SEMRA İĞTAÇ- Hayvan hakları savunucusu Perin Seven, İz Gazete’ye verdiği demeçte, dünya genelinde vejetaryen beslenmenin benimsenmesi durumunda açlık sorununun çözülebileceğini belirtti.

Seven, "Vejetaryenlik, hayvanlar için üretilen yem, su ve diğer kaynakların insanlığa yönlendirilmesiyle herkese yetecek kadar gıda üretimi sağlayabilir. Hayvanları beslemek için bu kadar kaynak ayırmaya gerek kalmayacak. Bütün dünya vejetaryen olursa açlık sorunu ortadan kalkar" dedi.

Mükemmel bir çözüm sunuyor

Seven, bu yaklaşımın doğayla uyumlu, sürdürülebilir bir yaşam biçimi olduğunu vurgularken, "Vejetaryen beslenme, kardeşçe ve doğa dostu bir yaşam için mükemmel bir çözüm sunuyor" ifadelerini kullandı.

Seven’e göre, dünya nüfusu tamamen vegan olursa birçok problem çözülebilir. Bugün yetiştirilen tahılların yüzde 40'ından fazlası hayvanlara yem olarak veriliyor. Bu tahılların insanlara sunulmasıyla açlık sorununa büyük ölçüde çözüm getirilebilir. Ayrıca, bitkisel beslenme daha verimli bir gıda zinciri sunarken, et tüketiminin yüzde 10 azaltılması bile bir milyar insanın açlıktan kurtulmasına yardımcı olabilir.

Ciddi su tasarrufu sağlar

Su kıtlığına da dikkat çeken Seven, 1 kg patates üretmek için 500 litre, sığır eti üretmek içinse 100 bin litre su gerektiğini belirterek, herkesin vegan olması durumunda ciddi su tasarrufu sağlanacağını vurguladı. Aynı zamanda, otlatma alanları için her yıl milyonlarca dönümlük ormanın yok edildiğine işaret ederek, vegan bir dünyanın daha fazla orman ve yaban hayatı için fırsatlar sunacağını ifade etti.

Enerji tüketiminde de büyük tasarruf sağlanacağını belirten Seven, et ve hayvansal ürünlerin üretiminin enerji yoğun olduğunu ve tüm dünyanın vegan olması durumunda petrol rezervlerinin çok daha uzun süre dayanabileceğini söyledi. Küresel ısınmaya katkıda bulunan sera gazlarının büyük bir kısmının hayvancılıktan kaynaklandığı da hatırlatıldı.

Vejetaryen beslenmenin sağlık üzerindeki olumlu etkilerine de değinen Seven; kalp hastalıkları, diyabet, kanser ve obezite gibi hastalıkların büyük oranda hayvansal protein tüketimiyle ilişkili olduğunu belirtti. Vegan bir diyetin, sağlık hizmetleri maliyetlerinde önemli bir düşüş sağlayabileceğini dile getirdi.

Son olarak, hayvanlara şefkat ve sosyal adaletin önemine vurgu yapan Seven, hayvanlara yönelik adaletsizliklerin sona erdirilmesinin, insanlar arasında daha adil ve şefkatli bir toplum yaratılmasına katkıda bulunacağını ifade etti.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ