Ege Denizi’nde bu sabah 4.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Datça açıklarında hissedilen sarsıntı, bölgedeki fay hattının tehlikesini yeniden gündeme getirdi. Prof. Dr. Naci Görür, Plini-Strabo Fay Zonu’nun büyük deprem riski taşıdığına dikkat çekerek vatandaşları uyardı.

Depremin merkez üssü

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremin Ege Denizi’nde saat 11.02’de, Muğla’nın Datça ilçesine 172,77 kilometre mesafede ve 6,75 kilometre derinlikte meydana geldiğini açıkladı.

Prof. Dr. Naci Görür’den kritik açıklama

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depreme ilişkin yaptığı açıklamada Plini-Strabo Fay Zonu’nun aktif ve tehlikeli bir fay hattı olduğunu belirtti. Görür, “Akdeniz’de Girit çevresinde, Plini-Strabo Fay Zonu üzerinde depremler oluyor ve özellikle Muğla çevresinde hissediliyor. Bu zonda Afrika Levhası, Anadolu Levhasının altına dalarak hareket ediyor. Deprem potansiyeli büyük bir bölgeden bahsediyoruz” dedi.

Plini-Strabo Fay Zonu’nun önemi

Uzmanlar, Afrika ve Anadolu levhaları arasındaki sınırda yer alan Plini-Strabo Fay Zonu’nda sık sık sarsıntıların yaşandığını belirtiyor. Bu fay hattında stres birikiminin özellikle Girit ve Rodos çevresinde büyük depremleri tetikleyebileceği ifade ediliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ