Mimar Muhammet Kabcı, Gayrimenkul Uzmanı Uğur Şerif Tekin ve Mali Müşavir Sinan Oğuzhan ortaklığında kurulan Efe Group Mimarlık, sektördeki birçok inşaat firmasından farklı vizyonunu ve insanın doğayla bağını göz önünde bulundurarak ürettiği projelerle öne çıkmaya devam ediyor. Efe Group Mimarlık Ege Bölgesi’nde yaptığı villa, arsa, apartman ve konut gibi projelerle sektörde rüştünü ispat etmiş bir firma olarak, şimdi de Urla Balıklıova’daki 20 villalık projesiyle sahnedeki yerini alıyor. Urla Balıklıova’da hayata geçirilen proje, tamamen çelik konstrüksiyondan oluşacak, projede doğal taş kullanılacak ve çatısı da tamamen ahşaptan olacak.

Çelik, taş ve ahşabın müthiş buluşması

Urla Balıklıova’daki proje hakkında değerlendirmelerde bulunan ve bu projenin Türkiye’de tek olduğunu vurgulayan Efe Group Mimarlık ortaklarından Muhammet Kabcı, “Balıklıova Urla’ya 20 dakika mesafede ve İzmir’in gözde tatil semtlerine yarım saatlik bir mesafede. Burada sakin ve aynı zamanda hareketli bir yaşam isteyenler için iyi bir lokasyon görüyoruz. Projenin olduğu arazi 8 buçuk dönüme kurulu ve 20 villadan oluşuyor. Buranın 7 bin metrekaresi peyzaj alanı, bu peyzaj alanında ortak yüzme havuzu, tenis kortu, yaya yürüyüş yolu, ateş çukuru ve her villanın kendine özel 100 metrekare bahçesi var. Bu anlamda da bölgede özel bir proje. Temelleri atıldı, çelik konstrüksiyon tamamlandı, taş duvarlar tamamlanmak üzere. Sıva gibi şeyler de olmadığı için proje neredeyse tamamlanmış oluyor. Evlerin tamamlanması için verdiğimiz süre Ekim gibi, projenin tamamlanması da 2025 başı olacak” diye konuştu.

Kötü piyasada bile iş yapabiliyoruz

Geçmiş dönemde yaptıkları iyi işler ve müşterilerine verdiği iyi hizmet dolayısıyla kötü piyasda dahi iş yapabildiklerini söyleyen Kabcı, “Biz arsa geliştirme ve müteahhitlik hizmetleri veren bir firmayız. Ağırlıklı olarak Ege Bölgesi’nde hizmet veriyoruz. Amacımız yurt genelinde sağlam işler yapmış olan, akabinde inşaat malzemeleri ihracatında da yurtdışından döviz getirecek büyük işler yapan bir firma olmak. Bu manada yapmamız gereken işleri, kulaktan kulağa reklam yaparak, bizle iş yapmış müşterilerimiz başta olmak üzere güvenli, sağlıklı, yasalara uygun işler yaparak kendimizden iyi söz ettirmek. Bunun üzerine bir strateji güdüyoruz. Bu sayede kötü piyasada dahi iş yapabiliyoruz. Mevcutta satışta olan 3 tane projemiz var. Aslında bahsettiğimiz projelerden biri Türkiye’de tek, bunu da şöyle öğrendik. Biz, yapısal ağır çelikle binanın ana konstrüksiyonunu yapıyoruz, duvarlarını 40 santimlik doğal taşla yapıyoruz. Taşla çeliği buluşturan tek firmayız. Bunun detaylarını çözmeye uğraşırken daha önceki örnekleri incelemeye çalıştık ama bulamadık. Türkiye’de tek olan 20 villalık projeyi Urla Balıklıova’da yapıyoruz. Bunun haricinde yine Urla ve Bornova’da da 2 büyük arsa projemiz mevcut. Devamında da Türkiye’nin arsa sektöründe başı NEF firması gibi firmalarla projelerimizi büyütmek istiyoruz. Seferihisar’da, Urla’da ve Menderes’te projelerimizi hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi.

İnsan tabiatına uygun

Efe Group Mimarlık olarak insan tabiatına uygun işler yapmak için çabaladıkları ifade eden Kabcı, “Şehir merkezindeki çok katlı yerleşim yerlerinin insan tabiatına çok uygun olmadığını düşünüyoruz. Sürdürülebilir ve geri dönüştürülebilir malzemeler olan taş, çelik ve ahşabın inşaat piyasasındaki yerini arttırmak amaçlı, müstakil yerleşime uygun yerlerde arsa faaliyetleri gerçekleştirmek adına çaba gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.

Güvenilir olmak istiyoruz

İnşaat sektöründe güvenilir olmak ve Türkiye’yi yurtdışında da temsil etmek istediklerini kaydeden Kabcı, “İnşaat sektörünü tek başlık altında düşünecek olursak bunun altında birçok firma beton, çelik gibi yaygın malzemeler kullanarak birçok projeler üretiyor ve Türkiye, dünyada da bu anlamda güçlü hale geliyor. Bizler bunları harmanlayarak Türkiye’de bunları yapan tek firma olmayı hedefliyoruz. Bu anlamda da 40-50 tane ahşap firma yapmışlığımız var. İnşaat sektöründe hem arsa hem gayrimenkul anlamında rakiplerin çok olmadığı bu izole alanda, Türkiye’de adı duyulmuş ve güvenilir bir firma olmak hedefindeyiz” dedi.

Maliyete yakın satışlar yapıyoruz

Yaptıkları her projede lansman fiyatına yakın satışlar yaptıklarını açıklayan Kabcı, “Aslında misyonumuz şöyle ilerliyor. Biz, girdiğimiz her projeyi lansman dedikleri tanıtım fiyatı vardır ya, kendi portföyümüzü oluşturup büyütmek adına lansman fiyatlarımızı maliyetlere yakın satışlar yaparak hem firmamızın özsermayesini çok zorlamıyoruz hem de müşterilerimize kazandırıyoruz. Gerçek maliyete yakın satışlar yaptığımız için bizden alım yapan müşteriler ciddi kazanç sağladı ve bizim büyüme çizelgemize olumlu yansıdı. Bugüne kadar 2 bin kişinin hayatına dokunmuşuzdur. Genel geçer projelerde olmaktansa insanların girmekten korktuğu alanlarda hizmet verip, rakiplerin de otomatik olarak elendiği bir kulvarda ilerleyerek yürüyüş ve yükselme yolculuğumuzu biraz hızlandırmış oluyoruz. Biz zoru seviyoruz, çalışmaktan imtina etmiyoruz. Bu manada işimizin geri dönüşü fazla çalışmak oluyor ama geri dönüşü de güzel” diye konuştu.

Bu işin Mercedes’iyiz

İnşaat sektöründe üst düzey iş ürettiklerini ifade eden Kabcı, “Otomotiv sektöründen örnek vermek gerekirse biz bu işim Mercedes ve üstünü üretiyoruz. Bu hem arsa faaliyetlerimiz hem de inşaat faaliyetlerimiz için geçerli, şu an yaptığımız 20 villada 213 ton çelik kullanıyoruz. Deprem kuşağında yer alan ve büyük felaketleri bekleyen bir coğrafyada tamamen yapısal çelikle imal edilmiş ve aynı zamanda taş ve ahşabın doğallığıyla harmanlanmış başka bir konut yok. Biz, özel olmak adına, güvenlik kaygılarıyla dolu insanların aradığı olmak adına bu işi yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Özel bir portföy oluşturmaya çalışıyoruz

Yaptıkları her projede özel bir müşteri portföyü oluşturmaya çalıştıklarını ve müşterilerini özenle seçtikleri belirten Kabcı, “Projemize talep çok yüksek aslında ama ekonomik dengesizlikten ötürü gayrimenkule yatırım yapmama refleksi burada da var. Daha çok yurtdışından talep var. Şu anda 10 tane villamız satılmaya müsait. Villaların kapalı kullanım alanları 100 metrekare, 3+1 galeri boşluklu, 3 yatak odası, 2 banyosu, 1 salonu ve 1 mutfağı var. Burada komşuluk ilişkilerinde bir problem yaratmayacak, özel bir portföy yaratmaya çalışıyoruz. Burada seçtiğimiz müşterilerin düzgün aile yapısında olan insanlar olmasına öncelik veriyoruz” dedi.

Uzun vade yatırımda konut karlı olacak

Uzun vade yatırımda konut yatırımının karlı olacağını söyleyen ve müşterileri konuta yatırım yapmaya davet eden Kabcı, “Ayda kazandıkları 50 bin lirayı 1 sene sonra kazanacakları 20 milyona tercih etmemelerini tavsiye ederim. Uzun vade yatırımda konut daima karlı olacak. Hem kullanmak hem de yatırım amaçlı düşündükleri projeleri, Efe Group Mimarlık’ın yürüttüğü projelerde bizim görüşlerimize başvurmalarını isterim. Yatırım düşünen müşterilerimiz için Seferihisar, Bornova ve Urla’da devam eden büyük projelerimiz olacak. Bu projelerde muhakkak bizi değerlendirmelerini isteriz. Ekibimize, misyonumuza ve portföyümüze güveniyoruz” ifadelerini kullandı.

Kamu ihaleleri de alıyoruz

Kamu ihaleleri de aldıklarını söyleyen Kabcı, “Aslında çok fazla kamu ihalelerini tercih etmiyorduk ama geçmişte yaptığımız bazı işler ve kamu yöneticilerinin duydukları güzel şeyler olmuş ki bize, ‘Gelin, ihalelere siz de katılın’ dediler. Biz de bundan hareketle birkaç üniversite ve hastanenin yanında Jandarma Genel Komutanlığı’nın yeni yaptığı eğitim yerleşkelerinin birkaç ihalesini aldık. Bu manada da kamuya ve devlete dışarıdan hizmet üreten bir firma olarak yolumuza devam ediyoruz. Belediyelerde de yapmayı düşündüğümüz faaliyetler var ama şu an için yaptığımız bir iş yok” dedi.

Efe Group Mimarlık’tan örnek vizyon

Efe Group Mimarlık olarak vizyonlarına açıklayan ve hedeflerinin yurtdışında Türkiye’yi en iyi şekilde temsil etmek olduğunu ifade eden Kabcı şöyle konuştu:

“Efe Group Mimarlık kendi bünyesinde mimar, grafiker, inşaat mühendisi ve uygulama anlamında usta gruplarını kendi bünyesinde barındıran ve bu anlamda da hizmetler üreten bir firma, malzeme tedariki de buna dahil. Çeşitli ürünlerde üretim yaptırıp satıyoruz, bayilik alarak satışlar yaptığımız da oluyor. Mesela mobilya atölyemiz var ve kendi inşaatlarımızın yanında mobilya üretim faaliyetleri yürütüyoruz. Çok büyük olmasa da kendi depolarımız vasıtasıyla inşaat malzemelerinin piyasa ya da kamu kuruluşlarına satışlarını gerçekleştiriyoruz. Saha dahil 67 SGK’lı çalışanımız var. Öncelikle Ege Bölgesi’nde güzel projelerle anılan bir firma olmak ve sonrasında Türkiye’de projeler yapmak ve son olarak Türkiye’yi yurtdışında hem uygulama yaparak hem de inşaat malzemelerini yurtdışında pazarlayabilen, Türkiye’yi yurtdışında yüksek kabiliyetle temsil edebilen bir firma olmak istiyoruz.”

Muhabir: Özgür Coşkun