’ OLAN HER ŞEY ZARARSIZ MIDIR?

Bitkisel desteklerin etiketlerinde “doğal” yazdığı için güvenli olduklarını düşünebilirsiniz. Fakat o kadar da masum değildirler. Doğada da birçok bitki zararlı veya zehirli kimyasallar içerebiliyor. Ayrıca düşük dozlarıyla faydalı olabilen bu bitkisel kimyasallar fazla miktarlarda ya da uzun sürelerle kullanıldıklarında zararlı olabiliyorlar. Bitki parçaları nasıl, nereden ne zaman toplanmış, hangi koşullarda ne kadar süre saklanmış, bunları bilmiyoruz. Bu tür çayların etken bileşenlerini içeren gıda takviyeleri de piyasada mevcut. Bu ürünlerin pazarlanması konusunda ülkemizde çok iyi bir denetim yapılmıyor. Böyle olunca insan sağlığı tehlikeye girebiliyor.

Buradaki temel nokta size doktor veya diyetisyen tarafından reçetelenmemiş bir gıda takviyesini sırf doğal ve bitkisel diye tercih etmemenizdir. Eczane dışı yerlerden bitkisel ürün almamaya özen gösteriniz. Bu bitkisel destekler, reçeteli veya reçetesiz ilaçlarla birlikte etkileşime girebileceğini göz önünde bulundurunuz.

Son olarak; sağlıklı beslenme alışkanlıklarını hayatınıza adapte etmediğiniz sürece dışarıdan aldığınız herhangi bir takviye veya zayıflama çayının sizde mucizevi bir etki yaratmasını beklemeyiniz. Etken maddelerinin fazla alınması sonucu oluşan toksik etkilerinden tutun da elektrolit ve sıvı dengesizliğine kadar beden sağlığınıza sandığınızdan daha fazla etki ettiğini unutmayınız.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Clinic A Plus Beslenme ve Diyet Uzmanı