AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz yıllarda Türk Hekimleri için, “Giderlerse gitsinler” ifadelerini kullanmıştı. Erdoğan’ın ifadelerinden sonra Türk Hekimlerin göçü artmış, hekimler başta Avrupa ülkeleri olmak üzere daha insani ve güvenli şartlarda çalışabilecekleri ülkelere gerçekleştirdikleri göçü hızlandırmıştı. Türk Tabipleri Birliği’nin (TBB) verilerine göre 2024 yılında hekimlerin göçü için gerekli belgelerden biri olan “iyi hal belgesi” Türkiye genelinde 2 bin 692 hekim tarafından alındı. İzmir’de “iyi hal belgesi” hekim sayısı ise 214 oldu.

Sağlık sistemi eleştirisi

İzmir’de görev yapan 214 hekimin yurtdışına gitmek için “iyi hal belgesi” almasını değerlendiren İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Nuri Seha Yüksel, hekimlerin sağlıkta şiddet olayları, kötü çalışma koşulları ve düşük ücretler nedeniyle yurtdışına gitmek istediğini söyleyerek, “Türkiye’de sağlıkta şiddet, emeğin karşılığının alınamaması var, ağır iş yükü var. Hekimler gittikleri ülkelerde de yoğun çalışıyorlar ama en azından kendilerini hekim olarak hissedebiliyor. Hekimler Türkiye’de hekim gibi hissetmiyor” dedi. Genç yaşlı fark etmeden hekimlerin ülkeden gitmeyi tercih ettiğini ve “kurulu düzeni” olan hekimlerin dahi gitmek istediğini aktaran Yüksel, “Her uzmanlık alanından giden arkadaşımız var. Arkadaşlarımız arasında genç de var yaşlı da var. Burada kurulu düzeni olan arkadaşlar da gidiyor. Gençler yeni bir hayat tercihi adına bu tercihi yaparken, ülkenin geldiği bu noktadan sonra yaşlı arkadaşlarımız da sistemin tıkanıklığından dolayı kurulu bir düzenleri olsa bir gidiyor. Sağlık sistemi artık hiç kimse için çalışılabilir değil” ifadelerini kullandı.

İz Gazete 9 yaşında: İz Bırakanlar Ödülleri ile buluşuyor, bütün İzmirliler davetli İz Gazete 9 yaşında: İz Bırakanlar Ödülleri ile buluşuyor, bütün İzmirliler davetli

Sebep ülkenin durumu

Ülkedeki politik, siyasi, mali ve sosyal durumun da hekimleri gitmeye ittiğini kaydeden Yüksel, “Uzun süre eğitim almış, kendini geliştirmiş ve yetiştirmiş bir hekim, Türkiye’nin mevcut durumundan ötürü de gidiyor. Ülkede genel bir durum var, bu kadar emek verip bir mesleğe sahip olduktan sonra ülkenin politik ve ekonomik durumu onları gitmeye itiyor. Giden hekimlerin en büyük kazancı mesleki doyum, itibar ve güvenli çalışma ortamı oluyor. Alanına göre günde 40 hasta bakan var, daha az ya da daha çok bakan var. Uzmanlık alanına göre 40 hasta bakan var, bu hekim burada kalsa bunun 3 ya da 4 katı hasta bakacak ve orada aldığı ücretin 3 ya da 4’te 1’i kadar hasta bakacak” diye konuştu.

Muhabir: BATUHAN KAYA