İzmir'de yer alan Dünyanın en iyi turizm köylerinden biri olan Birgi, her yıl yerli ve yabancı ziyaretçileri ağırlıyor. Köy içerisinde barındırdığı turistik yapıları sayesinde dikkatleri üzerine çeken Birgi'ye her yıl yerli ve yabancı turist yağıyor. Peki Birgi köyüne nasıl gidilir? Birgi Köyü nerede? İşte detaylar...

Birgi'nin tarihçesi nedir?

İzmir İli, Ödemiş İlçesi’nde yer alan Birgi'nin tarihi çok eski zamanlara dayanmaktadır. Birgi, sırasıyla Frigler, Lidyalılar, Ahameniş İmparatorluğu, Pergamon Krallığı ve Romalılar'ın egemenliği altına girmiştir. 13. ve 14. yüzyıllarda Aydınoğulları Beyliği'ne başkentlik yapmıştır. 1426 yılında ise kesin olarak Osmanlı hakimiyetine geçmiştir. Birgi, kendine has geleneksel mimari dokusunu değiştirmeden günümüze kadar koruyabilmeyi başarabilmiş dünyadaki ender yerleşim yerlerinden biridir. Birgi, daha önceleri bir köy iken, 2012 yılında kabul edilen ve 30.03.2014 tarihinde yürürlüğe giren 6360 sayılı kanun ile idarî bölüm olarak mahalle statüsü almıştır. Birgi, konakları, camileri, hamamları, çeşmeleriyle beylikler döneminden başlayıp günümüze ulaşmış çok sayıda tescilli yapıya sahiptir. Bir haftasonu mutlaka bu tarihi atmosferi deneyimlemenizi öneririz. Beldede yer alan en dikkat çeken eserlerden biri olan Çakırağa Konağı ise döneminin en başarılı örneklerden biridir.

Birgi'nin özelliği nedir?

Tarihi değerini korumayı başaran Birgi, 2022 yılında Dünya Turizm Örgütü tarafından dünyanın en iyi 32 turizm köyünden birisi seçilmiştir. Ulu Cami ve Çakırağa Konağı gibi tarihi yapılara ev sahipliği yapan Birgi, 2012'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklenmiştir. Türkiye'nin en iyi turizm köylerinden biri olma özelliği taşıyan Birgi aynı zamanda birçok dizi, filme ve belgesele ev sahipliği yapmıştır. Bunların bazıları şunlardır: 2013-2014 yılları arasında yayınlanan Tatar Ramazan dizisi, 2014-2016 yılları arasında yayınlanan Yeşil Deniz dizisi, 2014 yılında vizyona giren Unutursam Fısılda filminin bazı sahneleri , 2018 yılında vizyona giren Görevimiz Tatil filminin bazı sahneleri. Yaklaşık 700 yıl öncesinin mimari izlerini taşıyan köy epey ilgi çekmektedir. Bu nedenle Birgi, mimari dokusuyla dizi ve filmler için doğal plato işlevi görmektedir.

Birgi'ye nasıl gidilir, Birgi nerededir?

Birgi, İzmir ilinin Ödemiş ilçesine bağlı bir mahalledir. Ve ilçe merkezine sadece 10 km uzaklıktadır. 795 numaralı toplu taşıma hattı Birgi yakınından geçmektedir. Ulaşımın oldukça kolay olduğu köye tren ile seyahet ederek daha farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz. İzmir Basmane Tren Garı'ndan Ödemiş'e tren seferleri düzenlenmektedir. Tren yolculuğu yaklaşık 2 saat sürmektedir. Yolculuk sonunda ineceğiniz Ödemiş Tren Garı'ndan ise Birgi'ye kolayca minibüs veya taksi ile ulaşabilirsiniz.

Birgi'de yer alan turistik yapılar nerelerdir?

Tarihi Birgi köyünde yer alan turistik yapılar ise zamana adeta meydan okumaktadır. Dünyanın en iyi 32 turizm köyünden birisi seçilen ve mimarisinin ustalıkla korunduğu köye eğer yolunuz düşerse mutlaka bu yapıları incelemenizi öneririz:

  • Çakırağa Konağı (18. yüzyıl)
  • Aydınoğlu Mehmet Bey Camii (14. yüzyıl)[6]
  • Aydınoğlu Hamamı (14. yüzyıl)
  • İmam-ı Birgivi Türbesi (16. yüzyıl)
  • Sandıkoğlu Konağı (19. yüzyıl)
  • Birgivi Mehmet Efendi Medresesi (16. yüzyıl)
  • Karaoğlu Camii (18. yüzyıl)
  • Birgi Surları
  • Demiri Mağaza (16. yüzyıl)
  • Küp Uçuran (12. yüzyıl)
  • Ümmü Sultan Türbesi (14. yüzyıl)[6]
  • Gazi Umur Bey Heykeli
  • Kerim Ağa Konağı (18. Yüzyıl)

Bunlarda ilginizi çekebilir;

Kaynak: HABER MERKEZİ