Semra İĞTAÇ-Bugün 12 Kasım, 1999 yılında Düzce’de yaşanan 7.2 büyüklüğündeki depremin üzerinden 25 yıl geçti. O tarihte, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın doğuya doğru uzanan bölümünde meydana gelen kırılma sonucu, Düzce merkezli büyük bir deprem yaşanmış ve bölgedeki birçok ilçe ve şehirde büyük hasar oluşmuştu. İzmir Afet Bilinci, Çevre ve İklim Farkındalığı Derneği (İZ-AFED) Yönetim Kurulu Başkanı Servet Ertaş, depremin yıl dönümünde İz Gazete’ye yaptığı açıklamada bu acı tecrübeyi unutmadıklarını belirterek, afetlere karşı bilinçlenmenin önemine dikkat çekti.

Ertaş, Düzce Depremi’nde yaşanan kayıpların büyüklüğünü şu cümlelerle hatırlattı: “Düzce Depremi’nde, Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi’nin verilerine göre 845 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 4 bin 948  kişi ise yaralanmıştı. Depremde geniş bir alanda yapısal hasar oluştu. Hasar gören ve yıkılması gereken bina sayısı 3 bin 395  olarak açıklanırken, ağır hasarlı konut sayısı 12 bin 939’a, iş yeri sayısı ise 2 bin 450’ye ulaşmıştı.”

Elimizden geleni yapıyoruz

Deprem sonrasında bölgenin kalkınmasına destek olunması amacıyla Düzce’nin il yapıldığını ve Türkiye’nin 81. ili olduğunu hatırlatan Ertaş, “Depremde yitirdiğimiz vatandaşlarımızı saygı ve rahmetle anarken, bu acıların bir daha yaşanmaması için elimizden geleni yapıyoruz,” diyerek depremlerden ders çıkarılması gerektiğine dikkat çekti.

Ertaş, toplumu afetlere karşı bilinçlendirme çalışmalarının önemini vurgulayarak şöyle devam etti: “İZ-AFED Derneği olarak, İzmir Kent Konseyi Afetler Çalışma Grubu ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte afet bilincini artırmak için çalışıyoruz. Bugün düzenlediğimiz etkinlik de bu amaca hizmet eden mütevazi bir çabadır. 12 Kasım Depremi’nde hayatını kaybedenleri anarken, aynı acıların tekrar yaşanmaması için uzmanlar ve meslek odaları temsilcileriyle birlikte alınması gereken önlemleri, yapılması gereken çalışmaları ele alacağız.”

Sadece bir doğa olayı olarak kalmalı

Servet Ertaş, dünyada pek çok ülkede depremin bir “doğa olayı” olarak kaldığını, ancak Türkiye’de büyük acılara ve yıkımlara yol açtığını belirtti. “Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi, ülkemizde de depremin bir afete dönüşmeden, sadece bir doğa olayı olarak kalmasını hedefliyoruz. Bunun için hem bireysel hem de toplumsal bilinçlenmeye ihtiyaç var. Afet öncesi alınacak önlemler ve yapılacak hazırlıklarla can kayıplarını ve yıkımları en aza indirebiliriz,” ifadelerini kullanan Ertaş, afet bilinci çalışmalarının önemine dikkat çekti.

Son olarak, herkesi afetlere karşı bilinçlenmeye davet eden Ertaş, “Afetsiz günler diliyorum,” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ